Om Blankspot

Blankspot är en oberoende läsarfinansierad reportagesajt som belyser vita fläckar i Sverige och världen, platser som sällan sätts under ett journalistiskt sökarljus. Här kan du läsa mer om vad en supporter av vår journalistik får och vilka våra redaktionella riktlinjer är. Blankspot grundades 2015 efter en uppmärksammad crowdfundingkampanj då vi slog nordiskt rekord i antal backare. Unikt för Blankspot är vår form av deltagande och medskapande journalistik.

En Blankspotsupporter får tillgång till allt detta:

* fyra till sex löpande reportageserier per år som presenteras i longreadformat.

* ett 100-tal artiklar från Sveriges och världens vita fläckar.

* 500 notiser om små som stora världshändelser du annars missat.

* Blankspots veckopodd med en aktuell intervju av chefredaktör Martin Schibbye.

* Presspodden om aktuella mediefrågor med Brit Stakston.

* Unik nylanserade kanal för direktkontakt med redaktionen och andra läsare via Discord.

* Diskussion i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

* Ett veckomail med höjdpunkter, inbjudan till evenemang och saker att hålla koll på.

Som supporter kommer du att bjudas in till vad vi kallar för deltagande journalistik. Läsarnas kunskap är en stor otappad resurs.

Detta är ett medskapande arbetssätt där vi bjuder in samtidigt som vi självfallet har en hög redaktionell integritet. Ingen kan köpa sig till vinklar eller intervjuer. Men vi är övertygade om att ju mer insyn du som läsare har i hur vi desto större förtroende byggs för journalistiken. Du har också en stor möjlighet att bidra med dina egna värdefulla kunskaper eller frågor inom ämnen Blankspot bevakar genom våra communities.

Ju mer stöd desto fler reportage.

**

Ägarstruktur

I dag drivs verksamheten av Martin Schibbye och Brit Stakston tillsammans med 155 B-aktiedelägare efter en equitycrowdfundingrunda som resulterade i nytt kapital och unik kompetens in i bolaget 2016.

**

Utmärkelser

Blankspot har uppmärksammats genom att bland annat blivit nominerade till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare, Sveriges Radios journalistikpris Medieormen samt vunnit Stora Publishingpriset 2016. När Sveriges bästa sajter koras av IDG i Topp 100-listan har Blankspot varit med bland topp 5 i kategorin tidskrifter under tre år.

**

Blankspots redaktionella riktlinjer

1. Vita fläckar i världen

Vi kommer att rapportera om länder och platser som få medier uppmärksammar. Vi vill ge människor som annars inte träffar journalister en röst och lyfta fram bortglömda perspektiv, konflikter och kontinenter. Att bevaka världens vita fläckar är en moralisk skyldighet. Att det finns reportrar på plats som kan vara omvärldens ögon och öron är en förutsättning för att ge civilbefolkningen en röst.

2. Oväntat hellre än förväntat

Vi kommer att leta efter de nyheter och berättelser som andra medier inte bevakar och våra supporters efterfrågar. Berättelser utanför strålkastarljuset och bortom nyhetsagendan. I de fall vi ändå väljer att bevaka det andra också gör reportage om gör vi det utifrån andra infallsvinklar än de stora medierna. Vi behöver inte vara där alla andra journalister är.

3. Medskapande medlemmar

Vi kommer att tillsammans med läsarna bygga en nära relation. Läsarna kan följa arbetet med reportagen från ax till limpa och vi tar med er bakom kulisserna. Ofta kommer vi att behöva er kunskap. Ofta kan ni mer än oss. Förväntan på reportagen börjar innan vi är på plats och ni hjälper oss hela vägen i mål. Reportagen slutar när vi tillsammans bestämmer oss för det.

4. Digitala trädgårdar

Blankspot är en mötesplats för dialog och diskussion om vad som sker i vår omvärld. Alla reportrar har egna digitala trädgårdar i medlemsexklusiva grupper på Facebook där relationen med medlemmarna växer och frodas. Reporterns dialog med medlemmarna är lika viktigt som arbetet med reportagen. Ensam är inte stark. Men med tusentals experter på axeln kommer vi att kunna leverera journalistik i världsklass.

5. Ideal framför ideologi

Våra reportrar är inte är några maskiner. Alla har de sin historia, sitt driv och ämnen de brinner för. Vi är alla subjektiva varelser drivna av passion och en vilja att rapportera. Samtidigt som våra reportrar kommer att vara trogna fakta och höra bägge sidor rättvist, kommer de inte dölja sin glädje, sin sorg, sitt hopp sin förtvivlan och ilska.

6. Vårt innehåll är vår produkt

Reportage, artiklar, notiser, poddar, videos och de communityforum vi erbjuder är den produkt våra supporters köper genom sitt stöd. Dessa supporters prenumerationer, engångsstöd och donationer är vår huvudsakliga inkomstkälla.

7. Transparens, oberoende och redaktionell integritet

Vårt oberoende bygger på en hög redaktionell integritet. Den journalistik som vi kommer att bedriva är partipolitiskt obunden och utgår ifrån det pressetiska regelverket.

8. Rätten till information

Pressfrihet handlar om att få skriva men också om att få veta. Vi ser det som en viktig demokratisk princip att kvalitativ journalistik inte bara ska var tillgänglig för en liten elit. Detta är anledningen till att vi inte låser in innehållet bakom betalväggar.

9. Säkerhet är A och O

Innan en reporter skickas på uppdrag av Blankspot tar vi ansvar för att reportern har försäkringar, kontakter, utrustning, utbildning. Inarbetade rutiner och kunskap för att ta hand om sig själv och sina kollegor i olika situationer är angeläget. Vi vill vara den ansvariga arbetsgivare vi själva drömt om att jobba tillsammans med. Inget reportage är värt att dö för.

10. Flyg reportagen, flyg!

De människor vi möter och som delar med sig av sina berättelser kommer också att utgå ifrån att deras ord och röster når ut till så många som möjligt och inte hamnar bakom en betalvägg för en exklusiv grupp privilegierade mediekonsumenter. Därför låter vi privatpersoner och andra medier översätta och återpublicera våra reportage och bilder. Sammantaget tror vi att detta arbetssätt stärker vår ambition: att täcka världens och Sveriges vita fläckar. Läs mer om detta här. 

**