Protester väntas i Egypten efter omstritt dödsfall

Av | 10 september 2020

Under måndagen avled Islam al-Ostraly, en 26-årig butiksägare, på Um al-Masreyeen-sjukhuset i Giza, Egypten. Islam tros ha dött i sviterna av tortyr i polisens förvar. Efter dödsfallet startade protester vid den lokala polisstationen.

Enligt nyhetssajten Middle East Eye, arresterades Islam al-Ostraly av den lokala polisen under lördagen efter ett slagsmål mellan den 26-årige butiksägaren och en polis. 

Slagsmålet ska ha utlösts av att polisen ifråga bett Islam att ta ned sin butiks fönstermarkiser, eftersom de var olagliga, eller betala en muta för att behålla dem. Utöver detta ska polisen ha förolämpat honom och på så sätt provocerat fram slagsmålet som slutade i Islams arrest. 

Under måndagen fick Islams familj besked av polisen att han avlidit på grund av förhindrad blodtillförsel. Dock visade hans kropp tydliga tecken av tortyr, berättar en vän till familjen för MEE.

Familjen försökte därför att anmäla de tre poliser som arresterat Islam, men de ska ha stoppats från att besöka polisstationen och därmed inte kunnat lämna in sin anmälan.

Detta utlöste protester från invånare i stadsdelen.

Polisen i Giza beskriver Islam som en droglangare och bråkmakare för nyhetssajten Middle East Eye. Enligt dem var Islam och en annan man i slagsmål, vilket gjorde att polis kallades till platsen. När de kom fram till butiken ska Islam redan ha avlidit. 

Dödsfallet kan bli startskottet för flera nya protester i Egypten. 

Islam är en i raden av offer för polisbrutalitet i Egypten, där häktade personer systematiskt behandlas illa av polis och i vissa fall även torteras i arrest. Detta gäller framför allt människor som tillhör lägre samhällsklasser, enligt MEE. Egyptens inrikesdepartement tillåter inte någon form av tortyr men medger att det förekommit fall av misshandel i häkten.

Via sociala medier uppmanas människor att hålla flera regeringskritiska demonstrationer den 20 september, enligt källor till MEE kan denna händelse uppmuntra till deltagande. 

Bild av wusel007 föreställande en annan polisstation i Egypten än den som nämns i artikeln.

Av | 10 september 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Egypten

Protester väntas i Egypten efter omstritt dödsfall

Under måndagen avled Islam al-Ostraly, en 26-årig butiksägare, på Um al-Masreyeen-sjukhuset i Giza, Egypten. Islam tros ha dött i sviterna av tortyr i polisens förvar. Efter dödsfallet startade protester vid den lokala polisstationen.

Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 – kommer det hända igen?

Under de senaste decennierna har man kunnat se med oro på hur spänningarna byggts upp mellan Egypten och Etiopien över byggandet av den stora etiopiska renässansdammen på den blå Nilen. Men vad finns att lära av historien?

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.