Ny oroande trend: fredliga länder farligare än krigszoner

Av | 3 februari 2019

Antalet journalister som mördades för att de gjorde sitt jobb steg till 73 i fjol, men ett oroande mönster träder fram om man bryter ner siffrorna vilket säkerhetsorganisationen INSI gjort i en ny rapport.

Fler journalister dog i säkra länder, inklusive USA i fjol än i krigszoner, vilket är ett trendbrott menar författarna till rapporten ”Killing the Messenger”, där man konstaterar att de farligaste platserna att jobba på inte längre är krigs- och konfliktzoner utan länder som formellt befinner sig i fred.

Rapporten visar att majoriteten av de som dödades under 2018 (66 st) var lokala journalister som jobbar i icke-konflikt drabbade länder (38 st) och av dem mördades de flesta (22 st) av okända gärningsmän.

De flesta arbetade på reportage om korruption, brottslighet, lokal politik och droger.

Bakom trendbrottet ligger bland annat attacken på lokaltidningen Capital Gazetta i Maryland där en beväpnad man stormade lokalerna och dödade fem personer.

Under 2018 så mördades också flera undersökande reportrar i Europa. En trend som inleddes med mordet på den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia och under fjolåret fortsatte med mordet på slovakiska Ján Kuciak och hans fästmö.

Till detta kommer också avrättningen av den saudiska journalisten Jamal Khashoggi på landets konsulat i Istanbul.
– Det har varit ett år när vår yrkesgrupp angripits på ett mer oroande än jag upplevt sedan 2010 då jag började jobba med INSI, sa avgående ordföranden Hannah Storm i en kommentar till siffrorna.

Det land som fortfarande är det dödligaste är Afghanistan där 13 journalister dödades under 2018 varav nio personer i självmordsattacker i Kabul.

Rapporten från INSI målar samma dystra bild som andra organisationers rapporter. I årets rapport från IFJ vill man även där rikta uppmärksamheten mot länder där miljön för oberoende rapportering försämrats, där korruption och populism fått fäste och där rättssäkerheten inte upprätthålls.

De nämner Indien, Pakistan och Filippinerna som länder där myndigheter ”misslyckats att upprätthålla journalisters rätt till fysisk säkerhet och att garantera ett informerat offentligt samtal i en demokrati”.

Av | 3 februari 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om säkerhetskurs

Ny oroande trend: fredliga länder farligare än krigszoner

Antalet journalister som mördades för att de gjorde sitt jobb steg till 73 i fjol, men ett oroande mönster träder fram om man bryter ner siffrorna vilket säkerhetsorganisationen INSI gjort i en ny rapport.

Nu kan du förhandsbeställa säkerhetshandboken

Blankspot fortsätter arbetet med att stärka journalisters säkerhet genom att tillsammans med Metis Services och journalisten Joakim Medin sammanställa erfarenheterna från de senaste årens säkerhetskurser i en handbok.

Bidra till arbetet med en säkerhetshandbok

I dag är det den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Blankspot fortsätter arbetet med att stärka journalisters säkerhet genom att nu tillsammans med Metis Services sammanställa erfarenheterna från de senaste årens säkerhetskurser i en handbok. Arbetsnamnet är "Farlig resa! – 78 misstag och lärdomar från uppdrag i konfliktområden."

Unik säkerhetsutbildning i stadsmiljö

Att vara journalist på fältet har blivit allt mer riskfyllt. Men det är inte längre bara för resor i riskområden som man behöver utbilda sig. Även i Europa har situationen försämrats vilket ställer nya krav på kunskaper och färdigheter.