”Man får aldrig sätta mänskliga rättigheter åt sidan för att locka en auktoritär regim till förhandlingsbordet.”

Av | 14 september 2016

Nu kommenterar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, Blankspots reportage om det indragna stödet till den Moldaviska organisationen PromoLex. En organisation som ger juridisk hjälp till personer som har utsatts för tortyr i utbrytarrepubliken Transnistriens fängelser.

Vi har tidigare i veckan kunnat berätta att detta stöd, som har funnits i tio år, nu har stoppats av Sverige eftersom det anses försvåra förhandlingarna med Transnistriens självutnämnda regim.
– Det är ett upprörande och djupt olyckligt beslut. Jag är rädd att det kommer att  innebära en starkare politisering av det svenska biståndet och urholka arbetet för de mänskliga rättigheterna, sa Robert Hård som är chef för Civil Rights Defenders till Blankspot i lördags.

I pressmeddelandet skriver Civil Rights Defenders att det är anmärkningsvärt att Sida drar in stöd till en organisation ”som mycket framgångsrikt och konkret försvarar mänskliga rättigheter i en region där få andra organisationer har möjlighet att verka”.

Promo Lex är en människorättsorganisation som arbetar med att driva fall där människor som utsatts för tortyr och andra grova människorättsbrott ges möjlighet till upprättelse i domstol. 27 torterade personer har genom Promo Lexs arbete fått sina fall prövade i Europadomstolen, där samtliga avslutade fall har vunnits. I flera av fallen är personer i den transnistriska regimen misstänkta för brotten.

Civil Rights Defenders reagerar i också på det som chefen för Sveriges bistånd i Moldavien, Henrik Huitfeldt, säger i reportaget: ”PromoLex gör en hel del bra saker men de gör också saker som inte gynnar förhandlingarna. PromoLex har drivit sina fall hårt. Vi tror inte att det är en framkomlig strategi för att långsiktigt kunna komma till rätta med MR-situationen i Transnistrien”

Civil Rights Defenders menar tvärt emot Henrik Huitfeldt att: ”för att vinna fall där regimledare anklagas för inblandning i tortyr måste en människorättsorganisation driva fall mycket hårt för att lyckas. Att irritera makthavare som bryter mot mänskliga rättigheter är en självklar del i arbetet för människorättsförsvarare i alla delar av världen, ”

Man får aldrig, skriver Civil Rights Defenders: ”sätta mänskliga rättigheter åt sidan för att locka en auktoritär regim till förhandlingsbordet.”

Läs hela Civil Right Defenders pressmeddelande här.

 

Vill du veta mer?

På en kommande meet-up berättar Nils Resare mer om resan och därefter diskuterar en panel med bland andra Robert Hårdh (Civil Right Defenders) och Elsa Håstad  (SIDA) debatten som varit, sitationen i landet och Sveriges roll.
Eventet är exklusivt för blankspottare, stöd Blankspot för att delta.  Detta är ett seminarium du inte vill missa. Anmäl dig här. 

Av | 14 september 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.