Ny gryning för kenyansk politik

Av | 28 november 2019

En kommission i Kenya har lagt fram förslag på hur landet ska undvika konflikter efter val. Förslagen har mottagits positivt men får samtidigt kritik för att kunna leda till ökade offentliga utgifter.

När Kenyas president Uhuru Kenyatta och oppositionsledaren Raila Odinga skakade hand i korridoren i presidentens kontor den 9 mars 2018 riktades hela landets uppmärksamhet mot betydelsen av detta historiska handslag.

De två ledarna valde då att lämna de stridigheter bakom sig som kommit att närapå driva landet mot inre kaos efter valet år 2017.

I tisdags (26:e november) – ett och ett halvt år efter handslaget – släpptes rapporten Building Bridges Initiative (BBI), producerad av personer av olika politiska tillhörigheter som handplockats av de numera goda vännerna Odinga och Kenyatta. Målet för arbetet var att hitta mekanismer för att ”hela landet”. BBI innehåller rekommendationer om långtgående ändringar i regeringens strukturer och administration.  Tanken är att överbrygga politiska stridigheter genom att undvika ett scenario där vinnaren får allt och förloraren ingenting.

Bland annat föreslås att återinföra en premiärminister och nya rutiner för att tillsätta statsråd samt att huvudförloraren i valen nomineras till parlamentet och blir officiell oppositionsledare med ett skuggkabinett. Ett annat förslag är att främja regional och etnisk balans i regeringen, precis som i den tidigare konstitutionen som gällde innan 2010.

I onsdags hölls en konferens där delegater från de 47 länen informerades om innehållet i rapporten. Rekommendationerna ska nu antingen direkt röstas om i parlamentet eller läggas fram för folkomröstning.

Den här rapporten är verkligen något som diskuteras bland vanliga kenyaner. Kamiri wa Wairimu är 39-årig affärsman och veteodlare i Narok, ett av de områden som mest påverkades av de politiska spänningarna efter valen. Kamiri säger att det visserligen är positivt att försöka hela de politiska processerna i Kenya men samtidigt är han orolig för de offentliga utgifter rekommendationerna kan leda till. 

–  Ytterligare politiska poster läggs till i ett läge där vanliga människor kämpar för att få ihop till mat medan löneutgifterna för politiker och deras administration redan är höga, säger han.

**

Journalist: Kimani Chege

Översättning: Karin Elfving

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 28 november 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Reklam som undergräver folkviljan – Nej tack!

Politisk annonsering online har blivit en demokratisk risk. Nätjättarna bär ett särskilt ansvar för att avvärja den.

Etiopiens Tigrayregion utmanar genom att arrangera ett ”illegalt val”

På grund av Covid-19 har val ställts in över hela världen. Inklusive Etiopien. Men i veckan hålls det regionala val i Tigray-provinsen. Så varför trotsar regionens politiker centralregeringen? Blankspots har sammanställt en FAQ om veckans val.

Historiskt maktskifte kan ske i Montenegro

Tre oppositionspartier ser ut att kunna få majoritet i Montenegros parlament. Det sittande partiet förlorar i så fall makten för första gången på 30 år.

Stakston: Hösten ser svettig ut för nätjättarna

Nätjättarnas enorma dominans snedvrider konkurrensen och påverkar människors möjlighet att utöva sina demokratiska rättigheter. Båda sakerna kommer att vara heta under det amerikanska valet.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.