#SOSMoria

Läkare i upprop: ”Evakuera flyktingarna”

Av | 28 mars 2020

Europeiska läkare kräver att flyktingarna på de grekiska öarna evakueras till säkerhet innan coronasmittan får fäste och sprids.

I flyktinglägret Moria på den Grekiska ön Lesbos bor ungefär 20 000 flyktingar i ett läger som byggts för att hysa 3 000 personer.

I tält och containrar delar flera familjer på samma utrymmen, det finns få toaletter och begränsat med vatten. Nu har det överhängande hotet för en katastrofal smittspridning av covid-19 i Moria och andra flyktingläger fått europeiska läkare att agera.

Uppropet #SOSMoria är undertecknat av 5024 läkare och har över 22 000 underskrifter. Läkarna som initierat uppropet vill att EU:s ledare ska förverkliga det löfte som gavs 2016 om att varje land ska ta emot ett bestämt antal flyktingar från Grekland och Turkiet.

Läkarna varnar också för att det inte räcker med att skicka flyktingarna till det grekiska fastlandet, då även dessa läger är överfulla. 

Enligt professor och barnläkaren Henry Ascher handlar det här uppropet inte bara om att skydda de mest utsatta i flyktinglägren; en smittspridning av den omfattning som skulle kunna ske i Moria skulle få katastrofala följder för hela Europa. 

– Vi kan inte bortse från vad som händer på Moria. Vi kan inte tro att smittspridningen håller sig innanför Morias gränser, eller Lesbos gränser eller Greklands gränser. Vi bör agera i enlighet med det. 

I Moria tillhör många av flyktingarna riskgruppen för viruset, det finns många sjuka eller psykiskt traumatiserade människor i mycket dåligt tillstånd. Men det är svårt att få tillgång till vård.

Henry Ascher tror att den stora uppslutningen av europeiska läkare bakom detta upprop, trots att sjukvården i de egna länderna just nu är hårt drabbade av viruset, beror på en känsla av ansvar för att ta hand om de mest utsatta. Samtidigt tror han att läkarna också drivs av insikt om hur förödande ett virusutbrott i Moria skulle vara för resten av världen. 

– Det är en historisk lärdom som vi läkare har, inte minst från när Sverige var ett fattigt land och drabbat av tuberkulos. Smittan spred sig värst bland de fattiga, men det var ju inte på något sätt begränsat till fattiga människor i utsatta förhållanden.

Av | 28 mars 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Coronavirus

Stakston: Har alla gett upp om politiken?

Tre sommarpratare leder till funderingar om demokratins utveckling.

Nedstängda bordeller öppnas efter lock-down

Den österrikiska återgången till en vardag med pandemin når nu sexarbetarna. Bordellerna öppnas från och med nästa vecka.

Poddtips: Den här statyn borde resas i sommar

Martin Schibbye och Brit Stakston pratar om veckan som gått och laddar för midsommar.

Stakston: Reflektion ger utrymme för revolution

Den rådande ordningen har skakats om av pandemin. Nu måste vi hantera de orättvisor som inte längre går att blunda för.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.