Norsk professor kvarhållen på flygplatsen i Etiopien

Av | 13 september 2020

Den norska professorn Kjetil Tronvoll ska enligt uppgifter ha förts bort av polis på flygplatsen Bole i huvudstaden Addis Abeba. Han kom närmast från Mekelle i Tigrayregionen där han följt det av centralregeringen kritiserade ”illegala valet”. Efter förhör var han fri att fortsätta sin resa.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Enligt det norska Utrikesdepartementet ska man under kvällen ha fått information om att en norsk medborgare ska ha kvarhållits på flygplatsen.

– Vi har också blivit informerade om att han nu fått möjligheten att resa vidare, säger Ane Haavardsdatter Lunde vid presstjänsten på norska UD till Blankspot.

Kjetil Tronvoll är chef för tankesmedjan Oslo Analytica såväl som professor i freds- och konfliktkunskap vid Bjorknes Universitet. Han har under de senaste trettio åren på plats genomfört fältstudier i både Etiopien, Eritrea och Zanzibar och även arbetat som rådgivare och medlare i flera fredsprocesser.

Ett av hans specialområden är demokratiutveckling på den afrikanska kontinenten.

Men hans närvaro under valet, som vanns av det tidigare styrande partiet TPLF, har kritiserats av anhängare till premiärministern Abiy Ahmed för att innebära ett ställningstagande för oppositionspartiet.

Något som han tillbakavisat på twitter i veckan.

”Bara för att förtydliga. Jag observerar valet som en del av min 30 år långa forskning på den politiska utvecklingen i Tigray och Etiopien. Att studera en process innebär inte att man stödjer den, men den empiriska verkligheten är en nyckel för att senare kunna analysera situationen. Några verkar blanda ihop detta,” skrev den norska professorn.  

I en annan uppföljande kommentar på twitter skrev Kjetil Tronvoll att det pågick en smutskastningskampanj mot hans närvaro med påståenden om att han är där och jobbar illegalt på ett turistvisum.

”Det är falskt! Jag är här som en del av mitt arbete som adjungerad professor vid universitetet i Mekelle på ett officiellt visum utfärdat av den etiopiska regeringen”

Det var tänkt att hela Etiopien skulle gå till val i augusti men de sköts på framtiden. Tigrayregionens politiker har dock motsatt sig att de nationella valen skjutits framåt på obestämbar tid och kritiserat att premiärministern sitter kvar vid makten utan att ha vunnit något val. 

Det är därför regionens politiker arrangerat egna.

I en intervju som Kjetil Tronvoll gjorde nyligen med Al-Jazeera lyfte han fram att både människorna i regionen och partiet TPLF genomgått radikala förändringar de senaste åren.

Enligt det styrande partiet TPLF är det som nu skett ett historiskt val som gett medborgarna en möjlighet att välja mellan olika politiska alternativ. De har också varnat regeringen från att lägga sig i eller på något sätt försöka stoppa valet eftersom det enligt dem vore ”en krigsförklaring”. 

Relationen mellan Tigray och centralregeringen i Addis Abeba är ansträngd och tidigare har TPLF, det dominerande partiet i Tigray, hoppat av regeringssamarbetet.

När premiärministern tillfrågats av statstelevisionen (EBC) om valet har han svarat att det är en ”mindre huvudvärk” och att ”valet är illegalt eftersom det enbart är landets nationella valkommission som kan arrangera val i Etiopien”. 

När professor Kjetil Tronvoll återvände till Addis Abebas flygplats Bole så fördes han enligt andra passagerare bort och kvarhölls.

På twitter skriver The Economist korrespondent Tom Gardner att han fördes till ett hotell.

Enligt det norska utrikesdepartementet har han nu möjlighet att fortsätta sin resa.

Uppdatering måndag 14 september 08.40:

På måndagsmorgon skriver Kjetil Tronvoll själv på twitter att han efter att ha förhörts hade en lång ”diskussion” med säkerhetstjänstens chef på flygplatsen Bole.

Han förtydligade att han därefter var fri att resa vidare och även återvända till Etiopien för att fortsätta sin forskning och är alltså inte deporterad.

Kjetil Tronvoll tackar för det stöd han fått och skriver också att säkerhetstjänstens chef och han själv skildes åt som ”bröder”.

Artikeln uppdateras.

Läs mer om valet här: ”Etiopiens Tigrayregion utmanar genom att arrangera ett ”illegalt val”

Bild: Montage Vijay8808/Bjorknes Universitet.

Av | 13 september 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiska journalister tilldelas svenskt journalistpris

2020 års Pen2Pen-stipendium tilldelas de två etiopiska journalisterna Temesgen Desalegn och Woubshet Taye.

Norsk professor kvarhållen på flygplatsen i Etiopien

Den norska professorn Kjetil Tronvoll ska enligt uppgifter ha förts bort av polis på flygplatsen Bole i huvudstaden Addis Abeba. Han kom närmast från Mekelle i Tigrayregionen där han följt det av centralregeringen kritiserade ”illegala valet”. Efter förhör var han fri att fortsätta sin resa.

Etiopiens Tigrayregion utmanar genom att arrangera ett ”illegalt val”

På grund av Covid-19 har val ställts in över hela världen. Inklusive Etiopien. Men i veckan hålls det regionala val i Tigray-provinsen. Så varför trotsar regionens politiker centralregeringen? Blankspots har sammanställt en FAQ om veckans val.

Så avslöjades de saudiska interneringscentren

Den etiopiska journalisten Zecharias Zelalem avslöjade i The Sunday Telegraph att hundratals migranter hålls inlåsta under avskyvärda förhållanden i saudiarabiska interneringscenter. Nu berättar han för Blankspot om hur det gick till.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.