”Rädslan styr i Uzbekistan”

Av | 11 april 2017

Blankspotmedlemmen Mattias Göthberg besökte nyligen Uzbekistan, en före detta Sovjetrepublik som hamnat i blickfånget efter terrordådet på Drottninggatan. Han mötte ett tudelat land där unga drömmer om ett liv i väst och där alla är rädda för polisen.

Mattias Göthberg under sin resa i Uzbekistan.

Blankspot: Varför reste du till Uzbekistan?

MG: Jag pluggar i Almaty, i Kazakstan, och var ledig över nyårsfirandet, newroz. Av nyfikenhet passade då på att ta ett nattåg till grannlandet och besökte huvudstaden Tashkent, Samarkand och Bukhara. Liksom Almaty var dessa platser viktiga anhalter längs den forna så kallade Sidenvägen, som i århundraden band ihop Europa och Asien.

Blankspot: Hur är stämningen i landet?

MG: Eftersom det firades newroz när jag var där så var det feststämning bland vanligt folk och det dansades på gatorna. Men stämningen skiljer sig totalt beroende på var i landet man är och vem man frågar. Det är extremt segregerat – samtidigt som delar av huvudstaden Tashkent har ett sprudlande nattliv som slår Stockholms så torteras oppositionella i fängelsehålor runt hörnet och tvångsarbete pågår på bomullsfälten inte långt därifrån.

Varje person bär landets stolthet på sina axlar, och ber om ursäkt för händelser bortom deras kontroll. Gemensamt bland unga människor är att de drömmer om att ta sig till USA. Präglade av västerländsk kultur vill de bort från ett land där de känner att de längre passar in. Det är även ett tydligt manssamhälle där kvinnan har en klart underordnad roll.

Blankspot: Märker man av att det är en polisstat?

MG: Det finns en slags underliggande rädsla och stor respekt för auktoriteter och inte minst polisen, som behandlar människor mycket godtyckligt och aldrig tackar nej till en extra slant i fickan. Det är farligt att inte rätta in sig i leden.

Samtidigt är de glada att få utländska turister, enligt mina vänner har uzbekiska polisen därför order om att inte störa utlänningar i onödan. Även om jag förmodligen behandlades annorlunda kan jag utan tvekan säga att rättssystemet inte fungerar.

Blankspot: Du var i staden Samarkand, som troligen är den misstänkte terroristens hemstad. Vad såg du där?

MG: När jag var där för knappt en månad sedan var det stora festligheter i staden, vårens ankomst firades med buller och bång. Gatorna var fyllda av människor i glada färger, flaggorna vajade i takt med musiken och vi exotiska besökare behandlades som kändisar.

Samarkand har ju genom populärkulturen fått stämpeln som en slags sagostad och även i svensk lyrik beskrivs den som någonting drömskt, där den besjungits av alltifrån Thåström till Lill Lindfors.

Visst finns det helt magiska och sagolika gränder där den flera tusen år gamla historien känns in på skinnet, men stadens hjärta, de gamla gigantiska mosaikprydda koranskolorna som omger torget Registan, är i dag endast stora souvenirbutiker. Även om de religiösa monumenten i Samarkand i dag mest agerar sevärdheter vittnar de om den stora funktion som islam traditionellt har fyllt och fortfarande fyller i dagens Uzbekistan.

Marknad i Samarkand

Blankspot: Hur stor roll spelar religion i landet?

MG: Uzbekistan är ett sunnimuslimskt land där religionen spelar en viktig roll för de flesta, även om religionen inte följs strikt. Många som är unga eller i yngre medelåldern erkänner sig som muslimer men praktiserar inte religionen alls.

Under sovjettiden motarbetades islam – exempelvis byggdes en stor vodkafabrik mitt i Samarkand under sovjettiden, vilket sägs vara i syfte att få människor att släppa på sina religiösa seder och således förebygga ett islamskt motstånd. Samtidigt som det sovjetiska styret tonade ned religionens betydelse och fick sekulära grupper att växa fram fick det i vissa kretsar motsatt effekt, där en del istället anslöt sig till mer extrema riktningar såsom saudiska wahhabismen. Detta kan ha varit början på de problem som Uzbekistan har i dag med religiös extremism, där IS-allierade Islamic Movement of Uzbekistan (IMU) utmärker sig.

Gamla delarna av Samarkand

Blankspot: Kände du dig kontrollerad när du reste runt i Uzbekistan?

MG: Nej, åtminstone inte mer än någon annanstans, men den som försöker bedriva seriös oppositionell verksamhet i Uzbekistan skulle utan tvekan svara ja på den frågan. All kommunikation är övervakad och all media kontrolleras av regimen, direkt eller indirekt. Det finns ingen yttrandefrihet och människor som uttrycker oppositionella åsikter riskerar tortyr i fängelsen. Varje försök till folkrörelse som inte är i linje med den rådande politiken krossas.

 

Foto: Mattias Göthberg

Av | 11 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Uzbekistan

”Terrorister kan skada oss fysiskt – men det är bara vi själva som kan skada vår egen frihet”

Just nu turnerar Martin Schibbye tillsammans med föreställningen ”Kality” om journalister som är dömda för...

”Rädslan styr i Uzbekistan”

Blankspotmedlemmen Mattias Göthberg besökte nyligen Uzbekistan, en före detta Sovjetrepublik som hamnat i blickfånget efter...

Svårt att utvisa Akilov till Uzbekistan

Rakhmat Akilov, som misstänks för terrordådet på Drottninggatan, hade fått avslag på sin asylansökan och...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.