Reeyot Alemu: ”Ingen riktig ljusning i Etiopien”

Av | 15 maj 2019

Reeyot Alemu är en prisbelönt etiopisk journalist som 2011 dömdes till fängelse, anklagad för ”terrorism”. Hennes brott var att hon hade skrivit kritiska texter om politiska och sociala frågor, med fokus på fattigdom och jämlikhet. Hon satt fängslad i fem år i det ökända Kality-fängelset. Här skriver hon om utmaningarna som väntar Etiopien den närmaste tiden.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Jag heter Reeyot Alemu och är en etiopisk journalist.

Jag har använt mig av mitt yrke för att avslöja regimens orättvisor. Jag har kämpat för mänskliga rättigheter. Till följd av detta har jag fått utstå mer än fyra fasansfulla år i fängelse. Det fanns många ämnen som jag kunde ha skrivit om utan att bli fängslad. Men jag kunde inte fly från mitt samvete.

Jag gjorde mitt val för att vara en röst åt dem som inte har någon röst.

Av två dåliga alternativ valde jag det sämsta. Det verkar som om det är mitt öde.

Antingen skulle jag ha bett om förlåtelse eller så skulle jag få ruttna i fängelset, enligt det styrande partiet. Båda alternativen var skrämmande, de gjorde ont och gav mig ångest. Jag brottades med mitt samvete men valde att stanna i fängelset och kanske tystas för alltid. Jag led av bröstsmärtor och hade påbörjat en behandling för detta. Men när jag inte bad om ursäkt nekades jag fortsatt vård. Man kränkte även mina mänskliga rättigheter på flera andra sätt. Fängelseledningen hade varnat mig för att detta skulle hända. Men vad skulle jag göra? Om jag bad om förlåtelse skulle de diktatorer jag avskydde ha vunnit över mig.

Om jag bad om förlåtelse och blev benådad skulle jag kanske i vilket fall dö av en hostattack eller i en bilolycka. Så jag bestämde mig för att inte göra något som jag skulle hata mig själv för.

Jag valde att acceptera det hemska livet i Kalityfängelset. USA:s dåvarande president Barack Obama blev anledningen till att jag senare släpptes fri.

Regimen frigav mig och andra journalister och bloggare i samband med att president Obama besökte Etiopien. Även om jag släpptes ut från fängelset förblev mitt hjärta kvar hos många fångar, bland dem den framstående journalisten Eskinder Nega. När jag hade kommit ut började jag skriva om de oskyldiga medborgare som fanns i fängelset. Efter att ha kommit till USA reste jag runt i olika delstater fortsatte att berätta om de hemska förhållandena i Etiopien och om vad som måste göras.

Jag talade främst till de etiopier som bor där. Så småningom anslöt jag mig till Ethiopian Satellite Television & Radio (ESAT), som startats av etiopier i diasporan. Här fick jag arbeta med det yrke jag älskar och kämpa för de som förtrycks.

Vår kamp har varit fruktbar. Även om etiopierna får hjälp från diasporan, så är det den inhemska kampen som allvarligt har försvagat regimen.

Trots vissa envisa partimedlemmar, insåg EPRDF, den regerande koalitionen, att det behövdes reformer. Efter det började politiska fångar att släppas. Men folkets kamp har inte tagit slut, deras missnöje är riktat mot EPRDF och dess bas börjar gunga. Av de fyra styrande partierna i EPRDF har två vaknat ur sin sömn och börjat få upp ögonen och se sanningen. De ställde sig på oppositionens sida och vände sig mot TPLF. När ODPO och ANDM gjorde gemensam sak isolerades TPLF och dess inflytande minskade. På det sättet fick ODPO:s man Dr Abiy Ahmed premiärministerposten. Den dagen han tillträdde höll han ett tal som ingen hade väntat sig från EPRDF. Han ansträngde sig för att inkludera alla etiopiens etniska grupper. Han bad om ursäkt för EPRDF:s misstag. Majoriteten tappade andan och blev förälskade.

De flesta från oppositionspartierna blev kanske förälskade i gruppen som kallas Team Lemma och består av ett fåtal medlemmar från ODPO och ANDM. De få av oss som oroade försökte få dem att lyssna på oss. Svaret blev anklagelser och nedsättande ord. Anklagelserna kom från mina gamla vänner som var med mig mot regimen. Oskyldiga medborgare har blivit frisläppta från fängelser, etiopier i politisk exil har återvänt till landet och det har skett många positiva förändringar. ”Vad vill du ha mer?” frågade de mig. Det var ingen fråga, det var ett sätt att försöka förlöjliga mig.

Jag försökte visa min oro och ståndpunkt för mitt lands skull.

Svallvågorna efter folkets kamp ledde till förändringar, och då kan vi inte släppa taget nu. Det är vår plikt att fortsätta att bidra till att vårt land får demokrati och mänskliga rättigheter. Vi måste göra det här, jag har gång på gång påmint dem om detta. Om vi inte använder den här förändringskraften kan gruppen som kallas Team Lemma välja vilken väg som helst som ger makt. Det har varit min oro. Nyligen visade den sig bli sann.

De etnonationalistiska oromogrupperna, det nuvarande ODP, var inte overksamma under sin smekmånad. De tog kontroll över det tidigare ODPO-partiet och började göra som de ville. De gjorde så att etiopier som inte var oromo drevs ut från olika områden. De etniska nationalisterna uppfostrar de unga och arbetslösa med sina rasistiska predikningar. Vårt land börjar förvandlas till ett helvete på jorden.

Efter att Dr Abiy Ahmed kom till makten sägs det att ingen journalist har fängslats, men verkligheten är att journalisternas situation är mer skrämmande än att de kan hamna i fängelse.

Låt mig bara nämna en händelse. I Legetafo i Oromiyas administrativa region har hus rivits. När ett tv-team åkte till området för att intervjua invånarna blev de misshandlade av organiserade ungdomar. Journalisten Fasil Aregay slogs medvetslös. Det som är förvånande är att Legetafos polisstation ligger mitt emot platsen där misshandeln ägd rum och att poliserna tittade på.

De hade tagit journalisternas kameror och telefoner strax innan misshandeln. Oromiyas regionala styre vill dölja att folk har fördrivits. Poliserna samarbetar med de organiserade ungdomarna. Att det krassa syftet är rasistiskt är tydligt.

Men det finns små ljusglimtar på vägen mot demokrati. ”Seger för demokratin”, är den kände journalisten och aktivisten Eskinder Negas slagord. Han kämpar på fredlig väg mot de konservativa oromonationalisterna för att ljuset inte ska försvinna. Eskinder hotas till livet för sina försök att stoppa de konservativas destruktiva framfart.

Hur som helst, ingen ljusning än.

**

Denna text ingår i senaste numret av Dissidentbloggen som samlar texter av journalister som suttit fängslade i Etiopien och som togs fram i samarbete mellan Blankspot och Dissidentbloggen. 

Av | 15 maj 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Är mer nationalism svaret på Etiopiens kris?

Coronapandemin har fått de etiopiska myndigheterna att skjuta fram valet på obestämt tid. Tills vidare styr premiärministern och hans parti, Prosperity Party, landet. Något som väckt kritik men också förståelse bland landets oppositionsgrupper. Belete Molla som är nytillträtt ordförande för National Movement of Amhara (NaMA) menar i en intervju med Blankspot att det är klokt att inte byta regering mitt i krisen.

Nobelkommittén försvarar valet av fredspristagare

Nobelpriset i fred gick i fjol till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Sedan dess har priset kritiserats av oppositionen i landet men nu tar Nobelkommittén Abiy Ahmed i försvar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.