Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Av | 10 oktober 2018

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Demokratirörelser

Diane Rwigare inväntar nu en rättegång i huvudstaden Kigala för förräderi och valfusk. Den 37-åriga människorättsförsvararen säger till CNN att hon är mer övertygat än någonsin om vikten att göra sin röst hörd.

– Fängelset har inte krossat mina politiska drömmar eller ambitioner alls, sa hon kort efter sitt frisläppande. Tvärtom har det gjort mig än mer övertygad när jag ser alla som lever i rädsla.

Diane Rwigare flyttade hem från USA och utmanade den sittande presidenten Paul Kagame i presidentvalet 2017 – men kampanjen blev kortlivad. Valmyndigheten diskvalificerade henne som kandidat och hävdade att hon manipulerat underskrifterna som krävdes för att få ställa upp i valet.

Hon tillbakavisar det och menar att bevisen mot henne har manipulerats digitalt för att misskreditera henne och hennes rörelse.

Paul Kagame har styrt Rwanda med hård hand ända sedan en rebellarmé gjorde slut på folkmordet som begicks av radikala hutuer, uppviglade av den dåvarande hutu-regeringen.

Landets ekonomi har förbättrats sedan Kagame tillträdde presidentposten år 2000, men människorättsgrupper anklagar honom för att ha låtit fängsla och tortera politiska motståndare och för att ha tvingat många i exil.

Kagame som brukar vinna presidentvalen med över 90 procent av rösterna, genomförde nyligen en grundlagsreform som innebär att han kan sitta kvar på sin post fram till år 2034.

Av | 10 oktober 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Demokratirörelser

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Rättegång inleds mot oppositionsledare i Rwanda

Diane Rwigara, en av de ledande kritikerna mot Rwandas president Paul Kagame har nu släppts mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Nu väntar rättegången för den tidigare presidentkandidaten.

Presspodden #12 – Förövarnas berättelser

I avsnitt tolv gästas Presspodden av Ida Östensson, opinionsbildare, föreläsare och grundare av Fatta-rörelsen samt stiftelsen Make Equal.