Kritik mot första turistresan till Eritrea

Av | 27 februari 2019

När reseföretaget ”Världens resor” under tisdagskvällen höll ett möte för de som ska delta på den första gruppresan till Eritrea på över tjugo år deltog även flera svensk-eritreaner och krävde att landet skulle bojkottas. 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Resbyrån ”Världens resor” har ofta varit först med nya destinationer. I år planeras resor till både Pakistan och Eritrea och bolaget arrangerade även resor till Burma under militärjuntans styre mot bakgrund av att man tror på dialog istället för bojkott.

Efter att Monica Nordenwald, som leder den första gruppresan, hållit en föreläsning om landet, bad Tesfazion Tesfemichael i publiken om att få säga några ord.

– Att arrangera en sådan här resa är att förlänga livet på landets härskare. Vi vill bli av med honom, men ni förlänger nu folkets lidande.

Han menade också att resenärerna kommer att bo på regimens hotell och på så sätt komma att stödja diktaturen.

– Turisterna kommer inte att märka av diktaturen, eftersom alla kommer att vara civilklädda, men det kommer inte att finnas någon som kan prata fritt.

Även Makda Tesfamichael hade tagit sig till ”Världens resors” kontor på Tegnergatan i Stockholm och även hon var kritisk.

– Man sätter knappast press på den eritreanska regimen genom att anordna resor dit, det är snarare något som gynnar dem. De kan peka på att det inte är så illa: ”för här har vi ett gäng svenska pensionärer som kom hem oskadda och de hade det dessutom trevligt.”

Själv har hon och många med henne drömt om att kunna resa genom landet för att träffa släktingar, men det förblir en avlägsen dröm.

– I så fall måste jag bli eritreansk medborgare och det är ett politiskt ställningstagande jag inte vill göra. Men dessa pensionärer är fria att resa till havet.

Hon tror inte heller att de kommer att få se något av det verkliga Eritrea.

– Det finns en stor risk att resenärernas bild och uppfattning av landet inte kommer motsvarar den verklighet som eritreaner i landet lever i eftersom att de, tillskillnad från eritreanerna, inte riskerar sina liv om de skulle tala illa om regimen tex, säger hon.

För Monika Nordenwald som är reseledaren kommer inte kritiken som någon överraskning.

För Monica Nordenwald som är färdledare kommer inte kritiken som någon överraskning.

– Jag förväntade mig att vi kunde bli ifrågasatta, men bakom resan ligger ett medvetet val, jag tror på dialog och på att skapa möten.

Hon har rest i många konfliktländer i Afrika och något hon märkt är att människor i länderna oavsett politiskt styre uppskattar mötet med omvärlden.

– Jag tänker också att när denna grupp kommer tillbaka så kan dialogen fortsätta, det är inte bara så att man åker ner badar och simmar, utan många i gruppen har ett genuint intresse och har hjälpt flyktingar från Eritrea och vill därför se landet. Det är en medveten grupp som reser.

Hon menar också att alla är fullt medvetna om situationen och vet om att det finns en opposition som kräver bojkott och uppskattar att kritikerna kommit för att dela med sig av sina farhågor och erfarenheter.

– Men den som har ett bussbolag kommer att tjäna på turismen och det skapas arbetstillfällen. Vi har tidigare rest i Burma och det är inte en tillfällighet att vi nu reser till Eritrea, även om vi aldrig kommer att förstå fullt ut hur situationen är, säger Monica Nordenwald.

Hon är också medveten om att pengar kommer att gå till regeringen, även om man på plats försöker att stödja privata aktörer.

– Vi förstår så klart att pengar går in i strukturen, men jag tror att detta kan ha en påverkan och sända signaler.

Tesfazion Tesfamichael menar att den enda signalen man sänder med resan är ett stöd till diktaturen. Turisterna kommer enligt honom aldrig att få se fängelserna i Asmara eller förstå alla de hundratusentals människor som flytt.

– Ni gör detta för att tjäna pengar, för er är det business, men det förlänger lidandet för folket i Eritrea. Ni finansierar hans diktatur och ni legitimerar styret. Yttrandefriheten i landet kommer inte att påverkas av detta, säger Tesfazion.

Monica Nordenwald svarar att hon tror att de har samma mål, men att tillvägagångssättet skiljer sig.

– Vi tror att en resa som denna ger mer kunskap, som behövs för att kunna påverka och visa solidaritet.

Innan Tesfazion Tesfamichae går ut från möteslokalen lägger han till.

– I Sverige har vi ju alla rätt att uttrycka våra olika åsikter, det var därför jag kom och det är det jag vill se i Eritrea också.

**

Läs också: ”Efter sanktionerna – första gruppresan till Eritrea”

Transparens: Även undertecknad deltog som föreläsare under kvällen för att berätta om mina reportage till Eritrea och min kommande bok om landet och Dawit Isaak. Kritik riktades även mot mig för att jag genom mitt deltagande sanktionerade resan. 

Av | 27 februari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Dykinstruktören som drömmer om en verklig fred med Etiopien

Freden väckte drömmen hos Raesi Belayom om att kunna börja arbeta fullt ut som dykinstruktör i egen regi. Men än så länge förblir drömmen just en dröm.

Lång väg kvar mot en verklig fred

Årets fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed har väckt hopp i regionen. Men i Eritrea syns ännu inga tecken på någon förändring.

Hallå där Donald Boström: hur är det att ställa ut i Asmara?

Fredagen den 22 november invigs en utställning i Asmara med fotografen och journalisten Donald Boströms...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.