Protest mot nya utvisningar till Afghanistan

Av | 10 september 2019

Aktivister demonstrerade ikväll utanför förvaret i Märsta för att stoppa en väntad utvisning av ett 80-tal personer till Afghanistan.

Utanför förvaret i Märsta i norra Stockholm står ett femtiotal personer.  Framför dem sätter polisen upp avspärrningsband och meddelar demonstranterna att deportationen kommer att inledas ”under kvällen” men ger ingen exakt tid. 

Utanför avspärrningarna står Fraidoon och ser mot den avspärrade byggnaden. Där inne sitter hans kompis Fawad Ahmadi som ska utvisas ikväll. 

– Personalen låter mig inte komma in. Man måste ha en avtalad tid men Ahmadi har fått sin telefon beslagtagen. Hur ska man då kunna bestämma ett möte, frågar sig Fraidoon. 

Tisdagskvällens utvisning sammanfaller med en våldsspiral i Afghanistan. Bara förra veckan dödades över 260 personer. I norra Afghanistan, där Fawad Ahmadi kommer ifrån, utsattes staden Kunduz nyligen för ett fullskaligt anfall av talibanerna. 

Även om de pressades tillbaka av afghanska säkerhetsstyrkor är anfallet enligt bedömare ett tecken på handlingskraft och militär förmåga bland talibanerna. 

Fler och fler både män, kvinnor och ensamkommande afghaner ansluter. Sara Lund Persson från organisationen Agape, har rest hela vägen från Göteborg för att delta i manifestationen. 

– Enligt planerna ska över 80 personer deporteras idag, men jag tror det blir omkring 70 som sätts på planet eftersom det oftast brukar finnas med personer som Afghanistan inte vill ta emot. 

Sara Lund Persson berättar att en av de som ska utvisas är en man med nedsatta kognitiva funktioner som sondmatats. 

– Ska sjuksköterskan som är med på planet stanna i Kabul och fortsätta hjälpa till med sondmatningen, frågar hon sig ironiskt. 

Enligt Sara Lund Persson och andra aktivister finns det en överhängande risk att många av de som i dag deporteras kommer hamna som internflyktingar i just Kabul. En kombination av krig och naturkatastrofer har fått över 217 000 människor att söka sig till de större städerna i landet hittills i år och enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp kan siffran uppgå till en halv miljon vid årsskiftet.

I takt med att fredsförhandlingarna mellan talibanerna och USA brutit ihop har också säkerheten i huvudstaden förvärrats. 

Den senaste veckan har ett tjugotal dött och dussintals skadats i bilbomber.  

Men Migrationsverket gör fortsatt bedömningen att situationen i Afghanistan inte är så svår att alla afghanska medborgare automatiskt har rätt till skydd i Sverige. Alla ärenden prövas individuellt.

En bit bort från manifestationen står Amin och ser tyst på avspärrningen. 

Han förklarar lågmält att han varit på tidigare manifestationer och tycker de är viktiga. En stund senare får han tag på en megafon. 

– Migration, migration, ropar han i megafonen.

Varpå demonstranterna svarar. 

– Stop deportation! 

Om Sverige i kväll tvångsutvisar 80 personer till Afghanistan återstår 6937 ärenden hos Migrationsverket och 4507 som har överlämnats till polisen. Förra året reste 451 afghanska medborgare tillbaka till Afghanistan.

Med den här takten kommer det med andra ord under de kommande tio åren att hållas demonstrationer utanför förvaret i Märsta. 

Toppfoto: NB Bergström

Vi planerar att med kort varsel resa till Afghanistan igen, bland annat för att följa upp och rapportera om den senaste utvisningen från Sverige. Men för att kunna göra det behöver vi ditt stöd. Läs mer här.
Av | 10 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Utvisningarna

Larmet inifrån förvaret: ”Det är trångt. Vi kan inte hålla avstånd.”

Utvisningsstopp och en växande rädsla för corona har skapat en turbulent situation på landets förvar.

Migrationsverket: ”Vi kan inte tvinga någon att äta”

Under påskveckan inledde ett tjugotal förvarstagna i Ljungbyhed en hungerstrejk som nu spridit sig till Flen. Nu svarar Migrationsverket på kritiken från de strejkande.

Hungerstrejk på förvaret i Flen

Coronakrisen skapar oro på förvar runt om i Sverige. Efter att en förvarstagen i Märsta avlidit har nu 16 intagna på förvaret i Flen gått ut i hungerstrejk.

”Luften renare än någonsin” – Dagbok från Kabul vecka 16

Frisk luft i Kabul men talibanerna fortsätter att attackera civila runt om i landet. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.