Rädda Barnen: Situation för barn i Afghanistan allt värre

Av | 10 oktober 2019

Den 7 oktober 2001 inleddes den militära interventionen i Afghanistan av USA och dess allierade. 18 år senare larmar Rädda Barnen om att barnen drabbats hårt av krigets vardag.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

På årsdagen för den militära interventionen lyfte Rädda Barnen den dystra situation för afghanska barn och uppmanade omvärlden till handling.

– Det är dags att stoppa detta krig mot barn. Om internationella humanitära lagar kränks blir barnen lidande, det måste till en självständig utredning som håller förbrytare till svars. Det internationella samfundet får inte glömma dessa barn, som är i direkt behov av stöd vad gäller mental hälsa, utbildning och trygghet, sa Onno van Manen, chef för Rädda Barnen i Afghanistan.

Rädda Barnens markering sker samtidigt som NATO, USA och afghanska styrkor trappat upp sina mark-och luftangrepp mot talibanerna, ISIS och Al-Qaida som i sin tur blivit djärvare i sina attacker.

Det upptrappade våldet drabbar först och främst civilbefolkningen och det är inte ovanligt att läsa om skadade eller dödade barn bland de dagliga nyheterna. I slutet av september dödades minst 35 bröllopsgäster, varav flera barn, sina liv i en koalitionsattack på ett talibanskt fäste i Helmand provinsen.

Onno van Manen fortsatte uttalandet med: “Denna dag markerar inte hur en, utan flera generationer berövats sin barndom. För alla afghanska barns skull och för Afghanistans framtid så måste de krigande parterna göra allt som står i deras makt för att stoppa dödligt våld och stympande av barn under denna fruktansvärda konflikt och följa internationella regler och standarder. Detta inkluderar att skolor och sjukhus inte attackeras.”

Skolor är tydliga måltavlor för attacker i Afghanistan.

Enligt Unicef tripplades attackerna mot afghanska skolor under 2018 jämfört med 2017 och minst 700 skolor hölls stängda på grund av våldet. Som en följd av detta har fler än 3.7 miljoner barn berövats möjligheten till skolgång varav 60 procent av dessa är flickor.

Enligt Rädda Barnen har över 12 500 barn dödats eller skadats allvarligt mellan 2015 och 2018.  

3.8 miljoner barn är i behov av humanitär hjälp och 600 000 av dessa barn är svårt undernärda.  Hittills i år har fler än 280 000 civila tingats fly sina hem som en följd av både naturkatastrofer och krig, mer än hälften av dessa är barn.

Otto van Manen betonar att det långvariga kriget innebär en enorm påfrestning för landets barn.

– Föreställ dig att du fyller 18 år utan att ha känt till något förutom konflikter och krig i ditt land. Det dagliga livet i Afghanistan innebär en rädsla för explosioner, att inte kunna gå i skolan och osäkerheten ifall dina föräldrar eller syskon kommer hem eftersom de kanske dödats. Våld har funnits överallt de senaste månaderna: i bara augusti dödades i snitt 74 personer dagligen.

Otto van Manen avslutade uttalandet med att belysa den avtrubbande effekt kriget har haft på landets barn och att det måste till en förändring.

– Det är oroväckande att se hur barn habitueras inför våldet. De hör en explosion, blir rädda, rycker på axlarna och går vidare. Barn är uthålliga men inget barn borde tycka att ljudet av explosioner eller attackhelikoptrar är normalt. Barn i Afghanistan måste beskyddas, känna trygghet, kunna gå i skolan och arbeta mot en ljusare framtid.

**

Foto: Staff Sgt. Marcus J. Quarterman / US ARMY.

Av | 10 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”Corona är inget skämt, var snäll och var försiktig” – Dagbok från Kabul vecka 12

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

”Afghanistans unga drömmer om fred” – Dagbok från Kabul vecka 11.

Trots rädslan och oron hoppas många unga afghaner på de kommande fredsamtalen mellan talibanerna och regeringen.

”Oro efter fredsavtal med talibanerna” – Dagbok från Kabul, vecka 9.

Mohammad är rädd för att det nu kommer att ske bakslag för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter efter fredsavtalet med talibanerna.

Rädsla för Coronaviruset också här – Dagbok från Kabul vecka 8

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.