Om Afrika aldrig hade koloniserats

Av | 3 juni 2019

Konstnären Nikolaj Jesper Cyon har gjort en kontrafaktiskt karta över den afrikanska kontinenten – så som den hade kunnat se ut om gränserna växt fram naturligt och inte dragits med linjal på skrivbord i Europa.

Konstnären Nikolaj Jesper Cyon hade alltid ställt sig frågan: om nu människan uppstod i Afrika varför vet vi då så lite om kontinentens historia?

– I skolan fick man lära sig om Khartago men sällan om förkoloniala riken söder om Sahara, sedan jag läste Alex Haleys bok ”Rötter” om kungariken i Mali har det intresserat mig.

Efter ett år av research och faktakollande med historiker presenterade han det första utkastet till sin karta 2012 – som ett examen på kungliga Kungliga Konsthögskolan.

Den senaste uppdateringen förde han in 2015 då kartan ställdes ut på vandringsutställningen ”Making Africa”

– Man ska se på kartan som ett konstverk, inte som en faktisk karta, men jag har lagt ett år av research på den. Jag ville också fylla hela kartan och det gör att sultanat och riken som existerat i olika tidsperioder, nu existerar samtidigt, förklarar Nikolaj Jesper Cyon på telefon.

Främst bygger kartan på de territorier som hade en stark centralmakt under åren 1300 till 1884, med en tyngdpunkt på de senare perioderna. För områden där Nikolaj Jesper inte har funnit någon statsbildning har han döpt områdena efter de kulturer eller människor som befolkat dem.

I sista hand har de döpts efter de språk som talades i regionen.

Kartan har också en skala som ger en mer rättvisande bild av storleksförhållandena mellan Afrika och Europa än den Mercator-projektion som är den vanligaste i dag. Ön Madagaskar är tillexempel i verkligheten större än Sverige och Danmark tillsammans.

– Det första som slår en när man ser kartan är att den är ”upp och ner” något som jag inspirerats av från de kartor som fanns vid det islamska universitetet i Timbuktu under 1300- talet, berättar Nikolaj.

Timbuktu är också den stad som nollmeridianen går igenom på kartan, istället för Greenwich i London.

Sedan kartan ställdes ut har Nikolaj bland annat delat upp jorden i sju miljarder bitar – en för varje människa för att se hur mycket vi får var.  

Men han återkommer ständigt till kartor i sitt skapande.

– Det är så fantasieggande. Ofta börjar det också med kartor, ta till exempel Berlinkonferensen 1871, där man delade upp Afrika. Då ritade man en karta och sedan skickades soldater ut för att upprätta gränserna. Så på så sätt kan man se min karta som ett inlägg i debatten.

När föregångaren till den afrikanska unionen, OAU bildades 1963 i Addis Abeba bestämde man sig för att inte röra gränserna och inte öppna upp Pandoras ask.

– Det är svårt att veta om det varit bättre om kontinentens länder sett ut så här. Men när det idag är femtio år sedan Biafrakrisen känns det rimligare om Igbofolket då hade fått sitt eget land.

Detaljbild från kartan.

Av | 3 juni 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Mali

Om Afrika aldrig hade koloniserats

Konstnären Nikolaj Jesper Cyon har gjort en kontrafaktiskt karta över den afrikanska kontinenten – så som den hade kunnat se ut om gränserna växt fram naturligt och inte dragits med linjal på skrivbord i Europa.

Johan Gustafsson egna ord om männen som höll honom fången

Johan Gustafsson är tillbaka i Sverige efter nästan sex år som fånge hos en terrorgrupp. I en längre intervju med Blankspot berättar han nu om människorna som höll honom fången.

Familjens sex år långa kamp för Johan Gustafssons frihet är nu över

Han satt kidnappad i Mali i nästan sex år. I veckan träffade han medier vid en pressträff för första gången sedan han släpptes fri. Under alla år har hans familj i tysthet arbetat oförtrutet för hans frihet. Nu kan storasystern Victoria Gustafsson äntligen pusta ut.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.