Maskplikt återinförs i delar av Österrike

Av | 7 juli 2020

Ett förbundsland återinför nu obligatoriska munskydd – på grund av det ökande antalet smittade.

Antalet smittade per dag är nu i Österrike på samma nivå som i mars när hela landet sattes i lock-down under 46 dagar. Skillnaden mot i smittspridningen då är dock att kurvan inte går lika drastiskt uppåt.

– Dynamiken i våras var helt annorlunda. Då fördubblade sig antalet fall inom fyra till fem dagar, numera ligger dubbleringstiden på mellan 150 till 200 dagar, säger Heinz Burgmann som leder avdelningen för infektionssjukdomar på Wiens allmänna sjukhus, Wiener AKH till tidningen Kurier.

Spridningen är inte heller att jämföra med en okontrollerad bred samhällsspridning när smittan nu sprids mellan olika kluster vilket är vad en del förbundsländer nu brottas med.

Ett av dem är förbundslandet Oberösterreich som på grund av en sådan klusterspridning valde att införa ett antal restriktioner för en vecka sedan och i dag utökades de med en så kallad ”maskplikt”.

Förra veckans restriktioner skedde efter att man sett hur ett ”pingstkyrkokluster” lett till stor spridning i staden Linz och dess omgivning.

Totalt kan 170 av de 427 smittade i regionen hänföras till den pingstkyrkan.

Många av de smittade återfinns i familjer med många barn i hushållet vilket gett utslag i statistiken över smittade. Sju barn från fem skolor har smittspårats till detta kluster. Spridningen bland unga ledde till att man förra veckan återigen stängde skolor samt daghem och andra barnomsorgsalternativ.

Invånare i regionen uppmanas nu att minska antalet sociala kontakter, undvika besök i lokaler inomhus eller delta i större sammankomster utomhus, hålla distans och noga anteckna vem man träffat.

Det sistnämnda för att underlätta smittspårningen om det blir aktuellt.

Under presskonferensen idag fick de ansvariga frågor om hur man såg på utvecklingen framåt och hur länge dessa restriktioner ska gälla.

– Vi kan inte vara säkra på något. Vi vill agera snabbt där vi ser att infektionerna finns och kan öka. Vi är mitt i en pandemi och behöver agera snabbt för att kunna hålla fast vid lättnader inom andra områden, sa Thomas Stelzer, regeringschefen för förbundslänet Oberösterreich.

De nya restriktionerna gäller tills vidare.

Under veckan har det också visat sig att spridningen fortsatt att öka. Fler liknande klusterspridningar har identifierats, bland annat tre slakterier där det finns ett tiotal smittade och smittspårningen bland kollegor, familj och anhöriga fortsätter.  

  • Corona i Österike
  • I dagsläget har man i Österrike haft 18 342 bekräftat smittade och man har testat 660 140 personer. 706 har avlidit på grund av Covid-19.

Runtom i Oberösterreich utförs nu fler tester, man smittspårar i fler led än vad man gjort tidigare och sätter personer från dessa kluster i karantän. Totalt befinner sig hittills 3 000 personer i karantän som en konsekvens av detta.

För att förhindra att spridningen inte ökar okontrollerat har man lagt ner mycket resurser på ett utökat testprogram som innefattar såväl fasta som mobila testinstanser. Till sin hjälp vid utförandet har myndigheterna samarbetet med Röda korset och även bett om förstärkning av militären för att kunna testa storskaligt.

Målsättningen är att varje invånare ska kunna testa sig inom 30 minuter och för detta ändamål har man avsatt 10 miljoner euro. Det har i samband med de här klusterspridningarna framkommit kritik mot att man i regionen inte testat lika mycket som i andra delar av landet. Här har man till exempel inte testat de som ej har symptom. Erfarenheterna från det omfattande testandet i huvudstaden Wien visar dock att många smittade kan smittspåras till personer som ej haft några symptom.

När det nu blir allmän plikt att bära munskydd i regionen innebär det också att munskydd i restauranger och i mataffärer återinförs. Än mer frekventa kontroller av att munskydd används inom lokaltrafiken kommer också att genomföras. Inom vissa delar av regionen har man även med omedelbar verkan stängt parker, lekparker och utomhusbad.

Erfarenheterna från den första fasen Av pandemin gör nu att alla led kan agera snabbare när antalet smittade ökar.

Även om de österrikiska smittskyddsexperterna inte tolkar det som sker som en andra våg av pandemin, kommer det som sker i Oberösterreich snabbt kunna följas upp av att liknande restriktioner återinförs i övriga delar av landet.

Foto: Wikimedia Austria

Läs mer:

OÖ führt allgemeine Maskenpflicht ab Donnerstag wieder ein

Coronavirus – wie sich die situation heute von Maerz unterscheidet

Coronavirus: ”Pfingstkirchen-Cluster” weitet sich immer mehr aus

Kritik an Oberösterreichs Teststrategie nimmt zu

Av | 7 juli 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Domstol i Österrike: Nedstängningen strider mot lagen

Brit Stakston skriver på plats i Österrike om reaktionerna på domstolens bitvis hårda kritik mot coronarestriktionerna och hur det påverkar nya beslut.

Stakston: Konsten att resa under en pandemi

Även om resmålet är en välbekant stad man besökt i många år är inget annat som vanligt.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.