Ny bok av Martin Schibbye: Jakten på Dawit

Av | 25 oktober 2018

Nu på lördag 27 oktober, fyller Dawit Isaak 54 år. Under nästan en tredjedel av den tiden har han suttit inlåst i ett eritreanskt fängelse. Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer ut nästa år. Varför en bok just nu?

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

 – Sommarens fredsavtal, där Etiopien accepterade att dra sig tillbaka från de områden man ockuperat i Eritrea, skapade en politisk jordbävning. Avtalet innebar slutet på en 18 år lång konflikt. Att relationen normaliseras mellan länderna innebär att Eritrea inte behöver befinna sig i ett krigsliknande tillstånd, att handeln i regionen kan explodera, att familjer kan återförenas … Det är detta som soldater och jordbrukare jag träffade vid gränsen drömde om – en fred. Därför känns det som om nu är den rätta tiden att berätta om landets nutid och historia.

– Jag känner också att Dawit Isaak efter alla dessa år blivit en symbol, en väldigt politiserad symbol. Jag vill försöka förstå vem människan Dawit är, vad som har drivit honom och många i hans generation att ge allt för sitt land. Utifrån kan man lätt dra slutsatsen att han var en regimkritiker som fängslades. Men det är förenklat och delvis felaktigt. Främst var han en journalist som skrev om allt i det unga landet – och även rapporterade om regimkritikerna. Det kan tyckas vara samma sak men skillnaden är enorm.

Under en av reportageresorna till Eritrea. Vid ”stridsvagnskyrkogården”.

Du har besökt Eritrea två gånger. Landet rankas återkommande som ett av världens mest slutna och ofria. Vad såg du och vem mötte du?

 – Att jag och andra journalister har kunnat resa dit vid flera tillfällen de senaste åren visar att det inte är så slutet som myten gör gällande. Jag kunde röra mig fritt utan övervakare både i huvudstaden Asmara och ute på landsbygden. Jag har rest från kusten och Massawa i öster till koppargruvan Bisha i väster för att intervjua människor och söka svar. För ett par år sedan avvisades frågor om Dawit Isaak med aggressivitet. Nu möttes jag av besked om att han är vid liv och att han behandlas bra, men att frågan om en lösning är en intern eritreansk angelägenhet.

– Men min frihet är ju inte allas frihet. Många jag mötte kritiserade brister i samhället och ledningen – men inte landet som sådant. De flesta är väldigt patriotiska. Under båda mina resor har många diskuterat just sanktionerna och att FN:s säkerhetsråd beslutat förlänga dem trots att man inte funnit några bevis för att landet skulle stödja Al-Shabab.

Vad kan man säga om det arbete som Sverige gjort hittills för att få Dawit Isaak fri?

– Att det misslyckats kan vi ju alla konstatera. Kanske är vi i ett läge där allt i den politiska verktygslådan har prövats –och det enbart återstår att som människor vädja till just medmänskligheten. Till traditionen av nåd. Ett frigivande av Dawit Isaak på medmänskliga grunder skulle vara ett stort steg mot en verklig respekt för Eritrea som nation.

Om man ska vara negativ – hur hjälper det Dawit Isaak att det kommer ut en bok om honom?

– Den stora skräcken för Dawit Isaak är förmodligen att bli bortglömd. Uppmärksamheten är viktigare än bröd och vatten. Den gör honom inte fri, men den håller honom vid liv och ger lidandet en mening. Solidariteten fungerar som ett smärtstillande medel för både Dawits familj och som en livförsäkring för honom. När hans barn googlar på hans namn kan de se stödet i ord och handling från Kiruna till Kapstaden. De kan se att deras far sitter fängslad för en bra sak och somna stolta. Dawits barn växer upp utan en pappa, men vi kan se till att de inte också växer upp utan en tro på medmänskligheten.

– Dessutom: efter att jag hade intervjuat ministrar och soldater som slagits 30 år i skyttegravarna blev det tydligt att det inte finns något som kan få Eritrea på knä och börja »lyda« Sverige eller någon annan. Inte ens en militär intervention skulle få ett sådant resultat. De styrande skulle antagligen gå upp i bergen, gräva ner sig, äta injera och vänta ut utvecklingen i ytterligare 30 år. Hot och sanktioner är i dagsläget dömt att misslyckas, eftersom de bygger på en okunskap om det nuvarande eritreanska ledarskapet och landets historia. Jag tror tvärtom att vi behöver se mer av relationsbyggande mellan våra länder, och då måste vi förstå Eritrea. Där tror jag den här reportageboken kommer att bli ett viktigt bidrag.

Till sist: 438 dagar, om din och Johan Perssons reportageresa och fängelsetid i Etiopien, blev Augustnominerad för fem år sedan. Hur är det att skriva reportagebok igen?

– Det känns nödvändigt. Tiden går och det börjar bli bråttom, så det piskar mig att skriva. Till formen blir boken ett energiskt sökande efter svar – så om man gillade mitt sätt att skriva 438 dagar så kommer man att uppskatta Jakten på Dawit också. Det som också känns väldigt nytt även för mig är att utforska och berätta om Dawits liv och arbete i Sverige innan han greps. Det är en tid vi inte vet så mycket om.

**

För att inte missa en signerad bok kan den förhandsbeställas här från förlaget.

Följ arbetet med boken bakom kulisserna i Facebook-gruppen: ”Uppdrag: Eritrea och Etiopien”.

Av | 25 oktober 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Dykinstruktören som drömmer om en verklig fred med Etiopien

Freden väckte drömmen hos Raesi Belayom om att kunna börja arbeta fullt ut som dykinstruktör i egen regi. Men än så länge förblir drömmen just en dröm.

Lång väg kvar mot en verklig fred

Årets fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed har väckt hopp i regionen. Men i Eritrea syns ännu inga tecken på någon förändring.

Hallå där Donald Boström: hur är det att ställa ut i Asmara?

Fredagen den 22 november invigs en utställning i Asmara med fotografen och journalisten Donald Boströms...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.