Regeringen säljer Jas på Filippinerna

Av | 7 november 2016

I dag landar en svensk handelsdelegation i Filippinernas huvudstad Manila. Med på planet är handelsminister Mikael Damberg och vapentillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas-plan. Men resan är kontroversiell. Filippinernas nye president, Rodrigo Duterte, anklagas för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Vapenexport

I dag inviger Sveriges handelsminister Mikael Damberg en ny ambassad i Filippinernas huvudstad Manila. Samtidigt leder han en handelsdelegation bestående av 26 svenska företag och myndigheter. Bland de medföljande finns bland annat Ericsson, EKN, SEB och krigsmaterialtillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas plan och andra vapen till landet.

Filippinerna har för avsikt att fram till 2028 köpa 12 nya stridsflygplan, en mångmiljardaffär som många vapentillverkare tävlar om. Enligt Saabs pressavdelning marknadsför företaget en lång rad vapensystem på Filippinerna, inte bara Jas. Saab kommer också att öppna ett försäljningskontor i landet inom kort.

Men att sälja vapen till Filippinerna kan strida mot de svenska vapenexportlagarna. Enligt den svenska lagstiftningen är det inte tillåtet att sälja vapen till konfliktländer eller länder som begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt Amnesty International och Human Rights Watch, begår Filippinerna upprepade brott mot de mänskliga rättigheterna. Bland annat förekommer tortyr och utomrättsliga bortföranden. På ö-gruppen Mindanao pågår ett inbördeskrig som har skördat många dödsoffer och 100.000-tals människor har tvingats att lämna sina hem.

Sedan Rodrigo Duterte tillträdde som president i maj har våldet i landet eskalerat. I den så kallade operationen ”dubbelpipigt gevär” har polisen fått i uppdrag att döda personer som är inblandade i drogmissbruk. Tusentals människor har fått sätta livet till i polisens godtyckliga avrättningar.

I slutändan är det den svenska myndigheten ISP som avgör om det kan bli en affär med Filippinerna eller inte.

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, är kritisk till försäljningskampanjen. Hon tycker att Sverige ska satsa på att förbättra Filippinernas ekonomi, de sociala livsvillkoren och landets rättssystem snarare än att försöka övertyga dem om att köpa nya vapen.

Filippinerna är mycket fattigt och har en hög statsskuld. Under 2015 mottog landet omkring 40 miljoner kronor i bistånd från Sverige. Under 2013, när tyfonen Hayian lamslog delar av ö-riket, bidrog Sverige med 95 miljoner kronor i humanitärt stöd.

Listan på de företag som deltar i delegationen hittar finns här: Företag till Filippinerna

Rättelse: I artikeln står det att det enligt svensk lag inte är tillåtet att sälja vapen till konfliktländer. Det stämmer inte. Lagen säger bara att export inte ”bör” ske till länder som befinner sig i väpnade konflikter.

Uppskattade du artikeln? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage.

 

 

 

Av | 7 november 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Känd filippinsk journalist döms till sex års fängelse

Den prisbelönta filippinsk-amerikanska journalisten Maria Ressa har dömts till upp till sex års fängelse för ärekränkning.

Livstid för journalistmassaker

De ansvariga bakom världens största massaker på nyhetsmedier dömdes i veckan till 30 års fängelse, utan möjligheter till villkorlig frigivning.

Filippinernas jeepney-chaufförer i strejk mot utsläppskrav

De gamla motorerna spyr ut förorenande avgaser men nu strejkar jeepneyförare mot nya miljölagar. Det rapporterar frilansjournalisten Purple Romero från Manilla.

Filippinernas Duterte hotar med att dumpa skräp i Kanada

Filippinerna trappar upp skräpbråket med Kanada. Landet har tidigare återkallat sin ambassadör i Kanada till följd av ett avfallsgräl mellan länderna. Nu skickar man tillbaka soporna.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.