Nödlagar används som politiskt vapen

Av | 6 april 2020

Coronakrisen gav Orbán nästan obegränsad makt. Redan första veckan spårade det ur.

Viktor Orbán styr nu, som Blankspot rapporterat om, genom dekret sedan en vecka tillbaka.

Det är tydligt att han inte enbart tänker använda de nödbefogenheter han har för att hantera coronakrisen i landet.

Han har redan passat på att lägga förslag om att under de närmaste tio åren hemligstämpla detaljerna runt arbetet med den 350 kilometer långa järnvägslinjen mellan Budapest och Serbiens huvudstad Belgrad som planerats sedan 2013. Det är ett gigantiskt infrastrukturprojekt som finansieras av Kina och en del av deras strategi med One Belt One Road (OBOR). Planen består av att bygga omfattande handelsvägar över hela Eurasien i form av höghastighetståg och motorvägar).

En större del av kontraktet för den ungerska järnvägen på 2.3 miljarder euro går till ett konsortium som ägs av Orbáns barndomsvän miljardären Lorinc Meszaros enligt Forbes.

Ungern kommer att betala 15 procent av kostnaderna för sin del av järnvägsbygget i förväg och ta ett lån på resten från den kinesiska Eximbank.

Byggkontrakten och detaljerna i dem ska hemligstämplas för att publiceringen av dem skulle kunna ”hota Ungerns förmåga att driva sin utrikespolitik och handelsintressen utan onödigt yttre inflytande” skriver Financial Times.

Det har också nu lagts fram ett förslag där man vill förbjuda lagligt erkännande av kön för transpersoner. Enligt lagförslaget får könsidentitet inte ändras i officiella identitetshandlingar med hänvisning till att kön ska definieras som ”biologiskt kön baserat på primära könsegenskaper och kromosomer”.

Det är enbart det kön man har vid födseln som får föras in i ungerska civilregistret.

Detta är dock en del av ett större lagförslag där ett antal frågor ingår som inte är relaterade till coronaviruset så det kommer fortfarande att behandlas av parlamentet på vanligt sätt.

Men det visar att Orbán mitt i pågående coronakris driver sina frågor såsom till exempel ifrågasättandet av hbtq-personers rättigheter och särskilt transpersoner.

Viktor Orbán försökte också reducera makten för borgmästare i hela landet, men detta stoppades efter kritik, men många tror han kommer göra ett nytt försök. Det är ännu ett tecken på att det både handlar om att tysta oppositionen under förevändningen att man inför nödvändiga åtgärder för att skydda folkhälsan och öka den egna makten.

Vad gäller kampen mot coronasmittan finns det en oro att man i Ungern mörkar det rätta antalet smittade.

I en artikel i New York Times beskrivs hur hälsosystemet i landet successivt har monterats ned under Viktor Orbáns tid vid makten. Till exempel har en statlig hälsovårdsmyndighet med ett dedikerat team av epidemiologer lagts ner 2017. Detta tillsammans med ett generellt nedmonterande av demokratiska institutioner bidrar till att försvaga landets möjligheter att hantera coronasmittan på bästa sätt.

Undantagstillståndet och de nya straffrättsliga åtgärderna som innebär en risk att fängslas om man sprider falska nyheter och/eller bidrar till att förvärra epidemin genom att kritisera arbetet mot smittan leder även det till att människor idkar självcensur.

Få läkare vill uttala sig offentligt om de problem som finns och journalister är mer försiktiga med att publicera kritik eller information om det faktiska läget.

Inom EU växer nu kritiken mot Ungerns undantagsregler och de fördömdes nyligen av EU:s ordförande Ursula von der Leyen. Hon hade tidigare i veckan varnat för hur demokratiska fri- och rättigheter åsidosätts i kampen mot coronaviruset utan att nämna Ungern specifikt.

Även partiledarna för tretton konservativa och kristdemokratiska partier vill nu att det ungerska regeringspartiet Fidesz exkluderas. Till Sveriges Radio säger Tomas Tobé som är EU-parlamentariker för moderaterna.

– Vi står upp för grundläggande rättsstatliga principer, demokrati och yttrandefrihet, och Viktor Orbán har valt en annan väg.

Tydligt är att coronakrisen används av Viktor Orbán för sin långsiktiga plan. Att just det kinesiska infrastruktursarbetet tas upp nu ska nog speglas mot att starka band mellan Kina och Ungern är ett användbart narrativ när EU-kritiken växer.

Den goda relationen med Peking ”passar väl in i regeringens kommunikationsstrategi att, vi behöver inte Bryssel och EU, vi är tillräckligt starka på egen hand och vi har några kraftfulla vänner som Ryssland och Kina”, säger Agnes Szunomar, expert på Centraleuropeiska förbindelser med Peking från Center for Economic and Regional Studies i Budapest till Financial Times.

Läs mer:

Hungary´s leader grabbed Powers to Fight the Viru. some fear Other motives.

Chill descends upon Hungary after Viktor Orban’s power-grab

Hungary to keep details of Beijing-funded rail link secret

Hungary seeks to end legal recognition of trans people amid Covid-19 crisis

Hungary Seeks to Ban Legal Gender Recognition for Transgender People

Växande kritik mot undantagslagar i Ungern

Av | 6 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Domstol i Österrike: Nedstängningen strider mot lagen

Brit Stakston skriver på plats i Österrike om reaktionerna på domstolens bitvis hårda kritik mot coronarestriktionerna och hur det påverkar nya beslut.

Stakston: Konsten att resa under en pandemi

Även om resmålet är en välbekant stad man besökt i många år är inget annat som vanligt.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.