”Medlemsfinansierad journalistik och kärnkraftskatastrofer”

Av | 23 maj 2019

Hänt i veckan. Blankspots Martin Schibbye punktar här upp vad han läst och gjort under veckan och vad som händer bakom kulisserna hos Blankspot.

Det är en illa dold hemlighet att vi sedan starten inspirerats av brittiska The Guardian som länge varit en av världens bästa tidningar – och en av de mest förlustbringande. De har hållit emot och inte infört en betalvägg utan istället litat på donationer från läsare och medlemmar precis som vi på Blankspot.

Nu har de lyckats att för första gången på många år gå med vinst – tack vare frivilliga läsarbidrag.

När vi startade fick vi alltid höra att bygga en affärsmodell på medlemmar och donationer skulle vara svårt vilket vi kan ta gift på att det stämmer.

Men The Guardian inspirerar och visar att den modell vi valt är möjlig – även om vi är betydligt längre från att gå med vinst och inte har deras kassakista.

Vi noterar också med glädje att vår satsning på läsardialog och medskapande arbetssätt i våra olika facebookgrupper kring våra bevakningsområden är något som intresserar fler och fler i branschen. Vi får förfrågningar om lärdomar och tipsar då om vår bok där vi skriver om just det.

Annars är den stora skillnaden de senaste två veckorna att vår utvecklare, filmare, klippare och klippa – Jonatan Fried är tillbaka från föräldraledigheten, vilket märktes direkt när han tog tag i delar av sajten.

Under veckan har vi hanterat reaktioner efter helgens stora publiceringen från Afghanistan där Göran Engström för tredje året i rad följer upp några av de utvisade. Fortsätter vi följa de som kom som barn till Sverige i ytterligare ett par år kommer vi att på ett unikt sätt kunna berätta om vad som händer med de utvisade. Göran Engström har också under veckan också jobbat vidare med flera trådar från resan.

Som vanligt har det varit mycket föreläsningar för min del, på Hersby gymnasium på Lidingö, en säkerhetskurs i Uppsala och en panel om pressfrihet.

Vårt samarbete med Dissidentbloggen kring texter från nyligen frigivna journalister har blivit uppskattade och missade ni seminariet kan det ses i efterhand här. Vi publicerar även denna vecka en text om situationen i Etiopien.  Om du inte redan läst dem så gör det, de visar bland annat att det krävs oerhört mycket mer än att bara släppa journalister ur fängelse för att gå framåt som land.

Arbetet med ”Verkliga Sverige” pågår som alltid och vi har med stor glädje läst texterna i BLT efter vårt besök i Bräkne–Hoby.

Nu i helgen ska jag lägga i båten och läsa igenom min kommande bok om Eritrea från pärm till pärm. Har ni idéer och förslag om allt från granskningar till affärsmodeller så hör av er.

Och ja höll på att glömma. Jag ringde en kärnforskare i veckan också för att reda ut vad som stämmer och inte i HBO-serien om Tjernobyl.

Och om ni är på språng i helgen och inte har tid att läsa – så kan ni nu lyssna på våra reportage.

Med vänlig hälsning,

Martin Schibbye, Blankspot.

Av | 23 maj 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.