Läs mer om arbetet med reportaget

Av | 26 april 2019

Martin Schibbye skriver om hur reportaget ”Julia gick till jobbet men kom aldrig hem” växte fram och vad han hoppas att det ska leda till.

Under 2018 såg jag ständigt notiser i flödet om arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. I samband med research om Blekinge för den pågående rapporteringen från Sveriges alla landskap inspirerat av Selma Lagerlöfs roman om ”Nils Holgerssons underbara resa” letade jag även efter arbetsplatsolyckor. Och hittade då uppgifter om olyckan på Tarkett i Ronneby.

Senare när den stora insamlingen för den omkomna Julia Mannersten dök upp hos Musikhjälpen så bestämde vi oss för att ta reda på mer. Vi ville ge ett ansikte till människorna bakom statistiken. Jag hörde av mig till familjen för att de skulle få en möjlighet att berätta om dottern och reste ner till Ronneby och träffade dem.

Det blev en känslosam intervju med många pauser där de anhöriga stöttade varandra för att orka berätta för första gången för en utomstående. Förutom att skildra sorgen och människan ville jag sedan försöka ta reda på vad som hade hänt.

Allt som fanns om Tarkett hos Arbetsmiljöverket beställdes fram. Det mesta som rörde den senaste olyckan var sekretessbelagt med hänvisning till den pågående förundersökningen, men i det stora materialet hittades flera säkerhetsbrister som påtalats under de senaste åren av Arbetsmiljöverket och även flera allvarliga tillbud.

Jag kom då också i kontakt med tre av Julias medarbetare på fabriken som gick med på att berätta om sina intryck anonymt. Vi fick även kontakt med en före detta chef på Tarkett som var med när maskinen där Julia dog byggdes.

Sedan intervjuades åklagaren som arbetade med fallet i Malmö och en av arbetsmiljöverkets utredare.  En svårighet med reportaget var att många inte vågade prata öppet om det som skett, en annan att den pågående förundersökningen gjorde att Tarketts ledning och facket inte kunde berätta om händelsen i detalj. Även ledningen och ägarfamiljen i Frankrike hänvisade till utredningen. Även Lernia har intervjuats om deras arbete med att skapa en säkerhetskultur eftersom Julia Mannersten var anställd via bemanningsbolaget.

Det som inträffat är en fruktansvärt tragisk händelse som vid sidan av familjen påverkat alla i Ronneby djupt och ambitionen i reportaget har varit att försöka beskriva det. I arbetet med reportaget kände vi också att det borde läsas av så många som möjligt och Dagens Nyheter kontaktades. De blev intresserade av att belysa frågan om arbetsplatsolyckor  och därför sampublicerar vi detta med dem.

Blankspots förhoppning är att den styrka familjen visat genom att berätta om dottern kan leda till en större diskussion om döden på jobbet och vad som kan och bör göras för att det inte ska hända någon annan igen.

Av | 26 april 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Fem snabba frågor

Möt Linnea Åsfjäll en norrländsk stockholmare som studerar journalistik på magisternivå vid Södertörns Högskola och gör praktik hos Blankspot under hösten.

Fyra snabba frågor

Ny termin och ny medarbetare. Möt Linus Elsinen som studerar vid Stockholms universitet och som kommer att göra praktik hos Blankspot under hösten.

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.