Ny kurs: ”Come back alive”

Av | 1 oktober 2016

Så minimerar du riskerna i reporteruppdraget och möjliggör det omöjliga. Ny unik kurs speciellt framtagen av Metis Services, Blank Spot Project, Reportrar Utan Gränser och Kalityfonden.

 

Läs mer och anmäl dig till kursen här.

Det kommer att hända igen. En svensk frilansjournalist kommer att slitas ur sitt fordon och hållas fången. Andra kommer att trampas ner av en uppretad folkmassa. En del kommer att få splitter i benet efter en granatattack och förblöda. Ytterligare ett par kommer att förhöras och fängslas för att ha skrivit kritiskt om länder, andra dömas för att ha intervjuat grupper stämplade som terrorister.

Det är jaktsäsong på journalister.

Snaran dras åt kring journalistiken.

Internationella konventioner som tidigare skyddad oss i kris och krig har förlorat i respekt och vi har själva blivit måltavlor. En del pressfrihetsorganisationer talar om ”en perfekt storm”: Fler röriga konflikter, sämre resurser hos medieföretagen, fler frilansare (80 % av journalister i konfliktzoner är frilansare)och en insikt hos de stridande parterna att våld mot journalister fungerar.

Genom att döda budbäraren kan man tysta budskapet.

Vad händer med utrikesbevakningen när det blivit skottpengar på journalister? Och hur fortsätter vi rapportera?

Vi som står bakom den här kursen är utrikesjournalister, säkerhetsexperter med bakgrund inom Försvarsmakten och sjukvårdskunniga med erfarenheter från krigskirurgi.

Kursen bygger på dyrköpta erfarenheter och är unik i sitt slag.

Ofta när vi analyserar risker så pratar vi om de gånger när de gick åt helvete. När vi kidnappats, skjutits eller fängslats.

Men vem tar hand om alla de lärdomar och erfarenheter från när det faktiskt gick bra? När kollegor genom att inte bo på bottenvåningen eller i ett rum med balkong klarade sig?

När kloka beslut under demonstrationer och kravaller som att, göra sitt jobb, ta citat från bägge sidor och sedan inte hänga kvar, gjort att man kommit hem med reportagen.

I ett erfarenhetsarbete är dessa exempel på ”good practice” lika värdefulla som de andra och den här kursen ska ta tillvara och vidareförmedlan alla den kunskap som finns.

Syftet med kursen är att erbjuda kunskap som ska stötta journalister vid arbete i konfliktzoner och hotfulla situationer.  En röd tråd genom hela kursen är att skydda inte bara journalisten utan framför allt skydda uppgiftslämnare och de uppgifter som man får i förtroende.

Vi välkomnar också deltagare som planerar MFS-resor, biståndsarbetare och berörda, men kursens fokus ligger på att skapa möjligheter att rapportera och bära hem en berättelse.

Väl mött.

Läs mer om kursen och anmäl dig här. 

Av | 1 oktober 2016

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om säkerhetskurs

Ny oroande trend: fredliga länder farligare än krigszoner

Antalet journalister som mördades för att de gjorde sitt jobb steg till 73 i fjol, men ett oroande mönster träder fram om man bryter ner siffrorna vilket säkerhetsorganisationen INSI gjort i en ny rapport.

Nu kan du förhandsbeställa säkerhetshandboken

Blankspot fortsätter arbetet med att stärka journalisters säkerhet genom att tillsammans med Metis Services och journalisten Joakim Medin sammanställa erfarenheterna från de senaste årens säkerhetskurser i en handbok.

Bidra till arbetet med en säkerhetshandbok

I dag är det den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Blankspot fortsätter arbetet med att stärka journalisters säkerhet genom att nu tillsammans med Metis Services sammanställa erfarenheterna från de senaste årens säkerhetskurser i en handbok. Arbetsnamnet är "Farlig resa! – 78 misstag och lärdomar från uppdrag i konfliktområden."

Unik säkerhetsutbildning i stadsmiljö

Att vara journalist på fältet har blivit allt mer riskfyllt. Men det är inte längre bara för resor i riskområden som man behöver utbilda sig. Även i Europa har situationen försämrats vilket ställer nya krav på kunskaper och färdigheter.