Namninsamling för ensamkommande splittrar partierna

Av | 12 september 2017

Närmare 60 000 underskrifter samlades in till stöd för ensamkommande och deras kamp för att få stanna i Sverige. Blankspot var på plats när listorna överlämnades i samband med riksdagens öppnande.

I slutet av en 300 meter lång matta, gjord av ihopnålade lakan och täckta med tiotusentals handskrivna namn, väntar talespersoner från yrkesnätverket ”Vi står inte ut” på att representanter för de politiska partierna ska anlända. Totalt har 59 748 underskrifter samlats in under ett halvår.

Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna hade tackat nej till att närvara, men valde att skicka riksdagsledamoten Fredrik Lund Sammeli i sista stund. Först på plats är representanter för Feministiskt initiativ som under en längre tid har stöttat nätverket. Även Johanna Jönsson, Centerpartiets talesperson för migrationsfrågor, kristdemokraternas Désirée Pethrus samt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt närvarade och senare anslöt även Maria Ferm från miljöpartiet direkt från Norge för att mota sin kopia av namnlistan.

– Liberalerna har inte hört av sig. Vi hade trott att de skulle vara bland av de första partierna att sluta upp med tanke på Jan Björklunds uttalanden. Moderaterna har vi inte hört från på riksnivå, men däremot från enskilda politiker på lokal nivå. Det finns många gode män som är moderater och som har gått med oss. Det visar att detta inte är en fråga om höger- eller vänsterpolitik, säger Kina Skoglund som är talesperson för nätverket.

Genom att sammanföra representanter från olika partier över blockgränserna hoppades nätverket att stärka bilden av att frågan inte handlar om partipolitik, utan om mänskliga rättigheter.

– Även om vi inte tycker lika på alla punkter är jag väldigt glad över det arbete som ni i ”Vi står inte ut” gör för Sverige som land. Jag tycker att ingången med breda lösningar är en bra modell, som vi bör tillämpa både i Sverige och i Europa, säger Fredrik Lund Sammeli, riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Även centerpartiets Johanna Jönsson betonade att hennes parti inte håller med ”Vi står inte ut” på alla punkter, men att politikerna måste lösa frågan om de ensamkommandes situation.
– Vi har förslag som, om de skulle genomföras, ändå skulle hjälpa. Men det är socialdemokraterna som måste få liv i den här frågan.

I samband med att hon tar emot sitt exemplar av namninsamlingen frågar hon Kinna Skoglund hur de orkar.
– Vi orkar inte många månader till. Politikerna behöver visa att de nu sätter sig och tillsammans tar tag i frågan. Då kanske vi finner ny kraft, säger Kinna Skoglund och tillägger:
– Om detta inte är löst till våren kommer det att bli en valfråga. Många är redo att byta parti utifrån hur partierna sköter den här frågan.

Av | 12 september 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Utvisningarna

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

Larmet inifrån förvaret: ”Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd.”

Utvisningsstopp och en växande rädsla för corona har skapat en turbulent situation på landets förvar.

Migrationsverket: ”Vi kan inte tvinga någon att äta”

Under påskveckan inledde ett tjugotal förvarstagna i Ljungbyhed en hungerstrejk som nu spridit sig till Flen. Nu svarar Migrationsverket på kritiken från de strejkande.

Hungerstrejk på förvaret i Flen

Coronakrisen skapar oro på förvar runt om i Sverige. Efter att en förvarstagen i Märsta avlidit har nu 16 intagna på förvaret i Flen gått ut i hungerstrejk.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.