Löfvens hemliga karriär som vapenlobbyist

Av | 16 januari 2017

I går kunde Blankspot berätta att Stefan Löfven hjälpte Saab att sälja Jasplan till Brasilien. Det är inte första gången han hjälper till med försäljningen av svenskt krigsmaterial utomlands. Blankspot har gått igenom statsministerns tidigare karriär som vapenlobbyist.

Enligt Brasiliens riksåklagare hade Stefan Löfven en central roll i Jas-affären med Brasilien 2013. Bland annat ska han ha försökt övertyga Brasiliens förre president, Dilma Rousseff, om att köpa svenska Jas-plan via en nu korruptionsdömd lobbyist. Löfven ska dessutom ha varit med om att göra upp affären under Nelson Mandelas begravning i december 2013.

Men Löfvens arbete för en svensk vapenaffär i Brasilien hade börjat långt tidigare än så. Under sin tid som ordförande för Metall arbetade han aktivt för att vapentillverkaren Saab skulle få till en affär i Brasilien och han utnyttjade sina kontakter inom den brasilianska fackföreningsrörelsen.

I april 2010, strax efter att kungaparet hade besökt Brasilien, tecknade Stefan Löfvén ett kontroversiellt avtal med metallfacket CNM/CUT. Avtalet gick ut på att fackförbundet, där den dåvarande president Lula hade varit ordförande, skulle förorda att Brasilien valde Jas i stället för amerikanska eller franska flygplan.

Samtidigt vädjade Löfven till president Lula, att köpa svenska stridsflygplan. I ett brev den 5 april 2010 utlovade han att 28 000 jobb skulle skapas i Brasilien om landet valde de svenska flygplanen.

Lula och Löfven kände varandra sedan lång tid tillbaka genom det fackliga engagemanget. Lula da Silva, som flera gånger besökt Löfven i Sverige, hade fått ekonomiskt stöd från Metall på 1980-talet när han satt fängslad för sin fackliga kamp.

Redan i slutet av 1990-talet, inledde Stefan Löven sin karriär som vapenlobbyist. När Sverige försökte sälja Jas till Sydafrika bearbetade han sina fackliga kontakter. Löfven, som då var internationell sekreterare i Metall, arbetade aktivt för att övertyga regeringspartiet ANC liksom metallfacket Numsa om fördelarna med att välja det svenska flygplanet.

Precis som i Brasilien lyckades Löfven få det inflytelserika metallfacket att välja Jas framför andra flygplan. I utbyte mot en skola för metallarbetare, som finansierades av Saab, skrev Numsa ett pressmeddelande där de förordade att Sydafrika skulle köpa det svenska stridsflygplanet.

Tidningen Resumé har också kunnat visa att Stefan Löfven var anlitad som lobbyist för Saab och vapentillverkaren Hägglunds/BAE i Danmark 2008. Vid det tillfället handlade det om att övertyga danskarna att köpa både Jasplan och stridsvagnar för omkring 50 miljarder kronor.

Även i Danmark valde Löven att gå via kollegerna i det danska metallfacket. Men i detta fall misslyckades han och varken Saab eller Hägglunds/BAE fick sälja några vapen.

Om Stefan Löfven har haft i uppdrag från någon vapentillverkare, eller från något PR-bolag, är oklart. I slutfasen av affären i Brasilien agerade han i egenskap av ordförande i Socialdemokraterna, men hade inget uppdrag vare sig från regeringen eller från Metall att sälja stridsflygplan.

Blankspot har vid flera tillfällen sökt Stefan Löfven för att få svar på följande frågor:

– På vems uppdrag arbetade han med försäljningen i Brasilien?

–  Vilken relation hade han till den nu korruptionsdömde lobbyisten, och tidigare fackföreningsmannen, Mauro Marcondes?

– Var Stefan Löfven med och gjorde upp Jas-affären under Nelson Mandelas begravning 2013, som åklagaren påstår?

Statsministern har dock inte velat svar på några frågor om sin tid som vapenlobbyist och hälsar via sin pressekreterare att han inte har tid för någon intervju.

Bild: Saab AB

 

**

Läs mer: SAAB riskerar åtal för mutbrott.

Läs mer: Stefan Löven indragen i utredning 

 

Av | 16 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Filippinerna allt närmare ett köp av JAS-plan

Enligt sajten defpost.com så testar det filippinska flygvapnet för närvarande de svenska JAS-planen som är tänkta att vid ett köp ersätta 12 stycken äldre koreanska stridsflygplan.

Brasiliens daglönare hårt drabbade av viruset

Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar coronaepedemin ”en liten influensa” och beskyller medierna för att ”piska upp hysterin”. Samtidigt är landet det hårdast drabbade i Sydamerika – så hur är situationen bland landets otaliga daglönare? Brasilienkännaren Elin Sundin ringde upp vänner och bekanta för att höra sig för.

Biltvättsskandalen skördar nya offer

Därför är journalisten Glenn Greenwald anklagad för elektronisk avlyssning i Brasilien.

Vem ska rädda Brasilien från demokratisk kollaps?

Elin Sundin följer den politiska utvecklingen i landet på nära håll och ger här sin syn på krisens orsaker och lösning.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.