Regeringen säljer Jas på Filippinerna

Av | 7 november 2016
  • I en nyhetsartikel berättar vi om något som just har hänt. Händelseutvecklingen kan ha förändrats efter att artikeln skrevs.

I dag landar en svensk handelsdelegation i Filippinernas huvudstad Manila. Med på planet är handelsminister Mikael Damberg och vapentillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas-plan. Men resan är kontroversiell. Filippinernas nye president, Rodrigo Duterte, anklagas för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

I dag inviger Sveriges handelsminister Mikael Damberg en ny ambassad i Filippinernas huvudstad Manila. Samtidigt leder han en handelsdelegation bestående av 26 svenska företag och myndigheter. Bland de medföljande finns bland annat Ericsson, EKN, SEB och krigsmaterialtillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas plan och andra vapen till landet.

Filippinerna har för avsikt att fram till 2028 köpa 12 nya stridsflygplan, en mångmiljardaffär som många vapentillverkare tävlar om. Enligt Saabs pressavdelning marknadsför företaget en lång rad vapensystem på Filippinerna, inte bara Jas. Saab kommer också att öppna ett försäljningskontor i landet inom kort.

Men att sälja vapen till Filippinerna kan strida mot de svenska vapenexportlagarna. Enligt den svenska lagstiftningen är det inte tillåtet att sälja vapen till konfliktländer eller länder som begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt Amnesty International och Human Rights Watch, begår Filippinerna upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat förekommer tortyr och utomrättsliga bortföranden. På ö-gruppen Mindanao pågår ett inbördeskrig som har skördat många dödsoffer och 100.000-tals människor har tvingats att lämna sina hem.

Sedan Rodrigo Duterte tillträdde som president i maj har våldet i landet eskalerat. I den så kallade operationen ”dubbelpipigt gevär” har polisen fått i uppdrag att döda personer som är inblandade i drogmissbruk. Tusentals människor har fått sätta livet till i polisens godtyckliga avrättningar.

I slutändan är det den svenska myndigheten ISP som avgör om det kan bli en affär med Filippinerna eller inte.

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, är kritisk till försäljningskampanjen. Hon tycker att Sverige ska satsa på att förbättra Filippinernas ekonomi, de sociala livsvillkoren och landets rättssystem snarare än att försöka övertyga dem om att köpa nya vapen.

Filippinerna är mycket fattigt och har en hög statsskuld. Under 2015 mottog landet omkring 40 miljoner kronor i bistånd från Sverige. Under 2013, när tyfonen Hayian lamslog delar av ö-riket, bidrog Sverige med 95 miljoner kronor i humanitärt stöd.

Listan på de företag som deltar i delegationen hittar finns här: Företag till Filippinerna

Rättelse: I artikeln står det att det enligt svensk lag inte är tillåtet att sälja vapen till konfliktländer. Det stämmer inte. Lagen säger bara att export inte ”bör” ske till länder som befinner sig i väpnade konflikter.

Uppskattade du artikeln? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.

 

 

 

Av | 7 november 2016

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.

Andra har läst:

Läs allt om .

Artikeln fortsätter på Facebook

Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.

Till gruppen om Vapenexport