Minst 30 personer har dött efter en amerikansk drönarattack i Afghanistan. Vad hade hänt om vi för ett ögonblick låtsas att det skett i London?

Av | 25 september 2019

Det frågar sig professorn i journalistik Christian Christensen i en denna retoriska krönika.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

En tjänsteman från det amerikanska utrikesdepartementet har meddelat att han ”jobbar med lokala myndigheter” för att ”utvärdera den underättelseinformation” som ledde fram till drönarattacken som dödade 30 besökare på en restaurang i centrala London.  

Målet ska ha varit en samling av IS-ledare, men de som angreps var födelsedagsfirare på en italiensk restaurang som firade en vän som fyllde 70 år. Jubilaren återfinns också bland de omkomna. Utöver de döda har även ett fyrtiotal skadats allvarligt och för flera av dem är tillståndet kritiskt. Bland de skadade fanns också flera barn. 

Medan den amerikanska regeringen än så länge har vägrat att ta på sig ansvaret för attacken, säger en talesperson för utrikesdepartementet att ”om det skulle framkomma” att landet bär ansvaret, så är de döda civila ”en ångerfull konsekvens av det pågående arbetet av USA med att bekämpa internationell terrorism” och att Londonborna ”ska vara medvetna om att det finns delar av staden man bör undvika”.  

Utrikesdepartementet tillade också i ett uttalande att alla attacker sker med ”oerhörd omsorg” och att det inte är ovanligt att antalet civila offer överdrivs av de brittiska myndigheterna.  

Invånare i Storbritannien har efter attacken vänt sig till de sociala medierna för att fördöma angreppet och även där noterar flera hur lite intresse omvärldens medier ägnar åt att rapportera om civila dödsfall i länder med en kristen majoritetsbefolkning. 

”Medierna rapporterar att några människor dött i en attack – och det är allt. Ingen unppföljning. Ingen diskussion om skuld. Det är som om liven för vita kristna bankmän från London inte är värda något” twittrar signaturen UKJames. 

En annan användare av mikroplattformen frågar sig: ”Hur kan det komma sig att USA kan angripa vem de vill, var de vill i England och döda civila utan att det får några konsekvenser. Det här var oskyldiga människor som åt middag. Var är reaktionerna?”

Många inlägg både på Facebook och twitter pekar på hur ”kriget mot terrorn- dödande” av kristna i Europa medtodiskt ignoreras av medierna, medan civila dödsfall i fattiga muslimska länder som Afghanistan och Yemen får oproportionerligt stort utrymme. 

Men inte alla som kommenterar känner sympati för offren efter attacken i London. ”Om dessa personer inte vill dö, varför lever de ens i England. Flytta!” twittrar EagleUSA1990. Andra var snabba med att notera att det inte finns några bevis för att de som dog i attacken ändå inte var medlemmar i IS och att ”de som tar ut sina barn mitt i natten i en stad som London bär ett ansvar om något händer”. 

Borgmästaren i London Mayor Sadiq Khan har med hårda ord fördömt attacken och sagt att en genomgripande och fullständig utredning ska göras för att kunna väcka åtal mot de ansvariga – trots att USA har sagt att man inte accepterar något beslut om skuldfrågan taget i en icke-amerikansk domstol. 

Borgmästare Khan noterade också att detta var den fjärde drönarattacken i Storbritannien under de senaste månaderna. Attacker som sammanlagt krävt över 1 000 oskyldiga liv under de senaste tio åren. I juli angreps ett bröllop i utkanterna av Manchester som dödade 44 deltagare inklusive bruden och hela hennes familj. Eftersom bröllopet ägde rum i ett av USA:s ”intressområden” tillsattes en intern utredning som konstaterade att ingen skuld kunde läggas på USA för det inträffade. 

Men trots de amerikanska myndigheternas vägran att erkänna ett juridiskt ansvar har familjerna till offren i Manchester erbjudits 500 dollar var i kompensation av de amerikanska myndigheterna, ”till minne av de döda och som ett tecken på god vilja från USA”. 

Text: Christian Christensen. Cristian Christensen är amerikansk medborgare bosatt i Sverige. Han arbetar som professor i journalistik vid Stockholms Universitet. Krönikan publicerades ursprungligen på engelska och har översatts av Blankspot.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med at bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”.

Av | 25 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”Corona är inget skämt, var snäll och var försiktig” – Dagbok från Kabul vecka 12

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

”Afghanistans unga drömmer om fred” – Dagbok från Kabul vecka 11.

Trots rädslan och oron hoppas många unga afghaner på de kommande fredsamtalen mellan talibanerna och regeringen.

”Oro efter fredsavtal med talibanerna” – Dagbok från Kabul, vecka 9.

Mohammad är rädd för att det nu kommer att ske bakslag för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter efter fredsavtalet med talibanerna.

Rädsla för Coronaviruset också här – Dagbok från Kabul vecka 8

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.