Migrationsverket: Därför utvisas 106-åringen till Afghanistan

Av | 1 september 2017

Bibikhal Uzbeki, som antas vara världens äldsta flykting, kan återvända till den krigsdrabbade provinsen Kunduz. Det anser Migrationsverket som slår fast att hon inte är mer hotad än någon annan person från den regionen.

Som Blankspot tidigare har kunnat rapportera hotas den 106 år gamla Bibikhal Uzbeki av utvisning till Afghanistan. Den 19 maj i år fick hon avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd från Migrationsverket.

En av orsakerna är att hela hennes familj sedan tidigare har fått utvisningsbeslut. Om de lämnar Sverige finns det ingen som tar hand om den gamla kvinnan.

– Migrationsverket hävdar att det inte är några problem för henne att återvända om hela familjen återvänder, säger Farzaneh Dehdari som är Bibikhals juridiska ombud.

Familjen flydde från Afghanistan för åtta år sedan efter det att talibanerna gjorde räder i deras hemby och försökte rekrytera ett av Bibibkahls barnbarn. Detta var något som Bibikhal berättade om under sin intervju med Migrationsverket. Men myndigheten drog ändå slutsatsen att det inte fanns något hot mot Bibikhal.

–  Migrationsverket skriver att det inte har framkommit något konkret individuellt hot, eller aktuell hotbild från talibanerna, säger Farzaneh Dehdari.

I utvisningsbeslutet uttalar sig också Migrationsverket om situationen i Kunduz, den region som familjen kommer från. De våldsamma striderna mellan talibaner och regeringsstyrkor, som har utspelat sig under senare år, räcker inte för att hon ska få stanna.

Migrationsverket bekräftar visserligen att strider har förekommit men hävdar att konflikten inte är så intensiv att Bibikhal behöver få skydd i Sverige.

Det ska inte heller vara några problem för familjen att ta sig från Sverige till hembyn Zar Kharid tror Migrationsverket. I beslutet skriver de att det kan förekomma våld på vägarna i området men att det samtidigt kan förekomma perioder när det är lugnt och går bra att ta sig fram.

Tillfälliga säkerhetsproblem av detta slag räcker inte för att hon ska beviljas skydd i Sverige.

  • Destination: Kabul
  • I över ett år har Blankspot bevakat de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Nu har vi sammanställt våra bästa reportage om frågan i en bok som du har möjlighet att förhandsbeställa här.

Bibikahls juridiska ombud har i en inlaga till Migrationsverket åberopat att den 106 år gamla kvinnan ska få stanna i Sverige av hälsoskäl och att hon befinner sig i livets slutskede och förmodligen inte ens skulle klara en flygresa. Hon är rullstolsburen och nästan blind.

Men inte heller detta tycker Migrationsverket är ett godtagbart skäl. I sitt utlåtande skriver myndigheten att det finns sjukhus i Afghanistan och att de erbjuder fri undersökning och behandling. Ibland kan det visserligen råda brist på mediciner men då går det bra att söka privat vård, upplyser Migrationsverket.

Blankspot har bett Migrationsverket att förklara varför man beslutat att utvisa en så gammal människa. Men för att uttala sig i detta specifika fall kräver de en underskriven fullmakt. Som vi tidigare har rapporterat är inte längre Bibikahl kontaktbar och har därför inte kunnat skriva under någon fullmakt.

I ett skriftligt svar uppger dock Migrationsverket att utrymmet för att ge uppehållstillstånd på grund av sjukdom är betydligt mindre än tidigare efter att den nya tillfälliga asyllagen började gälla i juli 2016.

Av | 1 september 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Utvisningarna

”Utvisningarna gör något med Sverige”

Det chartrade flygplanet till Kabul har för länge sedan landat. Bussarna som körde de deporterade är tillbaka i reguljär trafik. Men hur går tankarna hos en av de volontärer som blev kvar?

Protest mot nya utvisningar till Afghanistan

Aktivister demonstrerade ikväll utanför förvaret i Märsta för att stoppa en väntad utvisning av ett 80-tal personer till Afghanistan.

Sveriges bästa brottare ska utvisas

Inaya är en av Sveriges bästa brottare men ska utvisas efter snart fyra år i Sverige. Västerås brottarklubb har prisats för sitt integrationsarbete - men frågar sig nu om deltagande i Pride-tåg och träningar med tjejer kan utsätta Inaya för fara i Kabul. – Vi vill inte ha pris för vårt integrationsarbete. Vi vill ha garantier för att Inaya får leva.

Stening hotar barnfamilj vid utvisning

Mohammad Sharifi och Hamideh Ahmadi gifte sig mot sina föräldrars vilja. Nu riskerar de unga föräldrarna att stenas om Migrationsverket inte ändrar sitt utvisningsbeslut i sista stund. Det menar familjens advokat. – De riskerar att utsättas för förföljelse, hot och i värsta fall att de mördas. Och vad händer då med barnen? De är födda i Iran och Sverige och har inget nätverk i Afghanistan, säger Therése Fraenkel.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.