Protester i Ghana mot ny röstlängd

Av | 10 februari 2020

Planer på röstfusk – eller en nödvändig åtgärd för ett fritt val. Åsikterna går isär om valmyndighetens nya planer.

Med tio månader kvar till president- och parlamentsvalen i Ghana har ett antal oppositionspartier gått samman i en proteströrelse kallad the Inter-Party Resistance Against New Voter Register (IPRAN).

De demonstrerar mot valmyndighetens (EC) beslut att upprätta en ny röstlängd. 

Valmyndighetens har stöd av det regerande partiet New Patriotic Party (NPP) och i januari godkände parlamentet – där NPP har majoritet – budgeten på över 700 miljoner kronor för att sammanställa en nya röstlängd.

  • Tidigare försök till valfusk i Ghana
  • Under 2017 anklagades den tidigare ordföranden för valmyndigheten för upphandlingsbrott. Fallet togs aldrig till domstol utan rann ut i sanden efter att regeringen utsett Jean Mensah till ordförande istället. Det här uppfattades av vissa också som ett försök av regeringen att kontrollera valmyndigheten. 

Argumentet är att den nya röstlängden kommer att vara mer pålitlig och effektiv än den gamla. Men den tidigare presidenten John Mahama – som också är presidentkandidat för det största oppositionspartiet National Democratic Congress (NDC) – har ifrågasatt den nuvarande röstlängdens opålitlighet med hänvisning till att den så sent som i december användes vid lokalvalen.

NDC tror att regeringen har tänkt använda ett nytt ID-kort – the Ghana Card for voters’ registration – för att registrera röstberättigade. Eftersom invånarna i vissa delar av landet – framförallt i NDCs starkaste fästen – inte har detta kort befarar partiet att dessa människor skulle berövas rösträtten. 

– Det är viktigt att kämpa mot valmyndigheten planer att gå vidare med det här röstfusket. NDC kommer inte att stå och titta på när de – stödda av NPP – driver landet mot anarki, säger NDC-medlemmen Alex Segbefia när jag träffar honom vid Kwame Nkrumah Circle strax innan en demonstration i huvudstaden Accra.

Text: Francis Kokutse.

Journalisten Francis Kokutse intervjuar Alex Segbefia (som står till vänster). Fotograf: Eddem Drah.

Toppbild: Amerikanska ambassaden i Ghana.

**

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Texten är översatt av Karin Elfing. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 10 februari 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Ghana Allt om postcards

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Växande ilska i Kashmir

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre under hösten får nu konsekvenser både för turismen och befolkningen.

Allt färre engagerar sig för de försvunna studenterna

Tidigare under månaden gick tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna. Men efter regerings passivitet har nu en del aktivister gett upp.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.