Lägesrapport från Blank Spot Project

Av | 25 maj 2015

Ikväll slås återigen dörrarna upp på Wallingatan 37 och vi välkomnar alla till Blank Spot Projects andra träff på temat bildjournalistik. Eventet är öppet för alla och för er som inte kan dyka upp kommer det att streamas här.

Fotograf Sanna Sjöswärd kommer att inleda kvällen genom att visa bilder från serien Two Faces. Sedan kommer Martin Edström, aktuell med ett reportage från Vietnam, att berätta om vad han kallar ”immersive journalism”, 360-reportage, där tittaren själv utforskar berättelsen.

För två veckor sedan hade vi den första meetupen för medlemmar där vi bjöd in alla för att lyssna in vad medlemmarna ville att Blank Spot skulle vara och vad man ville att Blank Spot inte skulle vara.
Jag ska i ärligheten namn säga att jag var nervös. En folkrörelse för utrikesjournalistik låter bra, men skulle det fungera i verkligheten? Många har skrattat åt vår vilja att ”ta läsarna på allvar” och varnat för rättshaverister och galningar.
Jag har benhårt trott på våra medlemmars kompetens.

Men vilka var dem?
Och vad skulle de ha för förväntningar?

När människor började strömma in genom dörren upptäckte jag att de var lika nervösa som vi i redaktionen var.
Blank Spot är nytt för oss alla.

Möteslokalen fylldes snabbt till sista platsen, medlemskort delades ut, kaffet tog slut och från scenen berättade vi om vad som hade hänt sedan sist och bjöd in till diskussioner om framtiden. Jag berättade om den reportageresa till Thailand som jag precis kommit hem ifrån och som ni snart kommer att kunna läsa om här på sajten.
Thailand beskrevs av många backare under kampanjen som en ”vit fläck” en #blankspot och efter militärens kupp i maj i år är det särskilt viktigt att öka kunskapen om det riktiga Thailand, bortom turistreklamens klichéer.
Nils Resare berättade om kommande reportage och hans syn på öppna gräv och sedan presenterades det första reportaget för medlemmarna: Emanuel Sidea kommer att resa till Peru och berättade hur han tänkte ta läsarna med sig på den resan. Ni som är medlemmar kommer snart att få mer information.

Sedan följde två timmars intensiva diskussioner om journalistik. Mitt block fylldes av idéer och inspel. Jag ska framöver återkomma till flera av idéerna som vi gått vidare med.
En gemensam känsla hos många var en oro för vad som sker i en värld där konflikter lämnas obevakade. Där makten inte längre får några kritiska frågor och där företagsledningarnas sanning blir den enda sanningen.
Samtidigt lyfte många fram att ett av våra mål också skulle vara att berätta om det som ”fungerade bra”, om människor i alla de länder man inte hör talas om.

De kommande månaderna för Blank Spot kommer att bli spännande och jag ser fram emot att ikväll få fortsätta den livsviktiga diskussionen om journalistik tillsammans med er.

Välkomna!

/ Martin Schibbye

 

IMG_2528

Medlemskort delades ut till alla som backat oss på medlemsnivån. 

IMG_2531Lokalen börjar fyllas upp. 

IMG_2530

Efter en diskussion om Blank Spot Projects kärnvärden fick alla sätta prickar på de principer som de ansåg vara viktigast. 

Av | 25 maj 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.