Afghanistan

Hamid förbereder sig på att fly från Talibanerna igen

Journalist

Journalist

Göran Engström

Twitter: @goranengstrom

Fotograf

Fotograf

Martin von Krogh

Twitter: @martinvonkrogh

Mer information

Efter ett och ett halvt år i Sverige, och två avslag på sin asylansökan, återvände Hamid Naimy frivilligt till Afghanistan med sin familj. I dag ångrar han sig bittert, och förbereder sig på att fly igen.
– Att komma tillbaka hit är mitt livs största misstag, säger han.

Läs tidigare kapitel: “De utvisade”“Utvisade till ovisshet” och “Den frivilliga återvändaren”.  Alla delar i serien “Uppdrag: Afghanistan” finns här. 

D

en moderna fyrarumslägenheten ligger på femte våningen i ett av Kabuls nybyggda områden. Från den inglasade balkongen har man utsikt över andra liknande byggen. Många av husen har stått halvfärdiga i flera år, kanske efter att pengarna tagit slut eller byggherren hamnat i onåd hos korrumperade markägare och politiker.

I ett hörn av gården har en grupp internflyktingar slagit upp ett provisoriskt tältläger. Hamid Naimy berättar att han köpte lägenheten när den var ny, och att han betalade 185 000 dollar. Nu ska den säljas. Eller hyras ut.

Så snart allt det praktiska är ordnat ger sig familjen av igen. Först till Turkiet och sedan vidare norrut genom Europa.

– I slutet av december är det fyra år sedan vi kom till Sverige första gången, då raderas våra fingeravtryck och vi kan ansöka om asyl igen, berättar Hamid Naimy och ställer fram en stor skål med frukt.

Ljudet studsar mellan väggarna när femåriga Zainab och hennes två år yngre lillasyster Zarha jagar varandra genom vardagsrummet. Bortsett från några kuddar på golvet och en enorm platt-tv vid ena väggen är det tomt på inredning.

Hamid Naimy pekar och berättar:

– Här stod en stor soffgrupp, där borta ett bord och stolar … Nu är allt sålt eller nedpackat.

Hamid Naimy kommer ursprungligen från Ghazni, knappt tre timmars bilresa söder om Kabul. Han berättar att han växte upp i en familj som hade det gott ställt, och att hans släkt ägt fastigheter och stora landområden i flera generationer.

Efter att ha tagit examen i handel och administration vid ett privat universitet fick Hamid jobb i Kabul. Han arbetade bland annat på den amerikanska ambassaden och för utvecklingsorganisationen USAID. Men det var när han fick en hög tjänst på det afghanska utbildningsministeriet som problemen startade, berättar Hamid.

– En dag ringde telefonen och en man som påstod sig tillhöra talibanerna sa åt mig att ordna ett intyg till en av deras bilar. Intyget skulle ge dem tillträde till alla utbildningsministeriets anläggningar över hela landet. Eftersom jag inte hade en aning om vem mannen var, jag var ju inte ens säker på att han var taliban, så lade jag på, berättar Hamid Naimy.

Det var efter det andra meddelandet, ett handskrivet brev hopknycklat i ett cigarettpaket och levererat utanför dörren till hans kontor, som Hamid förstod att det var allvar.

I brevet förklarade talibanerna att man planerade ett bombdåd mot utbildningsministeriet. Intyget behövde de för att kunna ta sig in på området. Efter det började det ringa oavbrutet.

– Jag blev jätterädd. Om talibanerna ber om hjälp är det bara att lyda, annars är du en död man, konstaterar Hamid.

Tre dagar efter att han mottagit brevet flydde Hamid till Pakistan. En vecka senare anslöt hustrun Samira och de tre barnen Yousof, 5 år, Zainab, 1,5 och nyfödda Zahra.

Flykten gick via Pakistan till Dubai. Där försökte familjen få kontakt med en flyktingsmugglare som kunde hjälpa dem till Sverige.

Efter att ha väntat förgäves i två månader var de tvungna att resa vidare. De tog sig till Maldiverna, turistparadiset som också är ett av världens strängaste muslimska länder och där afghanska medborgare kan få ett 30-dagars visum vid ankomsten till flygplatsen.

Därifrån kunde de så småningom fortsätta till Europa på falska brittiska pass.

I december 2013 kom Hamid och familjen till Sverige. Efter att ha lämnat in sin asylansökan hos Migrationsverket i Stockholm flyttades familjen till Karlskoga, där de fick en tvårumslägenhet med utsikt över E18 och Coop Forums parkering.

Sonen Yousof började skolan och äldsta dottern Zainab förskolan.

Det var början på något nytt.

– Jag tänkte inte i första hand på mig själv eller min fru, det jag sökte var ett bra liv för mina barn, berättar Hamid.

1.jpg

Hemma i Afghanistan fortsatte problemen. Strax efter att Hamid lämnat landet började talibanerna förfölja hans bror. Hamid bestämde sig för att åka tillbaka. Genom att överlämna sig själv hoppades han att de skulle lämna hans bror ifred.

Med hjälp av sitt falska brittiska pass tog sig Hamid via Oslo till Istanbul. Där ringde han sin mamma för att berätta att han var på väg hem.

– Hon blev mycket upprörd och bad mig åka tillbaka till Sverige, berättar Hamid.

Tillbaka i Oslo fastnade Hamid i passkontrollen på flygplatsen. De norska myndigheterna konstaterade att passet var falskt, och Hamid erkände direkt. Därefter sattes han på ett plan till Arlanda, där svensk polis mötte honom på flygplatsen.

Hamid skruvar på sig. Han är övertygad om att det falska passet var en av anledningarna till att Migrationsverket – och senare även Migrationsdomstolen – avslog hans asylansökan.

I efterhand konstaterar Hamid att han gjorde många dumma misstag. Det falska passet naturligtvis, men också när han valde att lyssna på de som sa till honom vad han skulle säga och göra för att öka sina chanser att få stanna i Sverige.

– Jag skulle hållit mig till sanningen, sagt precis som det var.

Direkt efter det andra avslaget bestämde sig Hamid för att åka tillbaka till Afghanistan. Trots protester från hustrun Samira valde han att skriva på dokumentet som innebar att han frivilligt drog tillbaka sin asylansökan.

– Jag har aldrig frågat efter någon ekonomisk hjälp. Det enda jag önskade var att få ett svenskt personnummer så att jag kunde söka jobb, sätta mina barn i skola och hitta en lägenhet till mig och familjen.

– När jag insåg att jag inte skulle få det så bestämde jag mig för att åka tillbaka. Jag hoppades att det skulle ha blivit bättre i Afghanistan under de två år som jag varit borta, men …

Hamid slår ut med händerna.

– Du ser ju själv. Det blir bara sämre och sämre här. Häromdagen var det en stor attack mot domstolen i Kabul. Många civila dog. Det är ingen som går säker här längre.

Direkt efter återkomsten till Kabul hyrde familjen ett hus i stadsdelen Karte Seh. Hamid reste tillbaka till Ghazni för att sälja av mer av släktens tillgångar. Det frigjorda kapitalet använde han sedan för att lösa ut hyresgästen, som betalt en stor engångssumma till Hamid för att få bo i hans moderna fyrarummare medan han var borta.

Totalt har flykten till Sverige kostat familjen närmare 400 000 dollar, berättar Hamid.

Just nu lever de på pengar från försäljningen av de ägodelar som de hade kvar, bland annat en stor fyrhjulsdriven SUV.

Pengar är dock det sista som bekymrar Hamid. Trots att han varit extremt försiktig, och inte lämnat lägenheten annat än för mycket korta stunder, har ryktet spritt sig att han är tillbaka. För en tid sedan hörde talibanerna av sig igen, och sa att de ville träffa honom för att ”diskutera” det som hände innan han flydde.

– De har inte glömt att jag vägrade hjälpa dem. Och de vill inte träffa mig för att diskutera, utan för att döda mig.

Osäkerheten har varit ett stort problem för familjen ända sedan återkomsten. Varje gång Hamid lämnar lägenheten tänker han att det kan vara sista gången han träffar sin familj.

För barnens del innebär osäkerheten att de inte kan gå i skolan längre, och att inte de får leka utomhus. Lägenheten har blivit deras fängelse, konstaterar Hamid.

– Egentligen har vi allt här. Vi äger hus och mark i Ghazni och har inga problem med pengar. Vi har allt utom ett liv.

Yousof som stått och lyssnat ett tag går fram till sin pappa. Han slår sig ner på golvet, alldeles intill Hamid.

Vad saknar du mest från Sverige? undrar jag.

– Lärarna i skolan och kompisarna. Mest Johan, vi bodde i samma hus och brukade spela fotboll, berättar Yousof.

Hamid säger att hans beslut att återvända till Afghanistan är hans livs största misstag.

– Jag har gjort många fel i mitt liv, både privat och i affärer, men inget som går att jämföra med det här. Jag anklagar mig själv varenda dag. Och min fru säger att hon aldrig kommer att förlåta mig.

– Om jag hade förstått hur det skulle bli … Jag har flera gånger tänkt att det var bättre om den svenska regeringen hade dödat hela familjen.

Inom ett par veckor hoppas Hamid att han och familjen ska vara på väg till Europa igen. Helst vill de tillbaka till Sverige. När de väl fått uppehållstillstånd planerar Hamid att sälja fyrarummaren i Kabul, berättar han. För pengarna tänker han öppna en pizzeria eller en liten kiosk.

Vad talar för att du kommer att lyckas bättre den här gången?

– Jag har lärt mig av mina misstag. Jag vet vad som krävs.

Text: Göran Engström. Foto: Martin von Krogh.

Du har läst den femte delen i Blankspots reportageserie från Kabul av journalisten Göran Engström och fotografen och filmaren Martin von Krogh. Läs del 1 här och del 2 och tre här samt del 4 här. 

Sedan december 2016 följer Blankspot de utvisade– tidigare publicerade artiklar och reportage i serien “Uppdrag: Afghanistan” hittar du här.  

**

Tack för att du läst hit – läs lite till:

Vi vill att Blankspots journalistik ska läsas av många. Vi låser därför inte in våra texter bakom betalväggar eller tar betalt per artikel. Vi vill att journalistiken ska engagera och enkelt kunna delas vidare. Vi vill att ni läsare är medskapare och kan bidra med era expertkunskaper.

Men det kostar att ta fram kvalitetsjournalistik. Vi vill därför be om hjälp för att kunna göra vårt jobb. Idag är det många som läser oss. Men det är inte lika många som betalar. Vi hoppas att du vill stödja oss. På så sätt bidrar du till att fler hemligheter kan grävas fram.

Swisha till 123 554 35 41 eller välj kortbetalning här. Du blir då medlem och får då också tillgång till de olika reportagens unika Facebookgrupper. För Afghanistan får du då tillgång till gruppen  ”Uppdrag: Afghanistan” och kan där följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

Kommentarer
×

Gillar du det du läst?

Den här journalistiken har tagits fram tack vare direkt stöd från intresserade läsare. Stöd oss idag så bidrar du också till fler unika reportage. Tack!

read more: