Migrationsverket ignorerade bevis om förföljelse

Av | 8 maj 2017

Det fanns bevis på att den utvisningshotade Waseem från Afghanistan var jagad och hotad av talibanerna. Men Migrationsverket ignorerade dokumenten. Nu riskerar Waseem att skickas tillbaka samtidigt som hans familj får stanna.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Migrationsverket anser inte att den utvisningshotade Wassem, som Blankspot skrev om i helgen, har lyckats göra sin historia trovärdig. Men enligt hans juridiska ombud, Björn Åhlin, är det Migrationsverket som har ignorerat bevis som hade kunnat ge honom uppehållstillstånd.

Det gäller en polisanmälan som lämnades in i Afghanistan år 2015 och som Björn Åhlin senare har kunnat lämna in till Migrationsverket och till Migrationsdomstolen.

Polisanmälan gjordes av en kvinnlig bekant till familjen som Waseem och hans bror brukade besöka under de år när de levde ensamma i landet. I sin polisanmälan skrev kvinnan att hon vid flera tillfällen sökts upp av talibaner som jagade Waseem och hans bror. När hon vägrade berätta var de befann sig hotades hon till livet. Senare, när hoten tilltog, tvingades hon fly till Pakistan.

Men Migrationsverket och domstolen gjorde varken en äkthetsprövning eller en översättning av polisanmälan från kvinnan. Anledningen var att de ansåg att dokumentet skulle ha lämnats in i ett tidigare skede av asylprocessen.

Detta var dock inte möjligt enligt Björn Åhlin. Waseem hade helt enkelt inte fått dokumentet skickat till sig tidigare.

– Det var svårt att få fram polisanmälan. Jag anser att Waseem har goda förklaringar – han har fått den skickad till sig och har inte kunnat åberopa den tidigare, säger Björn Åhlin.

Björn Åhlin är också kritisk till att Waseem behandlades annorlunda än hans mamma och syskon som direkt fick uppehållstillstånd i Sverige på grund av hoten från farbrodern.

Rimligtvis har alla i familjen haft samma skyddsbehov, anser Björn Åhlin. Men när Waseems fall behandlades för första gången av Migrationsdomstolen i Malmö tittade aldrig rätten på hur den övriga familjen hade hanterats när de sökte asyl.

– Det är anmärkningsvärt att mammans ärende inte hanteras i den domen, säger Björn Åhlin.

 Enligt Migrationsverket var inte Waseems uppgifter trovärdiga och han lyckades inte göra det sannolikt att han skulle utsättas för risker om han skickades tillbaka till Afghanistan.

Men varför gjordes det olika bedömningar av Waseem och den övriga familjen?

 – Det görs alltid en individuell bedömning utifrån den enskildes skyddsbehov och detta kan se olika ut för personer även för personer som har en nära relation, säger Pierre Karatzian som är pressekreterare på Migrationsverket.

 Afghanistankännaren Anders Fänge, tycker tvärtemot att historien låter trovärdig. Detta handlar om en hedersfråga där farbror hade blivit avvisad av Waseems mamma och därmed dragit på sig en skam och måste hämnas på familjen.

Den här typen av hedersrelaterade frågor kan hänga kvar i generationer, hävdar han. Det finns en djup verbal tradition i Afghanistan. Om till exempel talibanerna känner till någons namn så tar det bara några månader innan de vet var personen finns.

– Helt klart handlar detta om en hedersfråga och det gör det farligt, säger han.

 

Följ gärna vår bevakning av Afghanistan i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan”. Där kan du bidra med egen kunskap till reportagearbetet och följa arbetet bakom kulisserna. Här går du med.

Av | 8 maj 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.