Kriminaliteten ökar i pandemins spår – ”Dagbok från Kabul vecka 26.

Av | 4 juli 2020

Efter att coronapandemin slog till finns nu tusentals barn som måste göra olagliga saker för att kunna skaffa pengar. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

Varje gång jag går in på marknaden ser jag barn som tigger eller säljer saker. Det finns också många barn som tidigt lärt sig tänka och se efter om det finns någon mobil som sticker fram ur fickan eller plånbok som är synlig. Efter att coronapandemin slog till blev allt mycket värre och den finns nu tusentals barn som måste göra olagliga saker för att kunna skaffa pengar. 

Det finns siffror på att ungefär sju miljoner barn jobbar i Afghanistan och bland dessa är många unga tonåringar. Denna grupp är också utsatt från olika kriminella människor som använder barn för att stjäla eller göra inbrott. 

Alla barn som ägnar sig åt detta har haft en vuxen som lärt dem hur de ska gå tillväga för att lyckas som ficktjuvar. Jag har följt dessa barn en tid och sett att de har ett sinnrikt system och också noterat hur snabba de är. 

Men deras motiv till att bli bra är hunger och fattigdom. 

Även om jag sett dem arbeta så tänkte jag aldrig att de skulle stjäla från mig. Klockan var halv tolv och jag passerade marknaden för att köpa målarfärg. Det var fullt av folk trots pandemin och många barn trängdes. Jag hann bara känna hur det rörde sig i min ficka och sedan var mobilen försvunnen. Jag tittar mig omkring och ser ett barn med min mobil i handen försvinna bort i folkmassan. 

Jag hade inte en chans att fånga honom. Men så fungerar Afghanistan. Jag förlorade ändå bara min mobil. 

De som stjäl är en sort av kriminella men det finns andra som använder sig av bedrägerier. För en tid sedan köpte jag ett kreditkort för att ringa – men vad var det som jag köpte? Ett papper med värdelösa nummer. Sättet att fylla på sin telefon eller skicka pengar är ofta olika koder i telefonen och detta system är inte säkra som kreditkort – de är inte säkra alls. Den gången förlorade jag 600 afghani – men det var första och sista gången jag gick på det. Efter att det hände så upptäckte jag att det fanns många som jobbade med att fixa olagliga kodkort. 

Hur gör de då för att tillverka dem? De hittar använda kort och sedan sätter de för en tejpbit så att det ser nytt ut fast det är falskt. Vissa personer försörjer sina familjer på att sälja den typen av kort, andra stjäl och det finns också de som dödar mot betalning. 

En annan metod som ökad under coronakrisen är att de som har pistoler tar fram dem och väntar tills det blivit mörkt. När någon passerar så stoppar de personen, visar pistolen och kräver att få allt som personen har på sig. 

Om man gör motstånd i det läget skjuter de en direkt. 

Varje vecka rapporteras det om mord, kidnappningar och väpnade råd i Kabul. Barn förlorar sina liv för en mobil eller en dator. Jag frågar mig hur det kommer sig att vi accepterar denna kriminalitet i landet. Hur ska det gå för alla som utvisas och som inte vet hur det går till. Även jag som nu varit här ett tag har nu blivit ett av offren för kriminaliteten. 

Jag vet inte vad jag ska göra. 

Jag har berättat om mina hundar förut. De som vi har där jag bor nu heter Jessie och Rex. Vi vill inte att Jessie ska få flera valpar så i veckan letade jag efter en bil för att skjutsa henne till veterinären. 

Men det var inte lätt att hitta någon som kunde hjälpa mig med det, ingen ville låta mig ha henne i bilen. 

Alla säger att bilen är för människor inte för hundar. Alla skrattar åt mig säger att jag är från utlandet som följer deras kultur och har hund. 

Jag gillar alla djur men vissa hatar djur som inte går att äta. 

De ser det som ett problem att jag har hundar och tycker att det är ett nytt djur som kommer. Det finns ändå tusentals gatuhundar men de tycker att hundar bara ska finnas på gatorna. De vet inte att djur har rättigheter. Hundar exploderar inte själva och ingen hund har varit självmordsbombare men en människa kan göra hur dåliga saker som helst. 

Till slut så hittade jag en person som har lite bättre tankar om hundar och fick Jessie i bilen så körde jag henne till veterinären. 

Tänk om det ska vara så besvärligt med allt i Afghanistan. 

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Av | 4 juli 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dagbok

”IS-fångar har rymt från fängelset” – Dagbok från Kabul vecka 30.

"Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin," skriver Mohamed i veckans dagbok.

”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

”Mammorna blir sjuka av sorg” – Dagbok från Kabul vecka 28.

I veckan som gick hände något väldigt sorgligt. Ett sextiotal personer drunknade när de skulle ta sig till Turkiet, av dem var 34 flyktingar från Afghanistan. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

”En annorlunda sommar” – Dagbok från Kabul vecka 27

Att det nu är sommar märks inte minst av att man kan se nya frukter på marknaden i Kabul. Men säkerhetssituationen fortsätter att förvärras. det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.