Ogadens före detta president gripen

Av | 28 augusti 2018

Etiopisk polis har gripit Abdi Mohamed Omar, tidigare president i somaliregionen. ”De första stegen på väg mot rättvisa”, säger HRW i en kommentar.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Gripandet skedde sedan premiärminister Abiy Ahmed meddelat att Abdi Mohamed Omar, även känd under namnet Abdi Iley, ska ställas till svars för våldet i regionhuvudstaden Jijiga och näraliggande städer.

Vid gripandet fann polisen både automatvapen och pistoler i den före detta presidentens hem, föremål som nu är en del av förundersökningen mot honom.

Den tidigare regionpresidenten misstänks för brott mot de mänskliga rättigheterna och etniskt och religiöst motiverat våld.

När visselblåsaren Abdullahi Hussein flydde från regionen till Sverige 2012 hade han med sig bevismaterial som visade på övergrepp utförda av presidentens män i regionen.

De förändringar och reformer som nu sker skulle av många ha setts som otänkbara för bara några år sedan.

Att nu också misstänkta förövare grips och ställs inför domstolar är något som många drabbade vittnen krävt för att landet ska kunna gå vidare. Även gerillan ONLF som slagits för en folkomröstning om självständighet i regionen har nu utropat vapenvila och sagt att de kommer att ställa upp i fredliga val.

De välkomnar också i ett uttalande gripandet av presidenten.

 

Presidentens paramilitära styrka Liyu-polisen som också anklagats för en mängd övergrepp har även den fått en ny befälhavare i veckan. Människorättsorganisationen Human Right Watch som under årtionden dokumenterat övergrepp i regionen i flera rapporter säger i ett uttalande att gripandet är ”de första stegen på vägen till rättvisa”.

– Förhoppningsvis kan gripandet vara början på en process där offren för allvarliga brott i regionen kan få rättvisa. Andra ämbetsmän och militärer som genomfört eller understött övergrepp och brott mot mänskligheten samt krigsbrott bör också stå till svars för sina handlingar, säger dess talesperson för Östafrika Maria Burnett.

Av | 28 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot i gemensamt projekt – unika texter om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot möts nu i ett gemensamt projekt för att lyfta fram litteraturen och journalistikens roll i Etiopien. I samband med världsdagen för pressfrihet den 3 maj släpper de båda nättidskrifterna texter skrivna av författare och journalister i såväl Etiopien som i exil. Bland de medverkande märks poeterna Liyou Libsekal, Chaala Hailu Abata, Sosina Ashenafi, författaren Lena Bezawork Grönlund och journalisten Woubshet Taye.

”Det enda jag begär är att veta om han är i livet och vad han är anklagad för”

Sedan ett år tillbaka har Helen Zemichael liv varit upp och ner. Då försvann hennes man Ermias Tekie i Etiopien. Nu vädjar hon till svenska UD att söka svar om vad som hänt. Samtidigt framkommer nu uppgifter om att mannens dator stals från hotellrummet en vecka innan försvinnandet.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Mesfin Negash

I den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det senaste avsnittet möter han Mesfin Negash.

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.