Nu börjar Blankspots Sverigeresa

Av | 18 oktober 2018

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Verkliga Sverige

När läseboken Nils Holgersson skickades ut hade precis de första flygplanen lyft och Sverige stod inför en lika stor omvandling som den vi nu befinner oss i. På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag? Vilka är bildningsbehoven? Var finns kunskapsklyftorna? Vad förklarar skillnaderna i demokratisk delaktighet runt om i landet?

Med reportageserien ”Verkliga Sverige” vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser. Reportageserien planeras att pågå under tre år och den röda tråden är att 100 senare besöka de platser och landskap som Selma Lagerlöf skrev om.

Ända sedan Blankspot grundades år 2015 med fokus på utrikesreportage har läsare önskat reportage även från Sverige och i dag publicerar vi Kapitel 1 av Martin Schibbye från Skåne och en text om den jakt på vardagen som Brit Stakston kommer att skriva om i serien.

Den kommande veckan publicerar vi flera reportage från Skåne. Du som har tips, egna minnen att dela med dig av eller bara vill följa reaktionerna häng med här på Facebook.

Vi kommer att besöka Vellinge bibliotek torsdagen den 25:e oktober klockan 14.00, välkomna dit för att samtala om reportageserien. Nästa landskap på resan genom Sverige blir Blekinge följt av Öland, Gotland och sedan Småland.

Har du idéer eller tips till vår resa genom resten av Sverige så hör av dig till redaktionen.

Läs mer på samlingssidan för reportageserien.

Av | 18 oktober 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stöd reportageserien från Verkliga Sverige

Blankspot gör en resa genom Sverige under tre år. Det blir 340 mil av svenska landskap och nu är det dags för Blekinge.

Vellinge kommun får rätt att förbjuda tiggeri

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun. Det skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande. – Nu kan varje kommun införa det, säger Carina Wutzler, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Blekinge nästa för reportageserien ”Verkliga Sverige”

Nu fortsätter reportageresan Verkliga Sverige och vår digitala gås flyger nu mot Blekinge. Vad tycker ni vi borde skriva om?

Konsten att fiska i grumliga vatten

Två sportfiskeentusiaster från skånska Tågarp bestämde sig för att göra något åt sin hemmasjös grumliga vatten. Några år senare syns bottnarna på Växjös sjöar för första gången på årtionden.