Ökänt etiopiskt häkte blir konstmuseum

Av | 7 september 2019

Symboliskt steg mot en ny era – eller målarfärg över gamla brott. Åsikterna gick isär bland besökarna när häktet Maekalawi slog upp portarna i fredags.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

I går öppnade Mekalawi, den ökända polisstationen i hjärtat av den etiopiska huvudstaden för allmänheten. Under många år var namnet synonymt med övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och det stängdes ner under förra våren, kort efter att Etiopiens nya premiärminister Abiy Ahmed tillträdde. 

Många av dem som hölls i cellerna, som målats om i klar gul färg inför öppnandet, var politiska fångar: journalister, studenter eller oppositionella politiker. De flesta hölls inlåsta tills de erkände sina påhittade brott genom tortyr eller långvarig isolering. 

Många före detta fångar har också vittnat om hur de nekades kontakt med omvärlden och med sina advokater. 

När den före detta polisstationen öppnades på nytt för allmänheten så passade premiärministern på att berätta om hur planen såg ut för att ställa de ansvariga för tortyr och ”statsterrorism” inför rätta.

– Vi måste lära oss av denna plats, de övergrepp som skedde här ska inte återupprepas, sa åklagaren Berhanu Tsehaye vid invigningsceremonin.

Flera höga politiker och officerare har också gripits och åtalats. Bland dem den före detta chefen för säkerhetstjänsten som står åtalad för tortyr och mord. Dessutom leds landets valkommission inför nästa val i maj 2020 av en före detta fånge.

Flera av de journalister och bloggare som suttit i Maekalawi deltog under invigningen, en av dem var bloggaren Befeqada Hailu som reagerade på att man målat om cellen han satt i under 75 dagar.

Enligt honom vore det bättre om man behandlat det som ett museum och inte målat om eller satt upp konst på väggarna.

Poeten Caalaa Hayiluu Abaata som satt under lång tid i Maekalawi och sedan flera år befinner sig i Sverige, menar att det bara är en byggnad vars funktion förändrats.

Statens förtryck av oliktänkande lever vidare twittrar han och pekar på andra häkten där övergrepp fortfarande förekommer.

Även människorättsorganisation Human Rights Watch Östafrikaexpert Laetitia Bader påpekade att ”mer måste göras för att såren från det förflutna ska läkas”.

I ett uttalande slår organisationen fast att de flesta rättegångar mot ansvariga inte påbörjats ännu och att den försoningskommission som satts upp har ett allt för oklart mandat.

– Regeringen måste visa upp en färdplan för hur den ska hantera landets förflutna, sa Laetitia Bader till Reuters.

Även journalisten Eskinder Nega som nyligen frigavs lyfte under fredagen att aktivister även fängslas i dag och pekade på att fem i hans egen organisation sedan juni sitter inlåsta, åtalade med hjälp av anti-terroristlagarna.

Bland besökarna var det ändå många som uppskattade att kunna gå runt i de omtalade cellerna.

En av dem twittrade att frågan nu bara är vem som ska hålla i de guidade turerna: de före detta fångarna eller de före detta fångvaktarna?

**

Foto: Befeqada Hailu.

Som du märkt har vi ingen betalvägg utan all vår journalistik är fri. Vill du bidra till att det förblir så kan man bli medlem i Blankspot eller stödja oss med ett engångsbidrag. Då kan vi fortsätta att ta fram unik journalistik från regionen.

Av | 7 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Valet i Etiopien skjuts upp

Valet i Etiopien skjuts upp och alla schemalagda aktiviteter med koppling till valet ställs in på grund av coronaviruset. Det meddelade landets valmyndighet ikväll.

Italienska turister vill inte lämna Etiopien

Trots att deras visum gått ut vill 35 italienska turister inte återvända till det av coronaviruset hårt drabbade Italien. Fallet väcker stor munterhet i de etiopiska sociala medierna: ”De första Europeiska invandrarna har äntligen kommit” skriver en användare.

Oppositionsledare gripen i Etiopien

Under förra veckan greps flera högt uppsatta medlemmar ur OLF (Oromo Liberation Front) och en av dem är fortsatt försvunnen.

Fler officiella språk införs för att minska motsättningar

Efter en tid av oroligheter har nu den etiopiska regeringen beslutat sig för att ge ytterligare fyra språk officiell status i landet.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.