Minister varnar svenskar från att öppna hbtq-center i Uganda

Av | 9 oktober 2018

De aktivister som planerar att öppna Ugandas första center för hbtq-personer har blivit varnade av en minister att deras planer på en fristad kan vara olaglig.

– De måste flytta det någon annanstans. Om de öppnar det här, där homosexualitet inte är godkänt eller tillåtet. Det är oacceptabelt, säger Ugandas minister för etik och integritet, Simon Lokodo till The Guardian.

Homosexualitet är olagligt i det socialt konservativa östafrikanska landet, och våld mot hbtq-personer är vanligt. Föreståndaren för gruppen ”Rainbow Riots” som vill öppna centret menar att homosexuella i Uganda lever i ständig rädsla för att arresteras.

– Centret blir en säker plats där alla är välkomna och kan uppmuntras och stöttas. Men för att nå dit måste vi också samla in resurser för att driva centret, säger Petter Wallenberg som driver en crowdfundingkampanj för centret.

Centret som blir Ugandas första hbt-communitycenter ska ligga i huvudstaden Kampala, på hemlig plats. Det ska ge stöd till hbtq-personer, rådgivning om hälsa, säkerhet och hur man skyddar sig mot diskriminering.

– Uganda brukar kallas världens mest homofoba land, och ett tag var dödstraff för homosexualitet på tapeten. Jag har nu arbetat i Kampala i Uganda i snart fyra år och kommit väldigt nära ugandiska queer-rörelsen. Jag fick idén till detta center eftersom det inte finns någon plats där hbtq-personer kan vistas utan rädsla i Uganda, säger Petter Wallenberg till tidningen QX. 

Av | 9 oktober 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Uganda

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

»De vill att jag också ska dö«

Najjuma hör skottsalvorna runt sig, men hon ser inte var de träffar. Mansröster skriker, de springer fram och tillbaka i Najjumas och Miriams bar. Här publicerar Blankspot ett utdrag ur Annika Hamruds bok "Fundamentalisterna", där vi får följa de som drabbas av homofobin i Uganda.

Minister varnar svenskar från att öppna hbtq-center i Uganda

De aktivister som planerar att öppna Ugandas första center för hbtq-personer har blivit varnade av en minister att deras planer på en fristad kan vara olaglig.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.