Namninsamling för ensamkommande splittrar partierna

Av | 12 september 2017

Närmare 60 000 underskrifter samlades in till stöd för ensamkommande och deras kamp för att få stanna i Sverige. Blankspot var på plats när listorna överlämnades i samband med riksdagens öppnande.

I slutet av en 300 meter lång matta, gjord av ihopnålade lakan och täckta med tiotusentals handskrivna namn, väntar talespersoner från yrkesnätverket ”Vi står inte ut” på att representanter för de politiska partierna ska anlända. Totalt har 59 748 underskrifter samlats in under ett halvår.

Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna hade tackat nej till att närvara, men valde att skicka riksdagsledamoten Fredrik Lund Sammeli i sista stund. Först på plats är representanter för Feministiskt initiativ som under en längre tid har stöttat nätverket. Även Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson för migrationsfrågor, kristdemokraternas Désirée Pethrus samt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt närvarade och senare anslöt även Maria Ferm från miljöpartiet direkt från Norge för att mota sin kopia av namnlistan.

– Liberalerna har inte hört av sig. Vi hade trott att de skulle vara bland av de första partierna att sluta upp med tanke på Jan Björklunds uttalanden. Moderaterna har vi inte hört från på riksnivå, men däremot från enskilda politiker på lokal nivå. Det finns många gode män som är moderater och som har gått med oss. Det visar att detta inte är en fråga om höger- eller vänsterpolitik, säger Kina Skoglund som är talesperson för nätverket.

Genom att sammanföra representanter från olika partier över blockgränserna hoppades nätverket att stärka bilden av att frågan inte handlar om partipolitik, utan om mänskliga rättigheter.

– Även om vi inte tycker lika på alla punkter är jag väldigt glad över det arbete som ni i ”Vi står inte ut” gör för Sverige som land. Jag tycker att ingången med breda lösningar är en bra modell, som vi bör tillämpa både i Sverige och i Europa, säger Fredrik Lund Sammeli, riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Även centerpartiets Johanna Jönsson betonade att hennes parti inte håller med ”Vi står inte ut” på alla punkter, men att politikerna måste lösa frågan om de ensamkommandes situation.
– Vi har förslag som, om de skulle genomföras, ändå skulle hjälpa. Men det är socialdemokraterna som måste få liv i den här frågan.

I samband med att hon tar emot sitt exemplar av namninsamlingen frågar hon Kinna Skoglund hur de orkar.
– Vi orkar inte många månader till. Politikerna behöver visa att de nu sätter sig och tillsammans tar tag i frågan. Då kanske vi finner ny kraft, säger Kinna Skoglund och tillägger:
– Om detta inte är löst till våren kommer det att bli en valfråga. Många är redo att byta parti utifrån hur partierna sköter den här frågan.

Av | 12 september 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Utvisningarna

Krav på politiska åtgärder efter Blankspots undersökning

Rädda Barnen, Röda Korset och den vikarierande Barnombudsmannen kräver alla att mer måste göras politiskt för att den psykiska hälsan bland ensamkommande inte ska förvärras ytterligare.

Ingen myndighet tar ansvar för självmorden

Antalet självmordsförsök bland asylsökande i Sverige saknar globalt motstycke. Trots det så faller ansvaret för gruppens psykiska hälsa mellan stolarna.

Gränspolisen: Vi kommer inte kunna utvisa alla

Blankspots unika undersökning visar att i princip ingen av de ensamkommande Afghanerna vill återvända frivilligt. – Vi kommer inte kunna utvisa alla – oavsett hur mycket resurser vi får, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Otänkbart att återvända

Hussein och Massoud från Afghanistan bor ett hus i Norrlands inland med 64-åriga Gerd. Båda har fått avslag på sina asylansökningar och skulle ha lämnat Sverige för länge sedan, om de inte trotsat Migrationsverkets beslut. I likhet med de flesta av de som svarat på Blankspots enkät så tänker de inte åka frivilligt.