”Maten dyr i coronavirusets spår” – Dagbok från Kabul vecka 15

Av | 11 april 2020

Enligt statistiken har priset på ett ägg som brukade vara fem afghani nu stigit till tio afghani.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

10:e april

Fångarna har gjort uppror i Paktia-fängelset och ett antal viktiga talibanfångar har försökt fly från fängelset. Säkerhetsstyrkorna har ingripit.

En talesman för inrikesministeriet sa att omkring klockan åtta på kvällen hade ett antal fångar i Gardiz Central fängelset i Paktia-provinsen gripits för våldsamma upplopp efter att de försökt fly.

Han sade också att två av fängslade dödades och två andra skadades i sammanstötningarna. Ett antal fångar hade också rymt.

En talesman för inrikesministeriet sa också att två fångar hade skadats.

Samtidigt sa chefen för Gardez distriktssjukhus att kropparna av en polis och två andra sårade poliser hade förts till sjukhuset.

Afghanistan håller på att släppa ut 10 000 fångar varav många är talibaner. 

11:e april

Äggpriserna på marknaderna i Kabul har stigit med 50 procent

Efter utbrottet av corona i landet och begränsningen av antalet människor i vissa städer, särskilt i Kabul, har priset på ägg på Kabuls marknader stigit med upp till 50 procent.

Näringsidkare säger att på grund av inskränkningen av äggimporten på kommer de inhemska industrierna inte att kunna leverera tillräckligt med ägg till marknaderna.

Ministeriet för industri och bevattning förbjöd också import av kyckling och ägg från Iran och Pakistan på grund av viruset.

Enligt statistiken har priset på ett ägg som brukade vara fem afghani nu stigit till tio afghani.

 – Tidigare kostade ett ägg fem afghani och en kartong 650 afghani. Nu är priset på en kartong nära 1 600 afghani, säger Abdul Jabbar Tarakhel, en affärsman i Kabul.

Det är nu mycket svårt för alla som är fattiga i Kabul att kunna hitta mat. Det är inte bara ägg utan priset på alla varor har stigit. 

För varje dag som går blir situationen allt värre. Afghanistan har inte själv industrier för att skaffa råvaror för samhället, ungefär 90 procent av råvaror och livsmedel  kommer från utlandet och nu på grund av viruset är det många som blivit arbetslösa.

De har inte mat hemma och hungern kommer att bli värre varje dag som går.

De utvisade killarna som fastnat i Kabul har tur att de har en sponsor som hjälper dem med mat annars hade ingen av dem klarat sig i Afghanistan. Många av dem hade annars dött.

12:e april

Kabuls säkerhetsansvariga sa att tre personer skadades i två separata explosioner i morse. 

Ferdows Faramarz, en talesman för Kabul-polisen, sa att det elfte distriktet i Kabul bevittnade två på varandra följande explosioner.  Enligt honom skedde de två explosionerna med en timmes mellanrum vid det nya ryska ringvägsprojektet.

Regeringen håller på att släppa ut terrorister som tagit tusentals liv i Afghanistan. USA och talibaner har skrivit under ett fredsavtal men talibanerna fortsätter att döda och spränga bomber.

Talibanerna har dödat minst 30 civila på sju dagar.

Nationella säkerhetsrådets talesman Javed Faisal sa att de hade dödat minst 30 civila i nio provinser under de senaste sju dagarna.

Faisal skrev på sin Twitter-sida idag att vägbomber hade orsakat de flesta antalet civila offer.

13.e april

Med spridningen av coronavirus i landet har grannländernas regeringar stängt sina gränser för afghanska handlare och resenärer för att förhindra spridningen av viruset. 

När gränserna stängdes har råvarupriset multiplicerats på marknaderna, men trots att Pakistan nu har öppnat sina gränser säger medborgarna att det inte har skett någon förändring i priset på aror, utan snarare att priserna fortsätter att öka för varje dag som går.

 En av importörerna, Ahmed Navid Al-Kouzi, sade emellertid: ”Handlare importerar mjöl och olja från andra länder, särskilt Kazakstan. Därför har öppningen av Pakistans gränser inte haft någon stor effekt på priserna.  Många har inte pengar och de som har lite pengar vågar inte köpa så mycket dyra saker som säljs i affärerna.

Han lade också till att affärsmän inte sänker priset på varorna och tycker att de säljer dyrt ska identifieras av regeringen och åtalas. .

14 :e april

När det regnar så blir det översvämning runt om i landet. Många tusen människor förlorar sina liv på grund av översvämningar i Afghanistan. Problemet är att regeringen inte har koll på hur de ska bygga broar.

I dag skulle två gå över floden men tyvärr sveptes de bort av översvämningen. Det hände i Badghisprovinsen.

När det blir vår brukar det regna så mycket i hela landet. Många barn som går i skolan måste promenera över en flod innan de kommer till skolan.

De flesta som förlorar sina liv på grund av översvämningarna är barn.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. Under hösten 2019 återvände Blankspots utsända reporter till Afghanistan för fjärde gången. Det senaste reportaget från den resan kan du läsa här. 

Av | 11 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan Allt om Dagbok

”Orättvisorna mot kvinnor leder till stor oro i Afghanistan” – Dagbok från Kabul vecka 31.

Skolstart i Kabul men inte för alla. I veckans dagbok skriver Mohamad om fredsavtalet och de risker det innebär för landets kvinnor att talibanerna ges mer makt.

”IS-fångar har rymt från fängelset” – Dagbok från Kabul vecka 30.

"Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin," skriver Mohamed i veckans dagbok.

”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

”Mammorna blir sjuka av sorg” – Dagbok från Kabul vecka 28.

I veckan som gick hände något väldigt sorgligt. Ett sextiotal personer drunknade när de skulle ta sig till Turkiet, av dem var 34 flyktingar från Afghanistan. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.