På väg till Bamyan – Dagbok från Kabul vecka 49

Av | 5 december 2019
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Den här veckan är Mohammad på resa ute på landsbygden och har sällan internetuppkoppling. Dagboken är därför kortare denna vecka. 

På väg:

Jag har nu passerat den farligaste delen av vägen och nu känner jag ingen oro – tills jag kommer tillbaka.

Jag var på väg till Bamyan och vägen var väldigt skrämmande.

Jag var mest orolig för att talibanerna skulle fånga mig och undersöka mina grejer, att de skulle vilja veta vem jag är och vart jag ska. Men jag hade inte tagit med mig någonting som kunde bevisa vem jag är. Jag tog bort allt personligt på min mobil och raderade alla mina mejl, allt som visar att jag har varit i Europa. 

Jag var rädd för att fotografera vägsträckan som talibanerna styr över. I bilen pratade vi passagerare om vår rädsla för talibanerna och om att vi Hazarer alltid är rädda för vad som kan hända oss just på den här vägen. Men vi är tvungna att åka den här vägen från Kabul fram och tillbaka om vi ska till Bamyan och Behsud. 

Bland oss Hazarer finns det ingen som inte rädd för den här vägen. 

När jag hade passerat vägsträckan där Talibanerna styr, började jag att se ut på vägen till Bamyan och att fotografera min resa. Många ställen av vägsträckan var bra, men på andra sträckor var det otroligt svårt att åka. 

Vi kom fram till en restaurang och stannade där för att äta. Maten var jättegod, Kebab och Qabuli. Sedan fortsatte vi mot Yakawlang och där stannade vi och drack te. Vi tog sedan vägen mot Pajandoor, som var otroligt dålig, hela sträckan var en grusväg.

Just nu är jag i en by som ligger ganska långt från Bamyan. 

Jag har varit på en fest för två män som kommit tillbaka från Irak, där de har besökt en helig plats i Karbala. När människor kommer hem från sin vallfärd dit, så det är jätteviktigt att fira.

Jag såg hur människor förberedde festen och hur viktig den är för många som bor i området. Alla vill träffa männen och gratulera dem, också byns äldste. Den viktiga resan betyder mycket för byborna.

Varför är den resan så viktig? Jag har tidigare berättat att många människor åker till Iran för att jobba i flera år. När de kommer tillbaks från sina resor firar de hemkomsten, att de är tillbaka hos sina familjer. 

Andra slags resor är de som görs av religiösa skäl, som de här männens resa för att besöka den heliga platsen Irak. Många bybor drömmer om att kunna vallfärda till Irak för att besöka Imam Husseins gravplats, men få har budget för det.

Vem är då Imam Hussein? Imam Hussein är en man som dödades samtidigt som 72 andra personer och alla sina barn i Karbala, Irak. Människor vallfärdar dit för att besöka gravplatsen.

Till dem som kunnat besöka gravplatsen, kommer släktingar och alla som de känner på besök vid hemkomsten. De gratulerar honom eller henne för att de är tillbaka och för att de lyckades besöka den heliga platsen. Traditionen är jätteviktig och man vågar inte alls undvika att gå dit och gratulera.

Många skulle säkert vilja ha det annorlunda. Man dödas inte om man inte följer seden, men ortsborna bryter all kontakt med personen som gör så. Personen får svårt att gifta sig, eftersom många tycker att han eller hon är en dålig person. 

Här i byn har jag faktiskt träffat en del människor som tänker olika och de är bra människor. Så det finns bland dem som bor här även de som tänker annorlunda.

De som bor här i dalarna, har inte möjlighet att komma till sjukhus eller vårdcentraler. Ofta dör de på grund av skador och svåra sjukdomar som kommer plötsligt. De hinner inte skjutsas till Kabul. 

Själva staden Bamyan har inte heller något bra sjukhus. Så ortsborna är tvungna att åka hela vägen till Kabul för att få komma till en bättre läkare.

Det har däremot en skola som ger undervisning till 12:e klass, vilket är väldigt bra. Men det är svårt att ta sig till skolan. Barnen som bor i byarna, måste gå en timme för att komma till skolan och en timme tillbaka hem. 

Det största problemet nu på de här små orterna, är att på vintern när det kommer mycket snö, så blir det stopp på vägen till Kabul. De har inte ens möjlighet att ta sig till en stad. 

Det är jättesvårt att berätta om alla svårigheter som finns här där jag är nu. Människor som bor här, har knappt någon möjlighet att ringa, nå en telefon eller internet. 

Jag har jättesvårt att få till uppkoppling och jag måste åka en timme för att försöka få lite täckning på min mobil. Nätet är så svagt, att jag nästan inte kan få gjort något av det jag vill göra.

Jag kommer att skriva mer i nästa vecka om jag får bättre uppkoppling.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Vi har nyligen för fjärde gången haft en reporter på plats i landet. Det senaste reportage från den resan kan du läsa här.

Av | 5 december 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan Allt om Dagbok

Kriminaliteten ökar i pandemins spår – ”Dagbok från Kabul vecka 26.

Efter att coronapandemin slog till finns nu tusentals barn som måste göra olagliga saker för att kunna skaffa pengar. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

”Vi har också rätt att leva” – Dagbok från Kabul vecka 23

Den här veckan blir det en text om problem och problem. Om hur människor skadas och förlorar sina liv.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.