Plötsligt språkbyte för prov skapar debatt i Rwanda

Av | 21 november 2019

Myndigheterna i Rwanda vill att grundskolans lägre årskullar tar sina nationella prov på det lokala språket kinyarwanda istället för engelska.

Slutet av året är provtider i Rwanda. 456 000 grundskole- och gymnasieelever testas innan de kan ta nästa steg på sin utbildningsresa.

Men bara dagarna före de nationella proven inleddes annonserade Rwandas skolstyrelse – ansvarig för att utveckla och följa upp utbildningen i landet – att alla elever i lägre grundskolan skulle skriva prov på det lokala språket kinyarwanda. Enligt dem är åtgärden ett sätt att harmonisera undervisning och prov samt att främja barns användning av språket.

Rwandas utbildningspolicy gör sedan tidigare gällande att elever i lägre grundskolan ska undervisas på kinyarwanda. Men de flesta skolor undervisar ändå på engelska och erbjuder Kinyarwanda som ämne eftersom lärare och föräldrar föredrar engelska. Det betraktas som ett språk som ger barnen bättre framtidsutsikter.

Informationen från Rwandas skolstyrelse att alla prov enbart får utföras på kinyarwanda kom alltså som en chock för många. Dessutom kommer myndigheten från och med nu att utforma proven – tidigare har skolorna själva gjort det.

Enligt UNESCO lär sig barn i de lägre graderna av grundskolan snabbare och bättre när de undervisas på sitt modersmål. Och visst finns personer i det rwandiska samhället som stödjer idén med prov på kinyarwanda för att det är ett språk som barnen bättre förstår. Men majoriteten föräldrar verkar inte övertygade.    

 – Det är olyckligt att eleverna måste skriva prov på ett språk de inte undervisas på. Undervisning på kinyarwanda kan visserligen förbättra användandet av modersmålet men de flesta föräldrar förknippar engelska med möjligheter för barnen och känner sig stolta när de kan uttrycka sig på ett utländskt språk. Det är en attityd som det kommer att bli svårt att ändra på, tror Theophile Bucyana, lärare vid en skola i huvudstaden Kigali.

Han tror att det kommer att bli en kamp för beslutsfattarna att få alla skolor att undervisa på kinyarwanda. 

Av: Jean-Pierre Bucyensenge

**

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 21 november 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om postcards Allt om Rwanda

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Växande ilska i Kashmir

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre under hösten får nu konsekvenser både för turismen och befolkningen.

Allt färre engagerar sig för de försvunna studenterna

Tidigare under månaden gick tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna. Men efter regerings passivitet har nu en del aktivister gett upp.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.