Krönika: ”Hög tid att ifrågasätta Kina – innan det är för sent”

Av | 5 mars 2018

I den nya boken “De kidnappade Kinasvenskarna” visar Jojje Olsson hur Kina exporterar sin repression utomlands i allt större utsträckning. I en artikel för Blankspot skriver författaren nu att landets handel och ekonomi gör att många regeringar, inklusive Sveriges, väljer att tala tyst om detta.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

Föreställ er att Ryssland skulle kidnappa en svensk förläggare på grund av att dennes böcker kritiserade landets politiker. Tänk er sedan att förläggaren hölls i ryskt fängelse i två år utan rättegång eller möjlighet till konsulär hjälp eller att ens träffa sin familj. Ponera vidare att ryska myndigheter sedan påstår att förläggaren släppts fri, bara för att sedan röva bort honom ännu en gång mitt framför ögonen på svenska diplomater.

Förloppet hade utan tvivel och från första början mötts av starka fördömanden från politiker, medier och civilsamhälle i Sverige.

Samtidigt är detta exakt vad Kina har utsatt Gui Minhai för. Efter två år i fängelse framkom dessutom att Gui ådragit sig en allvarlig nervsjukdom vid namn ALS, som innebär att patienten i genomsnitt har mellan två och fyra år kvar att leva. Därför försökte svenska diplomater i januari i år ordna medicinsk hjälp i Peking, när Gui under en tågresa till huvudstaden fördes bort av tio civilklädda poliser.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström markerade mot Kina i februari. Foto: Johannes Jansson, Wikimedia Commons.

Först efter denna skandal krävde utrikesminister Margot Wallström för första gången sedan kidnappningen av Gui i oktober 2015 att han ska släppas fri. Likaledes har Sverige avstått från att söka stöd inom EU för att sätta press på Kina. I februari sade Tysklands ambassadör Michael Clauss att hela Europa står bakom Sverige i att driva en hårdare linje för Guis frigivning. Han återgav även en “utbredd oro” för att andra EU-medborgare kan behandlas på liknande vis om Sverige inte säger ifrån.

Som så ofta vad gäller varningar om Kinas framfart så föll Clauss ord inför döva öron. Under riksdagens utrikesdeklaration samma månad nämndes Gui Minhai inte ens vid namn, och till Sverige Radio var Wallström tydlig med att fallet även i framtiden kommer hanteras som ett konsulärt ärende. Att sätta press på Kina är “fel väg att gå” eftersom Sverige är “en liten spelare”, sade utrikesministern i en radiointervju som skulle fått Olof Palme att vända sig i graven.

Nu är den svenska regeringen dessvärre inte ensam om att lägga sig pladask för Peking. Min bok “De kidnappade Kinasvenskarna” må fokusera på de två fallen Gui Minhai och Peter Dahlin. Men i den tredje och avslutande delen framgår hur allt fler utländska regeringar ger Kina en slags fribiljett inte bara för att oemotsagt skruva upp förtrycket på hemmaplan, utan även exportera repressionen utanför landets gränser.

I tider av Donald Trump, brexit och utbredd populism blir nämligen handel och ekonomiskt utbyte med Kina allt viktigare för flera länder. Detta är kommunistpartiet givetvis inte sena att slå mynt av politiskt. Under den viktiga 19:e partikongressen i oktober lät president Xi Jinping veta hur det nu är dags att förvandla Kina till en “mäktig kraft”, som ska “leda världen” politiskt, ekonomiskt och militärt. Landets enpartistyre lyftes fram som ett “blomstrande alternativ” redo att bidra till mänskligheten utveckling.

Inte lustigt att flera analytiker och organisationer – senast Freedom House i februari – varnar för Kina och Rysslands framgångar med att exportera sina auktoritära politiska modeller till omvärlden. Det är dock viktigt att här inse att Kina är den större, mäktigare och potentiellt mycket farligare aktören. Rysslands BNP har under Vladimir Putins långa vanstyre minskat och är nu mindre än Sydkoreas. Kinas ekonomi har förstås vuxit, är nu tio gånger större änden ryska och används finurligt som verktyg för att sprida kommunistpartiets världsbild.

I kapitel 17 från min bok (se utdrag) står det att läsa hur länder som Storbritannien och Danmark numera samarbetar med Kina för att tysta regimkritiska röster. Där framkommer även hur Kina genom ökade bidrag och dubbelprat lyckas motverka FN:s arbete för mänskliga rättigheter. Man har även stoppat uttalanden och handlingar från EU och ASEAN, genom att försäkra sig om enskilda länders politiska lojalitet med hjälp av bidrag och investeringar.

Företeelsen är ingalunda begränsad till politiken. Med morot och piska rättas även allt större delar av näringslivet, akademien och kulturlivet världen över in i ledet. Detta med metoder som vare sig Putin eller Trump aldrig hade kommit undan med. Det är hög tid att se upp från plånboken och ifrågasätta Kinas fribiljett till förtryck innan det är för sent.

Läs ett utdrag ur Jojje Olssons nya bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” (Historiska Media) här: ”Money talks”  – Kinas inflytande i FN ett allt större problem. 

Gå gärna med i vår nystartade Facebook-grupp för att följa utvecklingen i Kina. Länk finns här. 

Av | 5 mars 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kina

Stakston: Marionettspel med media

Den kinesiska staten har en omfattande verktygslåda för att driva propaganda och kontrollera medier världen över.

Kinesiska mobilnät splittrar väst

Vissa regeringar drar sig för att släppa in ett företag med nära band till Kina i sin infrastruktur. Andra öppnar sina marknader för Huawei.

Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

Gui Minhais kollega öppnar bokhandel på Taiwan

Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.