Nordmakedonien skjuter upp val på grund av virusutbrottet

Av | 2 april 2020

Virusutbrottet får nu ännu fler länder att skjuta upp val, däribland Nordmakedonien som skulle hållit parlamentsval i april.

Ledarna för Nordmakedomiens största partier; det regerande socialdemokratiska partiet SDSM och det nationalistiska oppositionspartiet VMRO-DPMNE har beslutat att parlamentsvalet som skulle hållas i Nordmakedonien den 12 april skjuts upp på obestämd tid. 

– Vi är alla eniga om att förutsättningar inte finns för att hålla valet, säger Nordmakedoniens tidigare premiärminister Zoran Zaev, ledare för socialdemokratiska SDSM till nyhetsbyrån Reuters.

Inför det planerade valet upplöstes parlamentet redan i februari och nu har Nordmakedonien även infört undantagstillstånd för att kontrollera spridningen av coronaviruset i landet. 

Undantagstillståndet gör det möjligt för landets socialdemokratiska regering att anta och verkställa förordningar för att motverka corona trots att parlamentet är upplöst. 

I en opinionsundersökning som genomfördes av International Republican Institute (IRI) framgår det att det regerande opartiet SDSM leder med en mycket liten marginal över oppositionspartiet VMRO-DPMNE i det nu uppskjutna valet. 

I ett sådant scenario blir de etniskt albanska partiernas röster avgörande när en ny regering ska bildas efter valet.

Både Zaevs socialdemokratiska union (SDSM) och den nationalistiska oppositionen VMRO-DPMNE, inledde kampanjer i början av oktober 2019. 

SDSM-kampanjen betonar partiets roll för landets euro-atlantiska integration, inklusive att lösa tvisten med Grekland och säkra Nato-medlemskap. Medan oppossitionen VMRO-DPMNE anser att genombrotten med EU och NATO har skett på bekostnad av nationella intressen; som namnändringen till Nordmakedonien. 

I februari 2019, ändrade landet formellt sitt namn från Makedonien till Nordmakedonien för att lösa en långvarig tvist med Grekland, som hävdar rätt till att använda det geografiska namnet Makedonien, och på så sätt komma på god fot med EU och NATO.

Namnändringen hade från början inte den effekt som den Nordmakedonska regeringen hoppats på. Under Europarådet i oktober 2019 kunde inget besked ges om ifall anslutningsförhandlingar med Nordmakedonien skulle påbörjas eller inte. Att det beslutet uteblev var ett hårt slag för regeringen och SDSM:s partiledare Zoran Zaev, som blev tvungen att avgå som premiärminister. Rollen som premiärminister gick till Oliver Spasovski som valdes inom SDMS, partiledaren Zoran Zaev skulle stå för omval till premiärminister i valet som nu skjuts upp. 

Men i slutet av mars 2020 kunde Nordmakedonien börja se en effekt av namnändringen. Den 28 mars kom beslutet om att Nordmakedonien formellt upptagits av militäralliansen NATO. Tidigare samma vecka kom en ny rapport från EU-kommissionen med ett beslut om att påbörja anslutningsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien.

Det här beslutet är särskilt positivt för Nordmakedoniens pro-europeiska regering, som förväntar sig en tuff valkamp för att hålla sig vid makten.

Landets nuvarande premiärminister Oliver Spasevski har varnat för att valet, när det väl hålls, står inför flera problem.

– Valkampanjen för det här parlamentsvalet blir säkert ett av de smutsigaste hittills i Nordmakedonien. Jag är säker på att fejk news och propaganda kommer att vara en del av vardagen under valet, sa Spasovski till Euobserver.

Utfallet för det val som Nordmakedonien står inför blir avgörande för landets fortsatta EU-närmande. Premiärministern har också sagt att landet, precis som alla länder i regionen när de tar steg mot EU och NATO kan förvänta sig ryska cyberattacker. 

Bild: OSCE, arkivbild från valen i april 2019.

Av | 2 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Har alla gett upp om politiken?

Tre sommarpratare leder till funderingar om demokratins utveckling.

Nedstängda bordeller öppnas efter lock-down

Den österrikiska återgången till en vardag med pandemin når nu sexarbetarna. Bordellerna öppnas från och med nästa vecka.

Poddtips: Den här statyn borde resas i sommar

Martin Schibbye och Brit Stakston pratar om veckan som gått och laddar för midsommar.

Stakston: Reflektion ger utrymme för revolution

Den rådande ordningen har skakats om av pandemin. Nu måste vi hantera de orättvisor som inte längre går att blunda för.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.