Nepal fortfarande i ruiner

Av Bhrikuti Rai & Bikram Rai | Read in english | 25 april 2017

Jordbävningen som drabbade Nepal 2015 dödade nästan 9.000 personer och förstörde 800.000 byggnader. Två år senare tvingas mer än en halv miljon familjer tillbringa vintern i tält, byggnader av korrugerad plåt och i andra tillfälliga byggnader. Trots ett stort internationellt bistånd har återuppbyggnaden av hem, arbetsplatser och skolor gått mycket långsamt.

I den här 360 videon, som är gjord av den nepalesiske journalisten Bhrikuti Rai och fotografen Bikram Rai, kan du se hur den långsamma återuppbyggnaden drabbar skolbarn både i den bergiga regionen Sindhupaichuk och i huvudstaden Katmandu.

Femtonårige Barmai Tamang befann sig i skogen den dag när jordbävningen slog till för två år sedan. Hon klarade sig oskadd men familjens hus totalförstördes.

Det största skalvet inträffade en lördag vilket gjorde att Barmai, liksom miljoner andra skolbarn var lediga. Detta räddade sannolikt mångas liv. Men omkring 8.000 skolor skadades av skalven, däribland den skola som Barmai går i.

Filmen är producerad av den brittiska organisationen OneWorld i samarbete med Blankspot.

 

Av Bhrikuti Rai & Bikram Rai | Read in english | 25 april 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Nepal

Politiskt kaos försenar återuppbyggnad

Drygt tre år efter jordbävningen lever många nepaleser fortfarande i tillfälliga boenden. Men inom snar framtid kan situationen förändras till det bättre tror den nepalesiska journalisten Bhrikuti Rai.

Dödssiffran stiger till 1 200 efter kraftiga monsunregn i Sydasien

Texas är inte den enda platsen som drabbats av extrema skyfall. I Indien, Bangladesh och Nepal har årets monsun varit extra kraftig och hittills dödat hundratals samtidigt som miljoner människor fördrivits från sina hem.

Samtal med Julia Wiraeus om ”Delhi Braveheart” och kvinnornas Indien

Nu kommer Julia Wiraeus till Blankspot för ett livesänt samtal med Blankspots Martin Schibbye om boken "Delhi Braveheart" men också om vikten av att jobba långsamt, göra grundlig research och att faktiskt vara på plats.

Blankspot lanserar film om jordbävningen i Nepal

Den 25 april 2015 drabbades Nepal av en svår jordbävning. Tusentals familjer förlorade sina hem. Men trots stora biståndsinsatser ligger många byggnader fortfarande i ruiner. Tillsammans med två nepalesiska reportrar presenterar Blankspot idag en 360-film om den misslyckade återuppbyggnaden efter katastrofen.