Krönika: Dagen då Sudan stod still

Av | 31 maj 2019

Generalstrejken i Sudan är en maktkamp mellan militärrådet och de tiotusentals demonstranterna med civilsamhället i ryggen. Det skriver Mohamed Abubakr i en krönika.

Du har antagligen inte hört om detta på nyheterna – så låt mig berätta om vad som hände i dag i mitt hemland Sudan.

Kommer ni ihåg hur unga män och kvinnor tvingade diktatorn Al-Bashir ut från hans palats för två månader sedan genom en enorm sittstrejk?

Well, den strejken upphörde egentligen aldrig utan har fortsatt under 52 dagar och kommer att fortsätta tills landet har genomgått en övergång till civilt styre och en övergångsregering är på plats.

Självklart har armén motsatt sig en sådan utveckling, vilket ju arméer oftast gör, och de har varit kompromisslösa i förhandlingarna med demonstranternas representanter och försökt få landets unga män och kvinnor nöja sig med mindre än en civil regering.

Tro mig, de har använt alla smutsiga politiska trick för att nå dit.

I dag, som en påminnelse om vem det är som innehar den legitima politiska makten, har det sudanesiska folket utropat en tvådagars generalstrejk. Utlyst av demonstranternas förhandlare.

Och alla svarade på uppmaningen: bankmän, doktorer, piloter och flygplatspersonal, byråkrater, grönsaksförsäljare och alla andra tänkbara yrkesgrupper.

Som ett resultat så har landet gjort halt. Bokstavligen. Inga flyg lyfter, ingen jobbar, ingen skatt tas upp, noll, nada.

I ett land där fackföreningsrörelsen avvecklades för decennier sedan leds nu denna strejk av ungdomar som aldrig röstat i sina liv.

Sudan må ha långt kvar till att bli en demokrati. Men de demokratiska attityderna och värdena är i allra högsta grad levande.

Vi är redo för friheten.

 

TextMohamed Abubakr ordförande för The African Middle Eastern Leadership Project – AMEL text och bild publicerades först på Mohameds Facebooksida och återpubliceras här med hans tillstånd. 

Av | 31 maj 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Demokrati Allt om Sudan

Sudan avskaffar dödsstraffet för homosexualitet

Efter mer än 30 år av strängt islamistiskt styre har Sudan beslutat att genomföra vittgående reformer.

Var det verkligen en statskupp i Etiopien?

Våldsamheter bröt under helgen ut i Etiopien i samband med vad som beskrivs som ett kuppförsök i Amhara-regionen. Samtidigt sköts Etiopiens arméchef Seare Mekonnen till döds av sin egen livvakt i landets huvudstad Addis Abeba. I denna FAQ försöker vi reda ut vad som händer.

Krönika: Dagen då Sudan stod still

Generalstrejken i Sudan är en maktkamp mellan militärrådet och de tiotusentals demonstranterna med civilsamhället i ryggen. Det skriver Mohamed Abubakr i en krönika.

Oppositionspolitiker arresterad efter valet i Senegal

Senegals president Macky Sall vann helgens val – men oppositionen kunde inte bry sig mindre. De säger i ett gemensamt uttalande att de inte godkänner valresultatet, men också att de inte ska överklaga det. De har redan gått vidare, menar den lokala journalisten Ngoundji Dieng i Dakar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.