Öva källkritik med Martin Schibbye i fält under ett reportage

Av | 13 mars 2017

Letar du efter nya sätt att undervisa i källkritik? Vi har platser kvar i projektet ”Världen och journalistiken in i skolan”. Låt eleverna följa med journalisten Martin Schibbye ut i fält under ett reportage och på så sätt lära sig att bli mediekritiska och förstå hur journalistik görs.

Idag vill även Blankspot uppmärksamma källkritikens dag arrangerad av Metros Viralgranskaren och IIS. Det är glädjande med en dag som lägger extra fokus på en av vår samtids viktigaste frågor. Förmågan att ha en kritisk blick på det man möter på nätet blir allt mer angeläget. Digital källkritik är något alla måste lära sig mer om. Lyssna gärna på sändningen från Kulturhuset idag, du hittar den här.

Oförmågan till att vara källkritisk är ytterst en fara för demokratin. Det finns starka antidemokratiska krafter som lärt sig att bemästra digital opinionsbildning och propaganda. Andra tjänar mycket pengar på att man klickar på fejknyheter producerade av trollfabriker. Och det är viktigt att förstå mer av hur algoritmer påverkar det man möter på nätet. Det gäller oavsett om det gäller flödet på Facebook eller de egna googlresultaten vid en sökning.

Hur allt detta fungerar och vilka konsekvenser det får för demokratin behöver inte bara medier, politiker och myndigheter angripa strategiskt. Alla nätanvändare har ett eget ansvar att förstå mer och reflektera över vad man delar och hur man agerar på nätet. För den lärare  som söker stöd och inspiration för att angripa ämnet finns det idag många fantastiska stödresurser.

Idag finns en helt ny medieverklighet och man konsumerar media genom mobilen dygnet runt. De flesta unga rör sig enkelt mellan olika digitala plattformar men hur medvetna är de som mediekonsumenter? Vi hoppas att vårt projekt ska stärka de deltagande eleverna i mediekunnighet. I det tillhörande metodmaterialet ger vi konkreta lektionstips som tar upp  viktiga nyckelfrågor i det nya medielandskapet.

I projektet ”Världen och journalistiken in i klassrummet” följer du och dina elever journalisten Martin Schibbye i fält under en reportageresa någonstans i Afrika. Projektet startar med en föreläsning av Martin Schibbye på er skola. Under reportaget har läraren och klassrummen kontakt med reportageteamet i stängda Facebookgrupper.

Genom att följa en reporter i fält och samtidigt reflektera över medielandskapet i Sverige kommer eleverna att lära sig om hur medier fungerar, hur journalister arbetar och vilken roll journalistik har i en demokrati. I en tid då till och med USA:s president, en av världens mäktigaste ledare, angriper medier är detta en mycket viktig fråga.

Medie- och informationskunnighet (MIK) går att lyfta in i många av skolans alla ämnen och är mer aktuellt än någonsin. Med hjälp av ”Världen och journalistiken in i klassrummet” kan ni arbeta med högaktuella frågor som:

  • källkritik
  • analyser och värdering av (fejk)nyheter
  • näthat
  • filterbubblor och algoritmer
  • journalistiken och dess roll i demokratier

Anmäl er idag:

Anmäl ert intresse för medverkan till [email protected] före den 31 mars 2017.

Några lästips för er som vill lära er mer om källkritik:

De två pristagarna i ”Det gyllene förstoringsglaset” instiftat av Viralgranskaren och IIS:

  • Riktigt sant, Årstaskolans satsning på källkritik som var en av pristagarna idag.
  • Bluffakuten, en sida som ägnar sig åt att upplysa om de falska tävlingssidorna.
Av | 13 mars 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Fem snabba frågor

Möt Linnea Åsfjäll en norrländsk stockholmare som studerar journalistik på magisternivå vid Södertörns Högskola och gör praktik hos Blankspot under hösten.

Fyra snabba frågor

Ny termin och ny medarbetare. Möt Linus Elsinen som studerar vid Stockholms universitet och som kommer att göra praktik hos Blankspot under hösten.

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.