Rädda Barnen tar avstånd från aborter

Av | 1 juni 2017

Rädda Barnen tar avstånd från aborter för att inte gå miste om amerikanska biståndspengar. Organisationen får nu hård kritik av den förre biståndsministern Gunilla Carlsson för att de inte står upp för kvinnors rättigheter.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

Det var i januari som USA:s president Donald Trump signerade den så kallade ”global gag rule” som drar in amerikanskt stöd till internationella biståndsorganisationer som inte tar avstånd från aborter. Internationella Rädda Barnen var en av de organisationer som valde att gå honom till mötes för att få fortsatt stöd.

Den förre biståndsministern Gunilla Carlsson är besviken på att civilsamhället har gjort sig så beroende av statliga bidrag att de inte kan stå upp mot den skada som Donald Trump åsamkar världen.

– Alla är bara rädda om sina egna pengar och sin egen organisation. Jag är så otroligt besviken. Rädda Barnen har ju stått upp för kvinnors rättigheter under tidigare republikanska presidenter, men nu vill man inte förlora de amerikanska pengarna, säger hon.

Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminister.

När Trump signerade lagen var motståndet högjutt. I en mycket lång protestlista fanns bland annat amerikanska Save the Children med.

Men motståndet inom Rädda Barnen var inte enat. International Save the Children – som svenska Rädda barnen är en del av valde att acceptera reglerna. Organisationen leds av den före detta danska statsministern Helle Thorning-Schmidt (s).

 

Svenska Rädda barnens ordförande, Lise Bergh, säger att det har varit en process kring frågan där de olika medlemsorganisationerna har fått tycka till om den så kallade Mexico City Policy, som bara tillåter att amerikanskt bistånd går till organisationer som tar avstånd från aborter.

– Vi tycker att Mexico City Policy gör en otrolig skada och vi hade velat att man hade tittat på andra alternativ. Men det handlade om att rädda verksamheten i 40 länder med 14 miljoner barn, säger Lise Bergh.

Lise Bergh, ordförande i svenska Rädda Barnen.

Andra stora organisationer har kommit fram till andra slutsatser. Organisationerna Planned Parenthood International och Marie Stopes International att accepterar till exempel inte Trumps regler. IPPF som arbetar i 170 länder säger att de förlorar 100 miljoner dollar på att fortsätta förespråka aborter.

Rädda Barnen i Sverige blev 2010 en del av den internationella organisationen, International Save the Children.

– Situationen var inte likadan under tidigare republikanska presidenter. Då var vi en separat organisation, säger Lise Bergh. När vi gick samman (med Internationella Rädda Barnen red anm) hade USA en demokratisk president.

I mars meddelade Internationella Rädda Barnen sina medlemmar att de har certifierats för att kunna ta emot amerikanska biståndspengar. Men svenska Rädda Barnen har inte gått ut med denna informationen offentligt vilket till exempel deras danska systerorganisation har gjort.

Gunilla Carlsson är kritiskt till Rädda Barnens agerande.

– Jag har väntat på en debatt i Sverige, men här är det tyst samtidigt som man diskuterar i hela Europa, säger hon till Blankspot.

Över hela världen försöker organisationer nu kompensera för de uteblivna pengarna från världens största biståndsgivare USA. Ett initiativ är She Decides som startades av den nederländska biståndsministern Lilianne Ploumen.

Den svenska regeringen har också ökat på budgeten för biståndet till reproduktiva rättigheter.

Svenska Rädda Barnen får även 400 miljoner kronor om året av av Sida.  Lise Bergh berättar att de har varit i kontakt med Sida för att se till att den svenska organisationen ska kunna bedriva verksamhet vid sidan av den internationella rörelsen.

Läs även artikeln ”Abortmotstånd slår hårt mot fattiga kvinnor”

 

 

Av | 1 juni 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Twitter gör rätt som faktagranskar Trump

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

Varför är det så tyst om så många kriser?

Enligt ett pågående forskningsprojekt om humanitära konflikter är den humanitära journalistiken själv i kris. Detta får allvarliga konsekvenser för både rapportering och bistånd.

Trots omröstningen – små framsteg för rätten till abort i Argentina

Kongressen i Argentina sa nyligen nej till att legalisera abort – ett bakslag för aborträttsrörelsen i Latinamerika. Samtidigt blir nu abortläkemedlet Misoprostol tillgängligt på landets alla apotek.

Saudiarabien nu fjärde största biståndsgivaren

Nya FN siffror visar att Saudiarabien seglat upp som den fjärde största givaren av humanitärt bistånd.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.