Nedstängda bordeller öppnas efter lock-down

Av | 25 juni 2020

Den österrikiska återgången till en vardag med pandemin når nu sexarbetarna. Bordellerna öppnas från och med nästa vecka.

De 8 000 österrikiska sexarbetare, varav cirka 3 500 i huvudstaden Wien har under pandemin mist alla sina intäktsmöjligheter vilket ledde till att en del bedrev illegal sexhandel, men många reste också till sina hemländer.

– Redan före Coronakrisen utsattes sexarbetare för diskriminering, stigmatisering, svåra arbetsvillkor och hade bekymmer med att få tillgång till välfärdssystemen. I krisen förvärrades detta ytterligare, säger Eva van Rahden, chef för Sophie, ett rådgivningscentrum för sexarbetare som sorterar under Volkshilfe Wien.

I dag är prostitution lagligt i landet men debatten om ett förbud mot sexköp växer och den svenska sexköpslagstiftningen lyfts ofta fram som ett föredöme i debatten.

– Vi motsätter oss starkt ett förbud. Konsekvensen skulle vara en ytterligare stigmatisering av yrket. Blir sexarbete olagligt, kommer sexarbetarna arbeta utan stöd och skydd. Detta skulle öppna dörren för våld, exploatering och människohandel. I stället för ett förbud behöver vi fortsätta arbeta med koncept för säkert sexarbete i Österrike, fortsätter Eva Van Rahden.

Under pandemin har rådgivningscentret utfärdat över 300 matpaket och kuponger samt informerat kvinnor om deras rättigheter. Många har egentligen rätt till stöd från den krisfond som upprättats för enskilda företagare men han troligen inte helt kunskap om detta. En stor andel av sexarbetarna kommer från andra länder än Österrike.

I veckan meddelade hälsoministeriet att bordellerna får öppna från och med den 1 juli under förutsättning att man följer de redan gällande rekommendationerna om hygien och skyddsrutiner samt nya coronaregler.

Vilka dessa nya regler är råder det dock lite oklarheter runt.

Känt är ju att det råder maskplikt på gym, massage och annan friskvård. Det är också oklart om öppnandet bara gäller bordellerna eller om den också innefattar gatuprostitutionen.

Som en del av landets lagstiftning anmäler sig sexarbetarna i Wien till polisen och går regelbundet på undersökningar för att erhålla den legitimation som behövs för att få arbeta. Dessa undersökningar återupptog man redan den 8 juni för att sexarbetarna omedelbart ska kunna återgå till arbetet när lättnaderna införs.

Foto: Bojan Cvetanović Europride 2019 i Wien

Av | 25 juni 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Domstol i Österrike: Nedstängningen strider mot lagen

Brit Stakston skriver på plats i Österrike om reaktionerna på domstolens bitvis hårda kritik mot coronarestriktionerna och hur det påverkar nya beslut.

Stakston: Konsten att resa under en pandemi

Även om resmålet är en välbekant stad man besökt i många år är inget annat som vanligt.

Stakston: Utan yttrandefrihet bekämpas inte pandemin

FN menar i en ny rapport att flera länders agerande i pandemins spår undergräver press- och yttrandefriheten.

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.