Nu tas världen och journalistiken in i klassrummen

Av | 4 juli 2016

Postkodlotteriets kulturstiftelse har beslutat att stödja organisationen Blank Spot Projects satsning mot att ge unga i skolan ökad mediekunnighet. Startskottet går snart för ett demokratiprojekt i realtid från Afrika där elever kan följa reportrarna i fält och lära sig både om bortglömda berättelser och medier och dess roll i samhället. Detta görs genom att man i klassrummen arbetar nära ett team av demokratikorrespondenter.

– Att i realtid i klassrummen via en onlinebaserad lårplattform få arbeta med journalistikens byggstenar på detta sätt skapar en förståelse för journalistikens metoder och vilken central roll pressfrihet har i fungerande demokratier. Genom att följa en reportageserie i länder där demokratiarbetet pågår skapas också insikter om den egna demokratin och mediers roll i Sverige, säger Brit Stakston.

Det övergripande syftet med projektet är att öka kunskapen om journalistiken om medias roll i demokratier samt öka kunskapen om regioner i världen som ofta missas i nyhetsrapporteringen.

– Projektmålet är att ta fram ett unikt undervisningsmaterial som stärker unga människor som mediekonsumenter. På köpet får de djupa insikter om vad konsekvensen blir om man inte är mediekritisk eller om pressfrihet inte existerar, säger Brit Stakston.

Projektet kommer att ske i nära samverkan med ett 20-tal svenska skolor inom samhälls- och svenskundervisningen i år 9 och gymnasiet.

– Ofta får skolor besök av journalister efter att en reportageresa när allt är klart. Vi vill vända på berättandet och kommer att börjar med att besöka skolorna inför reportageresan under den första terminen av projektets tre. Detta för att skapa delaktighet och medskapande. Vi tror också att ett par tusen vetgiriga elever tillsammans är klokare än två ensamma journalister, säger Martin Schibbye.

Projektet avslutas med ett skolbesök som riktar sig mot hela skolan inklusive deltagande elever.
De journalistiskt reportagen kommer vid sidan av att engagera de elever och lärare som arbetar med materialet även nå allmänheten via sajten Blankspotproject.se.
Detta möjliggör att även undervisningsmaterialet når fler ungdomar än de som arbetar direkt med journalisterna.

Är du lärare och intresserad av att delta i projektet? Kontakta Brit Stakston som är projektledare på Blankspot: [email protected]

Av | 4 juli 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om MIK

Dags att förflytta fokus från källkritik till källtillit

Blankspots skolprojekt var i veckan nominerat till årets event på Tidskriftsgalan. En uppmärksamhet som är viktig för den här effektiva metoden för att öka källtilliten och förstå journalistikens arbetssätt och roll i demokratier.

Med elever under radarn i Togo

Reportageresan till Togo 2017 var första gången vi tog med oss skolelever ut i fält via facebook. Vi publicerar här Martin Schibbyes text om erfarenheterna från vårt skolprojekts första resa.

Prisnominerade för att ”Förbättra förståelsen för demokratin och journalistiken”

Vi är glada över att vårt skolprojekt nominerats i kategorin Årets Event på Tidsskriftsgalan med...

Schibbye: Så var det att göra journalistik med 1 200 elever

Under våren avslutades Blankspots första omgång av skolprojektet - ett demokratiprojekt i realtid finansierat av Postkodlotteriet där elever kunde följa arbetet i fält och lära sig både om bortglömda berättelser och medier och dess roll i samhället. Här skriver Martin Schibbye om hur det var:

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.