Regeringens öppenhetsgaranti för biståndet floppade

Av | 11 februari 2016

I syfte att få bukt med korruptionen lanserade alliansregeringen 2011 ett löfte om att offentliggöra alla dokument om svenskt bistånd och göra dem tillgängliga på Internet. Men reformen floppade – fem år senare finns bara tio procent av dokumenten tillgängliga.

I april 2011 lanserade den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson en så kallad transparensgaranti för biståndet. I ministerns retorik skulle garantin ge den svenska allmänheten, och medborgarna i mottagarländerna, insyn i hur biståndet används och därmed kunna förhindra bedrägerier och korruption. Reformen lanserades stort och den lyftes upp vid flera internationella toppmöten världen över.

1024px-2011_World_Water_Week_Opening_Plenary_Monday_60

I den tvåsidiga broschyr som UD skickade ut stod det att alla dokument som rör det svenska biståndet ska vara tillgängliga online utan fördröjning. Men så blev det inte. I själva verket har transparensgarantin floppat, det visar rapporten ”Transparency Guaranteed” av Pontus Hedlin, forskare vid Stockholm Business School.

– Regeringen har inte levt upp till garantin och till de löften som finns i den, säger Pontus Hedlin.

Den centrala delen i transparensgarantin var sajten OpenAid.se där alla dokument om det svenska biståndet skulle finnas sökbara. Men fem år efter lanseringen finns bara omkring tio procent av dokumenten där, enligt Pontus Hedlin. Att bygget av arkivet har gått så pass långsamt har delvis med legala frågor att göra, bland annat sekretesslagstiftning och lagen om personuppgifter. I rapporten konstaterar han att regeringens transparensgaranti lovade att uppfylla betydligt mer än vad det svenska regelverket offentlighetsprincipen tillät.

Pontus Hedlin påpekar också att projektet var förvånansvärt dåligt finansierat och att det i hög grad har vuxit fram utan en dialog med användarna. De senaste åren har bara två personer på Sida arbetat med att bygga upp databasen.

Granskningen visar att allmänheten, i Sverige och i mottagarländerna, knappast alls har använt sig av OpenAid. Användarna är i stället främst Sidas egen personal.

Enligt Pontus Hedlins testkörning av OpenAid finns det stora delar av det svenska biståndet som fortfarande är omöjliga att få insyn i. Det gäller främst Utrikesdepartementets eget bistånd, Swedfund och den information som finns på de svenska ambassaderna.

– Transparensgarantin blev ett politiskt flaggskepp. Det visades upp internationellt och var viktigare för politikerna snarare än för allmänheten, säger Pontus Hedlin.

 

Missa inte något i Blank Spot Projects pågående biståndsgranskning. Läs mer här.

Av | 11 februari 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.