Miljöförstöring kan klassas som ”Brott mot mänskligheten”

Av | 12 december 2019

En växande rörelse, med önationen Vanuatu i spetsen, vill att definitionen av folkrättsbrott ska breddas.

Den lilla stillahavsnationen Vanuatu vill att ekocid – storskaliga och långsiktiga miljöskador – ska betraktas som ett internationellt brott motsvarande folkmord.

Vid ett möte i Internationella brottmålsdomstolen i Haag förra veckan menade ambassadör John Licht från Vanuatu att domstolen bör överväga en ändring av Romstadgan, domstolens rättsliga ram. Förändringen skulle ”kriminalisera handlingar som uppgår till ekocid”.

Den sista statsrepresentanten som dryftade idéen om ekocid på ett internationellt forum var Olof Palmé år 1972. Över 40 år av tystnad har därmed brutits konstaterade folkrättsjurister.

Internationella brottmålsdomstolen ansvarar i skrivandets stund för rättskipning vid fyra internationellt erkända brott: folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott.

Ekocid fanns med som förslag i de tidiga utkasten av Romstadgan men ströks efter påtryckningar från ett fåtal mäktiga länder, bland annat USA och Storbritannien.

Domstolens auktoritet sträcker sig endast till de 122 länder som ratificerat Romstadgan, vilket utlämnar länder som USA, Kina, Indien och Ryssland.  

Vanuatu, som hotas av de stigande havsnivåerna, har varit en förespråkare av radikala motåtgärder till klimatförändring i många år. Sedan 2015, när cyklonen Pam härjade ön, har nationen blivit allt mer högljudd i sin kritik mot det internationella samfundets handlingsförlamning.

Vanuatus ställningstagande är en stor seger för Stop Ecocide-kampanjen som startades för två år sen. Det lilla landet har hittills varit det enda som formellt samarbetat med kampanjen, som bland annat erbjuder diplomatisk assistans vid förhandlingsborden. Nu ser det dock ut som att Maldiverna också stödjer på kampanjen. Tidigare i november gick även påve Franciskus ut och stöttade idén.

Jojo Mehta, talesperson och koordinator för Stop Ecocide, är optimistisk till förändring av Romstadgan, samtidigt som hon att det borde skett för länge sedan.

– Det är modigt av Vanuatu att öppet ta steget och kräva att ekocid ska ses som ett brott, och det är tydligt från svaret idag att de inte kommer vara ensamma. Det politiska klimatet håller på att förändras i takt med att klimatförändringar erkänns. Initiativet växer – allt vi gör är att accelerera en sedan länge behövd juridisk förändring.

**

Bild: Wikimedia Commons

Av | 12 december 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Klimat

Miljöförstöring kan klassas som ”Brott mot mänskligheten”

En växande rörelse, med önationen Vanuatu i spetsen, vill att definitionen av folkrättsbrott ska breddas.

Kamp för överlevnad i klimatförändringens spår

Möt människorna vid klimatförändringens frontlinjer - som redan tvingats anpassa sig till extremt väder, förskjutna årstider och oförutsedda temperaturomslag. Ögonblicksbilder från den dagliga kampen för överlevnad - och en förevisning om hur svår utmaningen att anpassa sig till klimatförändringen kommer vara för de som redan nu är drabbade. 

Debatt: En grön energiomställning gör Europa säkrare

En omställning av den europeiska energipolitiken till 100 procent förnybart är nödvändigt både för att bromsa klimatförändringarna och för att vi ska lyckas bygga ett motståndskraftigt och tryggt Europa. Låt oss börja nu, det skriver Jakop Dalunde (mp) och Wanja Kaufmann (mp) i ett debattinlägg.

Danmark vill förbjuda bensinbilar

År 2030 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar stoppas i Danmark, enligt den danska regeringen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.