Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Av | 10 oktober 2019

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

Från och med första december i år kommer kinesiska medborgare som vill installera internet i sina mobiltelefoner eller i sina hus behöva gå igenom obligatorisk ansiktsavläsning enligt det kinesiska departementet för industri- och informationsteknologi (MIIT).

Utöver ansiktsavläsningen kommer telefonanvändare förbjudas att sälja sina SIM-kort mellan varandra och uppmanas även undersöka själva ifall deras nummer är registrerade till rätt person.

I dagsläget måste kinesiska medborgare visa upp giltig legitimation när man ansöker om internet, den nya teknologin ska enligt MIIT fungera som en kontrollfunktion att verifiera legitimationen mot.

Departementet menar att det nya regelverket i grunden handlar om att ”säkerställa medborgares legitima rättigheter och intressen i cyberrymden” och att bekämpa internet- och telefonbedrägeri.

Kritiker menar däremot att teknologin används för att stärka kontrollen över landets medborgare och öka censuren.

”Anledningen till att den kinesiska regimen ber människor registrera sina verkliga identiteter för att surfa på internet är för att regimen vill kontrollera vad folk säger.MIITs nya regel att använda ansiktsavläsning för att identifiera en användare innebär att staten enkelt kan övervaka deras aktivitet online, inklusive deras inlägg på sociala medier och vilka hemsidor de använder,” säger USA-baserade kommentatorn Tang Jingyuan.

Under de senaste åren har hundratals personer gripits av kinesiska myndigheter efter att de postat politiskt känsligt innehåll på sociala medier, bland annat innehåll som berör protesterna i Hongkong.

I USA har kinesiska företag specialiserade på ansiktsavläsning svartlistats. Enligt det amerikanska handelsdepartementet bistår företagen den kinesiska staten med teknologi som bidrar till förtrycket av muslimska minoritetsgrupper som kazaker och uigurer.

Det är tydligt att den kinesiska staten ser teknologin som ett allt viktigare kontrollmedel.

I dagsläget har Kina världens största system för kameraövervakning med fler än 170 miljoner övervakningskameror kapabla att avläsa ansikten, 2018 spenderade landet 10.6 miljarder dollar på utrustning för videoövervakning och siffrorna beräknas öka rejält kommande år.

Den sofistikerade övervakningen med ansiktsavläsning i bräschen är en del av Kinas ”sociala kreditsystem” som rankar medborgare baserat på deras beteenden och belönar eller bestraffar beroende på dessa poäng.

Paul Bischoff, forskare på övervakning säger till MailOnline: ”Kameraövervakning i Kina handlar inte bara om att stoppa brott, det handlar också om att förstärka sociala normer och beteenden som regeringen godkänner.”

Ansiktsavläsning används till exempel för att identifiera och bötfälla personer som korsar gatan vid röd gubbe och för att övervaka elever i klassrum.

Personer med lägre poäng i det sociala kreditsystemet kan få problem att hitta bra biljetter vid resor eller att få in sina barn i bra skolor.

Kina är störst men inte ensamma om att använda teknologin. I Europa och USA har oroade röster höjts.

En av de aktörer som yttrat sin oro är techgiganten Microsoft som bland annat pekat ut problematik kring samtycke och rasprofilering med ansiktsavläsning och i Storbritannien har en nationell undersökning visat att en majoritet av befolkningen vill införa begränsningar av teknologin.

Av | 10 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kina

Stakston: Marionettspel med media

Den kinesiska staten har en omfattande verktygslåda för att driva propaganda och kontrollera medier världen över.

Kinesiska mobilnät splittrar väst

Vissa regeringar drar sig för att släppa in ett företag med nära band till Kina i sin infrastruktur. Andra öppnar sina marknader för Huawei.

Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

Gui Minhais kollega öppnar bokhandel på Taiwan

Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.