Reportage om

Prinsessan som flydde från Dubai

Mer än två månader har gått sedan någon hörde från Latifa al Maktoum, numera känd som prinsessan från flydde från Dubai. Nu kräver Human Rights Watch att hon ska få kontakt med omvärlden. Men var befinner hon sig och vad hände egentligen under hennes flykt? Varje svar ger nya frågor i ett mysterium som verkar långt ifrån slut.

Ljudet av skottlossning får Tiina Jauhianien och Latifa Al Maktoum att låsa in sig i badrummet på segelbåten ”Nostromo” och hålla hårt om varandra.

Strax därefter fylls hytten med rök och de tvingas hostande upp på däck där de röda strålarna från lasersiktena lyser upp i mörkret.

Sju dagar har gått sedan de lämnat Dubai på sin resa mot Indiska Mumbai.

Tiina Jauhianien blir knuffad ner på golvet och får sina händer bakbundna. Bredvid henne är däcket blodigt och hon tänker att de måste ha dödat kaptenen eller någon av besättningsmännen. Hon lyfts upp och flyttas mot relingen. Med huvudet mot vattnet och flera vapen riktad mot sig säger de åt henne att ta sina sista andetag.

Kort därefter ser hon Latifa Al Maktoum som också ligger på golvet med händerna bakbundna.

– Jag söker politisk asyl, upprepar hon gång på gång men männen lyssnar inte på henne.

Tiina blir tillsagd att sitta med sina ögon stängda. Men när hon hör hur någon börjar prata arabiska inser hon vilka det är som har kommit.

Flykten har misslyckats.

De har blivit hittade. Deras plan att ta sig till Indien för att sedan flyga till USA för att Latifa ska kunna söka asyl har inte fungerat. 

Latifa är dotter till Förenade Arabemiratens premiärminister och Dubais regent Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Det är honom och Dubai som hon flyr ifrån. Nu har de kommit för att hämta tillbaka henne.

– Skjut mig här, ta mig inte tillbaka till Dubai.

Det är det sista Tiina hör Latifa säga innan hon blir bortförd skrikandes och sparkandes.

Tiina börjar gråta och männen på båten säger åt henne att inte visa några känslor om hon vill fortsätta att leva. 

Hon ser varken de filippinska besättningsmännen eller båtens kapten, den franska ex-spionen Hervé Jaubert. Men hon förstår senare att de utanför Indiens kust har blivit angripna av inte mindre än fem militärbåtar från Indien och Förenade Arabemiraten.

Det är den fjärde mars 2018 och det ska dröja länge innan omvärlden får veta vad som skett.

Det är här på en guppande båt i den indiska oceanen som berättelsen och mysteriet om den försvunna prinsessan tar sin början.

Det är i alla fall vad vi har fått höra.

**

Historien kunde också ha slutat lika snabbt som den började – om det inte vore för en liten detalj.

Precis innan flykten i februari 2018 satte sig prinsessan Latifa Al Maktoum ner framför en dator i en lägenhet med fönstret fördraget av ljusa gardiner. Tiina berättar senare att inspelningen skedde i hennes lägenhet i Dubai.

Latifa tryckte på play och såg rakt in i kameran.

– Att du tittar på det här är ett väldigt dåligt tecken, det betyder att jag antingen är död eller befinner mig i en väldigt hemskt situation, säger hon i början på den 40 minuter långa videon.

När videon dyker upp på Youtube sätter spekulationerna igång bland kommentarerna. Vem är hon? Är hon en riktig prinsessa? Stämmer det hon säger?

Samma frågor dyker upp hos mig och jag börjar plocka upp alla trådar som förhoppningsvis ska kunna bekräfta det som berättas eller leda mig vidare.

Stillbild från videon med Latifa Al Maktoum. – Jag gör den här filmen för att det kan vara den sista film jag gör, säger hon och andas ut tung.

Videon var skickad till utvalda personer med instruktionen att den enbart ska publiceras om någonting skulle hända henne.

Filmen var tänkt som en sista livlina.

I videon beskriver hon sin far som en man som inte bryr sig om någonting annat än sitt rykte.

Att han inte har några problem med att när som helst beordra mord eller arresteringar på människor han vill bli av med för att bevara sitt anseende.

Latifa berättar att hon mellan 2002 och 2005 själv suttit fängslad i familjens palats i totalt sett tre år och fyra månader där hon regelbundet blev misshandlad av de som hon beskriver som ”sin fars män”.

Anledningen till att hon då satt fängslad säger hon var för att hon hade försökt hjälpa sin storasyster Shamsa al Maktoum.

Latifa berättar att Shamsa flydde från familjen 2001 och att under två månader befann sig på fri fot i England. På grund av att de lyckades spåra hennes telefon berättar Latifa att ”hennes fars män” hade hittat Shamsa på Londons gator där de kastade in henne i en bil, drogade henne och förde tillbaka henne till Dubai. Enligt Latifa har Shamsa sedan dess varit fängslad i den del av palatset som heter The Khaimah – tältet.

Flera av påståendena kan styrkas av The Guardian som under 2001 skrev flera artiklar om händelsen.

Sedan dess har ingen utanför familjen hört något mer.

Latifa som stod sin syster väldigt nära berättar att hon som 16-åring försökte fly för att från utsidan kunna hjälpa sin syster. Det var hennes första flyktförsök.

Hon förstod inte hur svårt det skulle vara att ta sig över gränsen då hon inte hade internet att söka information ifrån och inga andra människor hon kunde prata med. Hon berättar att gränsvakterna skickade tillbaka henne och att hon på sin fars order blev fängslad.

Hon berättar hur hon satt i en mörk cell, hur hon aldrig fick byta kläder, att hon bodde på en madrass med blodfläckar och att det enda hon hade att tvätta sig med var pulvertvättmedel som hon gnuggade mot sin hud.

Hon kom ut i oktober 2005 och hatade allt och alla.

De enda hon litade på var djur.

Sakta men säkert började hon kunna närma sig människor igen och till slut vågade hon berätta för väninnan Tiina Jauhianien vad som hade hänt. 

Tillsammans utövade de kampsport och hoppade fallskärm. Från början var Tiina Latifas personliga tränare men så småningom blev hon också hennes bästa vän. Tiina var bosatt i Dubai och Latifa kontaktade henne 2010 för att hon ville ha privatlektioner i kampsporten Capoeira. Deras vänskap gjorde sedan att Tiina aldrig lämnade Dubai.

– Frihet att välja är något som vi inte har. Om du har det så tar du det för givet men när du inte har det så är det något väldigt väldigt speciellt, säger hon innan hon stänger av videon.

Latifa Al Makotum och Tiina Jauhianien på privat bild inifrån Dubai. Bild: Detained in Dubai

**

Samtidigt som det förinspelade budskapet spreds över världen fördes Hervé och Tiina tillbaka till Förenade Arabemiraten. En resa på sju dagar över havet.

Vid ankomsten berättar Tiina att hon blev förd till något de kallade ”State Security Facility”.

Hon berättar att säkerhetstjänsten tog bilder på henne och att de gjorde medicinska undersökningar. När de bad henne skriva i fängelseformuläret så bröt hon ihop. Hon såg ingen väg ut från det här.

Förhören pågick i timmar efter timmar och hon berättar att de blev obehagligare för varje dag. De sa att hon hade förrått premiärministern och att hon kommer bli dömd till dödsstraff eller om hon har tur livstidsfängelse.

De trodde inte på henne och vill veta vilken organisation hon jobbade för.

Vad Tiina inte visste var att videon på Latifa hade börjat spridas och att den gjorde att man börjat fråga även efter henne. 

Trots att Latifa är 32 år pratade förhörsledarna om henne som minderårig och som någon som inte har mandat att bestämma själv över sitt liv.

De skrattade åt hennes ambitioner och längtan efter frihet.

Efter flera dagar tvingades Tiina att skriva på ett falskt erkännande, ett sekretessavtal och flera dokument på arabiska. Efter två veckor släpptes hon fri.

Hon flög direkt hem till Finland.

Den 22 mars skriver finska ambassaden i Abu Dabi att den finländare som varit försvunnen nu är återfunnen.

På Facebook lyckas jag få tag på Tiina som berättar att hon börjar känna sig allt mer säker hemma i Finland och att hon nu har börjat våga uttala sig om det som hänt.

Hon berättar att det var hennes bror som hade anmält henne försvunnen. Kontakten med Tiina är stundtals intensiv medan det under andra dagar kan vara helt tyst. Hon berättar att det är många som försöker få tag på henne och att det är egentligen känns svårt för henne att befinna sig i rampljuset.

**

Med tiden engagerade sig fler och fler både privatpersoner och journalister med att försöka reda ut vad som stämmer och inte i ”mysteriet med den försvunna prinsessan” som händelsen börjar refereras till.

Skeppsspårningssidan MarineTraffic.com kunde berätta för Time att Nostromos MMSI-nummer hade gett signal och visat att båten befann sig i Fujairah i Förenade Arabemiraten den 20 mars.

Två immigrationsadvokater i USA bekräftade i samma artikel att Latifa i början av mars hade ringt och mailat om att söka asyl och att Hervé hade hjälpt henne i processen.

Människor som sa att de kände Latifa började träda fram och Tiinas bror berättade att han kände till sin systers vänskap med Latifa.

En högt uppsatt källa berättade för tidningen Business Standard att det ska ha varit premiärministern Narendra Modi som beordrade den hemliga operationen mot Nostromo utanför Goa efter att han fått uppmaningar om att det var nödvändigt för att säkra Indiens strategiska intressen.

Från New Delhi och talespersonen för utrikesministeriet kom dock svaret att ”de inte har någon som helst vetskap om att någon sådan incident ska ha skett”.

Hashtags som #freelatifa, #helplatifa och #whereislatifa började användas där både människorättsaktivister samlades men där även spekulationer om vad som faktiskt hade hänt började dra igång.

Båten ”Nostromo” som blev ordentligt skadad under angreppet. –Det var en förstörd båt som jag fick tillbaka, men jag var fri, jag hade åkt iväg i en gummibåt om det hade varit så, säger Hervé Jaubert under presskonferensen. Bild: Detained in Dubai

Det började spekuleras i vad Qatar spelade för roll.

Om det hela var en kampanj för att smutskasta Förenade Arabemiraten?

Det vore nämligen inte första gången länderna driver propaganda mot varandra.

Och vem är egentligen Hervé? Var han någonsin spion? Hur mycket pengar tjänade han på att hjälpa Latifa? Om han visste att de var förföljda varför varnade han ingen?

Även Hervé svarar snabbt på Facebook. Han säger att listan även anmälningar som han gjort till FBI kan göras hur lång som helst: Beväpnat rån, kidnappning, tortyr, olaglig häktning och listan fortsätter. Han har dock ännu inte fått något svar på hur de ska gå vidare med fallen och om det överhuvudtaget kommer tas upp.

En källa med nära band till Förenade Arabemiratens regering berättade plötsligt för AFP att Latifa är tillbaka i Dubai och att hon ”är med sin familj och att hon mår utmärkt”. Källan sa att ”det var en privat familjeangelägenhet som urartat till att bli en såpopera” och ”att det nu har omvandlats till en systematisk kampanj för att förstöra Dubai och Sheik Mohammeds rykte”.

Samma källa berättade att de tre personer som hjälpt Latifa sedan tidigare har varit efterlysta i Dubai och att de ”ville använda hennes fall som utpressning mot regeringen”. Han hävdade att Qatar ska ha finansierat och uppmuntrat dem och att det är Qatar som har eldat på kampanjen.

Han sa att en delegation från Dubai kommer åka till London för att lämna in en stämningsansökan för de inblandade personerna. Men också att det fanns en tredje person.

Det börjar blir rörigt för alla som följer fallet och många famlar efter något fast att ta på. Så plötsligt begär Förenade Arabemiraten via Interpol att det tredje personen som hjälpte Latifa att fly ska gripas för kidnappning om han dyker upp. Ovetandes om att han rödflaggats i alla system reser Christian Elombo till sitt hem i Luxemburg där han arresterades den 6 april.

Christian ska ha hjälpt Latifa och Tiina att ta sig till Hervés båt genom att skjutsa dem genom Oman.

Presstalespersonen för åklagarmyndigheten i Luxemburg bekräftar att Christian Elombo blev arresterad på grund av den röda flaggan som Förenade Arabemiraten hade satt upp på honom men att de fortfarande väntar på de dokument som ska kunna styrka misstanke mot honom.

Presstalespersonen säger att hon inte kan berätta vem det är han är anklagad för att ha kidnappat, men frågar sedan om jag har sett den video som cirkulerar om Sheik Mohammeds dotter.

Hon skickar sedan ett mail med länken till youtubeklippet.

Så vad är det egentligen förklaringen till det som skett? Ett familjegräl, en kidnappning och en smutskastningskampanj från Qatar?

Eller ett flyktförsök. En kvinna som vill bli fri och en mörkläggningskampanj från en stat som arresterar alla som skadar deras anseende?

Och den ständiga frågan, var är Latifa och Shamsa?

Den 5:e maj uttalar sig människorättsorganisationen Human Rights Watch om händelsen. De kräver att Förenade Arabemiraten omedelbart ska berätta var Latifa befinner sig och hur hon mår. De kräver också att Latifa omedelbart ska få kontakt med omvärlden. ”Dubai visar upp en bild av sig själv som en lekplats för världen, men i själva verket är det en polisstat som inte tillåter oliktänkande, säger människorättsorganisationens chef Kenneth Roth i en intervju med SVT Nyheter.

Den 16:e maj plingar det till i telefonen.

Presstalespersonen meddelar att Christan Elombo har blivit frisläppt. Förenade Arabemiraten hade dragit tillbaka den röda flaggan redan den 8e utan att meddela Luxemburg. De upptäckte det själva flera dagar senare.

Christian Elombo svarar snabbt när jag kontaktar honom strax efter frisläppande.

– Jag kommer vara okej om ett par dagar men fighten är långt ifrån över, säger han i ett snabbt meddelande.

**

En annan bidragande orsak till förvirringen är att det inte finns någon fri press i Förenade Arabemiraten.

Tidningar som The National och Gulf News håller en väldigt hög standard men det finns samtidigt en lång lista på saker de absolut inte kan skriva om. 

När det kommer till att kritisera, granska eller ens bevaka den politiska makten så är det förenat med stor fara för de medier som tillåts operera och görs därför inte. 

– Du kan absolut inte bevaka den styrande familjen eller de politiskt tillsatta, säger Jenny Gustafsson som är journalist och verksam i Mellanöstern. 

Hon berättar vidare att pressen också används som ett verktyg för den styrande makten.

Jenny Gustafsson var i Dubai när hon fick höra om fallet och det var en kollega som uppmärksammade henne om videon som spreds i olika medier.

– Jag vet lika lite som alla andra när det gäller vad som är sant här eller inte, säger Jenny Gustafsson. Elitfamiljerna lever i en stängd tillvaro där det är omöjligt att få insyn i vad som händer. Deras taktik har också alltid varit att lägga locket på och låtsas som att ingenting har hänt så fort det händer skandaler. 

Dubai har regerats av Al Maktoum-dynastin sedan 1833.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum tog över som Dubais regent 2006 efter sin avlidne bror. Han är även Förenade Arabemiratens premiärminister och vice president. Han kallas ofta arkitekten bakom Dubai, emiratet som blivit ett fenomen med sina konstgjorda öar och starkt konsumtionsinriktade livsstil som lockar till sig världens elit. 

Emiratet styrs i princip som ett företag och Mohammed bin Rashid Al Maktoum är en person som trivs väl i rampljuset. 

Mohammed bin Rashid Al Maktoum tillsammans med affärsmannen Ahmed Abdulla AlShaikh. Bild: Wikimedia Commons

Dubai har en liten befolkning och de styrande kan genom stora oljeintäkter ge sina medborgare högt välstånd.

Enligt The Guardian tjänar Mohammed bin Rashid Al Maktoum ca 1 miljon dollar per dag och detsamma gäller hans bröder. 

Välståndet består bland annat i fri sjukvård, stipendier till skolor, förtur till jobb och så vidare, men det bygger på att du måste vara medborgare.

Av Förenade Arabemiratens befolkning är mindre än 20 procent medborgare. För att få göra affärer måste man ha en lokal partner som i princip bara skriver under papper och på det sättet tjänar stora pengar.

– De styrande familjerna sitter säkert eftersom befolkning i utbyte mot välstånd inte ställer några krav, menar Jenny Gustafsson.

Att ha flera fruar är en tydlig statussymbol i Förenade Arabemiraten och tillhör en elitlivsstil. Premiärministerns fru, den jordanska prinsessan Haya, är den fru som han alltid visar upp offentligt men han har samtidigt barn med flera andra kvinnor där många av barnen är okända. Latifa berättar i videon att hon har över 30 syskon.

I en rapport från Human Rights Watch fastställs det att Förenade Arabemiraten fortsätter att vara intolerant mot kritik. Personer som kritiserar myndigheter blir godtyckligt arresterade eller bortförda och sedan 2011 har Förenade Arabemiraten gått hårt åt yttrande- och organisationsfriheten.

Enligt HRW löper medborgare som pratar om frågor som rör mänskliga rättigheter stor risk att fängslas och torteras och många är idag dömda till långa fängelsestraff eller har flytt på grund av situationen.

Representanter för organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter får heller inte komma in i landet.

Amnesty Internationals rapport över 2017/18 vittnar om samma sak. Anti-terrorlagar används för att kriminalisera kritik och den ”federal åklagarmyndighet för informationsbrott på nätet” används som verktyg för att tysta ner och rensa upp bland motståndare.

Justitieministern deklarerade i juni att den som visar sympati med Qatar kan få upp till 15 års fängelse och redan har människor arresterats för att de har visat sympati med Qatars befolkning.

Enligt artikel 29 i Förenade Arabemiratens ”cybercrime law” kan man få tre till femton års fängelse om man publicerar information online ”som är sarkastisk eller på något sätt skadar Förenade Arabemiraten rykte, prestige och stolta hållning” det samma gäller statens alla institutioner. Många journalister och människorättsaktivister har fallit offer för denna lag.

Den används även retroaktivt för att arrestera journalister för vad de skrivit om Förenade Arabemiraten innan de satt sin fot i landet. Vilket hände den jordanska journalisten Tayseer al-Najjar. 

Vad gäller kvinnors rättigheter så är våld i nära relationer inte olagligt så länge det inte ger några fysiska märken och diskriminering på grund av kön finns inte i landet. Våldtäkt inom äktenskapet är inte heller ett brott.

Inom äktenskapet kan en kvinna förlora rätten till underhåll om hon säger nej till sex utan att ha en laglig anledning. Män får skilja sig från sina fruar när de vill medan en kvinna behöver en domstolsprövning för att få skilja sig. Kvinnor är enligt HRW-rapporten också tvingade att lyda sina män och ses om olydiga om de till exempel väljer att jobba utan sin mans tillåtelse.

Kvinnor har alltid manliga förmyndare.

Eftersom att ingen får insyn i vad som händer inom Al Maktoum-familjen blir mysteriet om Latifa allt tätare. Flera stora tidningar söker premiärministern för en kommentar men ingen lyckas.

Trots dimridåerna och tystnaden från det officiella Dubai som förnekar att någon prinsessa skulle ha försökt rymma, så finns det dock ett halmstrå kvar som går att undersöka.

Vem var det som skickade ut filmen?

**

Radha Stirling är grundare till organisationen Detained in Dubai. En organisation som grundades för tio år sedan. Organisationen är inte helt utan kontroverser och anklagas från olika håll för att jobba för Qatar. Ett påstående som de bestämt tillbakavisar. 

Hon beskriver den som en icke-statlig organisation som hjälper människor som blivit offer för arrestering och övergrepp i Förenade Arabemiraten. De är baserade i London för att som de skriver på sin hemsida ”själva undvika hot”.

Hon svarar på första signalen men är kort i telefon. Lovar att återkomma men gör det nästan aldrig. Hon går med på att skicka originalfilmen, men inte heller på den framgår det var den är inspelad eller innehåller något mer som kan bekräfta det som sägs på den.

Radha berättar att hon vid första kontakten med Latifa innan flyktförsöket själv hade blivit skeptisk. Kunde det här verkligen stämma? Det låter för absurt för att vara sant. Historien lät som hämtad ur en Hollywoodfilm. Organisationen inledde själva en undersökning för att ta reda på vem Latifa verkligen var och även om de själva till slut kände sig säkra så fortsatte omgivningen att spekulera.

Pressmeddelanden från organisationen skickas ut löpande och i ett av dessa skriver Radha att hon den 4 mars fått ett nödsamtal och meddelanden från Latifa som säger att det är män utanför och att hon hör skott. Det var en förtvivlad Latifa som ringde.

Sedan tappar Radha Stirling kontakten med Latifa. Men hon visste vad de hade kommit överens om. Om hon försvann skulle hon släppa videon.

Det sista meddelandet Radha Stirling fick från Latifa. Photo: Detained in Dubai

**

På hotell Conrad i London står vattenflaskorna och mikrofonerna uppställda.

Framför väggarna av mörkbrunt trä sitter fem personer uppradade vid ett beigt tygbeklätt långbord och väntar på att klockan ska slå två. Luften verkar tung.

I rum Whitehall 3 har journalister samlats för att för första gången få höra Tiina och Hervé själva få berätta sin historia och ännu fler följer presskonferensen på sina datorer hemma.

– Jag var villig att riskera mitt liv för henne, säger Tiina Jauhianen med den starka lampan riktad i ansiktet. Hon var anledningen till att jag stannade i Dubai de senaste sju åren.

Journalisterna som är där är knäpptysta.

Tiina Jauhianien (t.v) och Hervé Jaubert (t.h) tillsammans med David Haigh och Radha Stirling från Detained in Dubai och juristen Toby Cadman (i mitten) under presskonferensen i London.

– När jag var tillbaka i Finland och såg videon på henne som hon hade spelat in hemma i min lägenhet började jag storgråta. Jag insåg att jag måste berätta vad som hänt för att kunna hjälpa henne.

Tiina berättar att hon fått telefonsamtal efter att hon kommit hem till Finland från en man med röst hon känner igen från förhörsrummen.

Han hotar henne och säger att Mohammed bin Rashid Al Maktoum kan hitta henne överallt och att hon aldrig kommer gå säker om hon skulle börja prata med journalister.

– Det som hänt Latifa kan låta chockerande, men det är det inte, säger Radha Stirling.

Hon tycker det är dags för människor att se det riktiga ansiktet av Förenade Arabemiratens rättsväsende.

– Förenade Arabemiraten är det land där du som brittisk medborgare har allra störst risk att arresteras och människor utsätts ständigt för orättvisa rättegångar och tortyr, men ingen varnas.

Fallet med Latifa Al Maktoum är ett högprofilerat case av vad de möter varje dag fortsätter hon.

De jobbar nu aktivt med att få fram så mycket information de bara kan och har på nytt börjat titta på fallet med Shamsa Al Maktoum. Både FN och FBI ska vara kontaktade.

– Jag kan inte tillräckligt betona hur allvarligt det är att Förenade Arabemiraten tillsammans med Indien angriper en båt som färdas under amerikans flagg ute på internationella vatten. Jag hoppas ni förstår att vi befinner oss i en extrem situation vad gäller det här fallet.

Var de båda systrarna befinner sig just nu, hur de mår och hur de blir behandlade är dock frågor som ännu inte har några svar.

Ingen har hört från Latifa sedan den 4 mars 2018 – och mysteriet med den försvunna prinsessan verkar långt ifrån slut.