OS-medaljören som sökte asyl – är nu välkommen tillbaka

Av | 14 augusti 2018

Hela världen såg honom protestera mot regimen i Etiopien på upploppet i maratonloppet i Rio-OS. Sedan sökte han asyl i USA för att rädda sitt liv. Nu sträcker Etiopien ut en hand och vill att han återvänder.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Innan Feyisa Lilesa skar mållinjen i Rio-OS höll han upp sina händer i en uttrycksfull gest riktad mot regimen och förföljelsen av Oromofolket i Etiopien.

När han senare tog emot sitt silver på prispallen upprepade han budskapet.

– Under de senaste nio månaderna har mer än 1 000 personer dödats. Och andra har blivit förrådda, det är en väldigt farlig situation att vara oromo i Etiopien, sa Lilesa enligt Sports Illustrated.

Av rädsla för repressalier återvände aldrig Lilesa till Etiopien efter OS utan sökte asyl i USA.

– Om de inte dödar mig, kommer de att slänga mig i fängelse, sa han som motivering till beslutet.

Sedan dess har han återförenats med sin familj i USA.

– Men jag sover fortfarande inte bra. Mitt folks lidande har blivit ännu värre. Jag har släktingar i fängelse. Vänner har blivit torterade och dödade, sade Feyisa Lilesa till Miami Herald.

Nu har Etiopiens olympiska kommitté inspirerade av vårens reformer i landet under nya premiärministern Abiy Ahmed skrivit ett brev till silvermedaljören och bett honom och familjen komma hem: ”Du kommer att få ett mottagande värdigt en hjälte,” skriver de i brevet.

 

 

Av | 14 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiens premiärminister vill se ökat svenskt engagemang

Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.

Kalityfonden har uppfyllt målet

Styrelsen för Kalityfonden har beslutat att avveckla fonden, då den anses ha uppfyllt sitt syfte. Sedan starten har över en miljon kronor betalats ut. Men nu sitter ingen journalist längre fängslad i Kalityfängelset.

Etiopiens före detta kommunikationsminister Bereket Simon arresterad

Enligt tidningen Addis Standard greps i morse en av veteranerna i etiopisk politik, den före detta ministern Bereket Simon, anklagad för korruption.

ONLF lämnar Eritrea

Soldater ur väpnade rebellgruppen ONLF (Ogaden National Liberation Front) återvände i veckan till Ogadenregionen från dess baser i Eritrea. Det rapporterar den etiopiska statsradion Fana.